Търговци на едро крият лекарства в складове, а в аптеките ги няма (Обзор)

07.11.2022 22:00 Константина Костова
В момента липсват десетина медикамента в аптеките
АЛЕКСАНДЪР ЗЛАТАНОВ

Здравният министър ще глобява нарушителите

Търговците на едро крият лекарства в складовете си, а това е причина за недостига им в аптеките. Нарушенията са открити при проверки на здравното министерство, след като министър д-р Асен Меджидиев се закани да бъде “критичен и жесток” към липсата на медикаменти.

За нарушителите ще има санкции, обясни заместникът му д-р Александър Златанов след първото заседание на Специализирания съвет за контрол над снабдяването с лекарства вчера.

Съветът бе създаден от д-р Меджидиев, за да следи кои лекарства липсват в аптеките и при кои запасите застрашаващо намаляват. За да се справят с недостига на лекарства за рак, диабет и за хипертония например, експертите ще се събират всеки месец. Ще заседават и при спешност, за да се забранява износът на дефицитни медикаменти. В момента

липсват десетина

медикамента, обясни Златанов.

Дали дефицитните в момента лекарства може да се осигурят чрез паралелен внос, или да се заместят от налични в аптечната мрежа, тепърва щяло да стане ясно.

Важни медикаменти изчезват периодично от българския пазар от години, а причините са различни - паралелен износ в чужбина, нови цени на продуктите, както и задържането им в складовете, за да се доставят приоритетно на определени аптеки.

Според някои специалисти лекарствата стоят на склад, за да може търговците да ги продадат в чужбина на по-високи цени. От МЗ обаче не обясняват причините, тъй като проверките още текат, а досега са минали едва 20% от тях.

Здравните власти допускат и възможна причина за липсата на лекарства да е променената формула, по която се изчислява дали има недостиг и се спира износът им в чужбина.

До март 2022 г. в забранителния списък за експорт в електронната система за проследяване и анализ на лекарствените продукти - СЕСПА, влизаха над 350 продукта, за които има недостиг. В момента там са едва 60.

Формулата бе променена по-късно през пролетта след одит на бившия здравен министър проф. Асена Сербезова и “Информационно обслужване”. Тогава намаляха значително наблюдаваните лекарства.

“Първо ще анализираме какви гаранции дава сегашната формула за това да няма липсващи медикаменти на пазара и следваща стъпка е да преминем към обсъждане необходимо ли е на този етап да бъде променена формулата, за да има по-добър контрол и да няма дефицит на медикаменти”, каза вчера зам.-министър Златанов.

Същевременно

само 40% от отпуснатите в аптеките опаковки по лекарско предписание се отписват от системата за верификация

За проблема съобщи изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев. Според него останалите 60% се отпускат, без да е ясно къде отиват.

“Ще предложим търговците на дребно, аптеките, да имат задължението всяка опаковка, отпусната по лекарско предписание, да бъде отписана от системата за верификация на лекарствените продукти”, заяви Денев.

Така отпуснатите опаковки никога повече няма да могат да бъдат изнасяни  в други държави,

каквато била практиката в момента. Общоевропейската система за верификация, която работи от 2019 г. и цели да предотврати навлизането на фалшиви лекарства, може да послужи и за проследяване на наличностите у нас, смятат от асоциацията. Чрез системата се гарантира, че медикаментите достигат по контролиран и защитен път до пациента по цялата верига на доставката - от производителя, през дистрибутора и паралелния търговец до аптеката в болницата или извън нея.

По закон всеки от участниците във веригата на снабдяване има определени задължения. Притежателите на разрешение за употреба трябва да поставят индивидуален идентификационен белег, т.е. код на всяка опаковка и да го въведат в системата, обясни Денев. Търговците на едро само при определени случаи трябва да сканират този код. Аптеките пък при всяко отпускане на лекарство на пациент трябва да верифицират тази опаковка и да я отпишат от системата, за да придобие тя статус в системата “отпусната на пациент”. Оттам нататък вече никой в Европа тази конкретна опаковка не може да я отпусне отново, обясни директорът.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>