Може да обвинят и други офицери за смъртта на майор Терзиев (Обзор)

08.11.2022 23:30
Загиналият пилот Валентин Терзиев
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов Снимка: Архив
Говорителят на Военно-окръжна прокуратура Евгения Деянова Кадър: БНТ

Вдовицата убедена, че има скрит виновник

Министър Стоянов чака съдът да оправдае Орлов, Радев притеснен, че заради прокурорите летците ще са неподготвени

Още военни може да получат обвинение за смъртта на майор Валентин Терзиев, който се разби с МиГ-29 по време на учение в Черно море на 9 юни 2021 г. Това се разбра от изказване на говорителя на Военно-окръжната прокуратура кап. Евгения Деянова във вторник.

Преди ден бе повдигнато обвинение на полк. Методи Орлов - зам.-командир по летателната подготовка на Граф Игнатиево, ръководил стрелбите във фаталната нощ. Според прокуратурата той е изпълнил немарливо задълженията си - не е забранил на Терзиев да стреля, въпреки че е бил под минималната височина, и с това е причинил смъртта му. Освен това е нанесъл вреди на МО за 9 млн. лв. заради загубата на МиГ-29.

“Разследването продължава. Много вероятно е да има и други обвиняеми, но това ще съобщи наблюдаващият прокурор”, каза Деянова. Тя обясни, че на Орлов е наложена най-леката мярка за неотклонение - подписка.

“Познавам полк. Орлов като един отговорен човек. Аз мисля, че крайната оценка ще бъде на съда, а не на прокуратурата. Надявам се решението да е оправдателно”, каза пък министърът на отбраната Димитър Стоянов. Според него последното решение дали да се атакува мишената, е на пилота.

Коментарът му обаче ядоса вдовицата на майор Терзиев Димитрина Попова. Тя е убедена, че има скрит виновник за катастрофата.

“Разбира се, министър Стоянов, че полк. Орлов ще бъде оправдан, след като е единственият привлечен обвиняем, а изобщо не е в компетенциите и отговорностите му да бъде в контролния пункт при тази задача”, написа тя във фейсбук.

“Има изрична заповед на ръководителя на ВВС, утвърдена от МО, в която е определено лицето за ръководител на стрелбите и това не е полк. Орлов. Има и друго, по-отговорно лице в контролния пункт, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството”, допълва тя. Попова била сигурна още 10 дни след инцидента, че Орлов ще поеме вината.

Притеснен, че заради решението на прокуратурата летците може да останат неподготвени, се оказа пък президентът Румен Радев.

“Надявам се решенията, които се вземат, да не доведат до това в бъдеще ръководството на ВВС да опростява подготовката, за да намали риска”, каза той. Според него е крайно време да се обърне внимание на условията за подготовка и мотивацията на личния състав в армията. Той обвини депутатите, че нито веднъж не повдигнали темата, докато обсъждали военна помощ за Украйна и покупката на още 8 F-16.

“Отбранителните способности зависят най-вече от подготовката на хората, които експлоатират техниката. Именно те са носителите на бойните способности”, каза Радев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>