Защо Борисов "разлюби" Зико и вече гледа към друг спортист за кмет на Пловдив

06.11.2022 14:54 Радко Паунов
Здравко Димитров при всяка визита в Пловдив е неотлъчно до Бойко Борисов, днес го нямаше до лидера на ГЕРБ.
Кметът на "Тракия" Костадин Димитров с участнички в Народния събор.

Не минаваше визита на Бойко Борисов в Пловдив, без да демонстрира добро отношение към Здравко Димитров. Или ще го закачи приятелски, или ще го потупа по рамото, или в навалицата ще попита "Къде е Зико" (това е спортното име на бившият баскетболист - б.р.), а той тутакси ще се промъкне през тълпата и ще се появи усмихнат.

Днес лидерът на ГЕРБ обяви, че партията ще издигне друг кандидат за кмет на Пловдив догодина. Нямаше го Димитров да чуе тези думи.

Още миналата събота при откриването на ремонтираното килийно училище в Широка лъка бдителни хора забелязаха, че Борисов не демонстрира "топли чувства" към пловдивския кмет. Димитров беше в прочутото родопско село. Лидерът обаче предпочел да си говори с кмета на Широка лъка и с градоначалника на Смолян, а към Зико бил хладен.

Според запознати една от причините Борисов да охладнее към Димитров е започнатият на 5 октомври пробив на Водната палата в Пловдив, който предизвика недоволство както сред обществеността, така и в самата политическа сила, издигнала сегашния кмет. Мнозина определиха действията на градската управа като политически гаф. Местният лидер Иван Тотев дори предупреди: "Зи ще ме загуби като гласоподавател".

По предложение на съветниците от ГЕРБ проектът беше спрян. Засега само за 45 дни. Днес Борисов в прав текст каза, че той лично не би тръгнал да прави подобно съоръжение. Само това ли обаче е причината каже, че ще издига друг кандидат за кмет? 

Навярно е запознат, че нещата в Пловдив не вървят. Няма един завършен обект, започнат от настоящия кметски екип, а вече минаха две трети от мандата. Всичко, което се довършва в момента, е захванато от предишното управление на града. Двата стадиона - "Христо Ботев" и "Локомотив", за които Борисов като премиер отпусна 37 млн. лева не са готови. Нещо повече - непрекъснато покрай тях избухват скандали между фенове и община. Разбира се, кавгите са за пари. Последно градската ще тегли  24 млн. лева заем за двата спортни обекта.

Подлезът "Модър-Царевец" стои разкопан близо две години и пловдивчани питат защо не е готов. В него се влагат над 11,5 млн. лева. Няма нито един започнат и довършен инфраструктурен обект. Не се работи нито по "Рогошко шосе", което е на практика непроходимо, нито по разширението на "Голямоконарско" - трасе, водещо към АМ "Тракия". Причини за това очевидно има, но пловдивчани вече не искат да слушат обяснения. Коритото на река Марица е обрасло от години като джунгла и само благосклонността на природата засега предпазва Пловдив от наводнение. На два пъти кметският екип опитва да възложи работата директно на една транспортна фирма, но Агенцията за обществени поръчки отменя процедурите на общината заради нарушения.

Да си кмет на Пловдив е огромна отговорност и изисква много работа. Очевидно Борисов неслучайно спомена днес името на кмета на район "Тракия" Костадин Димитров. Той управлява три мандата и хората го избират още на първия тур. Спортист е и вицепрезидент на федерацията по таекуондо. Известен е с отзивчивостта си към хората. Не е оставил жител на "Тракия", който го е потърсил, без да му обърна внимание. И да му реши проблема. Непрекъснато обикаля района и  се допитва до хората как точно искат да изглежда пространството пред блока, с какъв материал да се направи и т.н. В най-тежките дни на пандемията, когато всичко беше затворено, той изнесе приемната си отвън пред кметството, за да изслушва хората.

Костадин Димитров е завършил математика в Пловдивския университет. Негово дело е Народният събор в парк "Лаута", който се проведе за седми път тази година. "Цветен кът" и "Регистрирай куче, спечели награда", са част от инициативите, които кметът на район "Тракия" осъществява почти ежемесечно и връчва награди на хората.  

Според запознати съвсем естествено е лидерът на ГЕРБ да потърси кандидат за градоначалник на Пловдив от средите на районните кметове, които са сред хората и познават проблемите на местната власт.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>