На 7 Радостин Василев искал да е солист в хор. На 29 става, но в рокбандата D2

06.11.2022 09:30 Мария Райчева
Радостин Василев на сцената на “Гласът на България” Снимка: "Гласът на България"
Митко Кърнев е китарист и създател на D2. Снимка: Иво Ботев
Радо с баща си, който е бил меломан

Певецът смени вокала Деян Каменов-Дидо, който започва соло кариера след проблеми с гласа си

Да станеш фронтмен на вече не само добре позната банда, но и много любима на публиката, е сериозно предизвикателство. Именно с него се сблъсква 29-годишният пловдивчанин Радостин Василев, избран за новия вокал на групата D2, която има хиляди почитатели на нашата музикална сцена.

Заема мястото на Деян Каменов-Дидо, който заради проблеми с гласа се оттегля. Доста фенове вече видяха Радо по време на концертите из страната, но широката публика научи за него по време на кастингите в риалити формата “Гласът на България” по Би Ти Ви. Излезе на сцената, запя и всички се влюбиха в красивия му глас.

И четирите стола на менторите се обърнаха. Естествено, всеки го поиска в своя отбор, но той избра Любо Киров, който пък от своя страна веднага го позна - вече бил гледал негови изпълнения като част от D2. По време на двубоите отпадна, но не защото нещо куцаше в изпълнението му или се е представил по-зле, а защото той вече има своето сигурно голямо бъдеще като фронтмен на популярната банда и Любо Киров реши да даде шанс и на другия участник. Но пък Иван Лечев веднага го “открадна” в своя отбор.

Естествено, мнозина се запитаха защо, въпреки че Радостин вече се е качил на професионалната сцена, се явява в “Гласът на България”, където участниците мечтаят именно за това. “Това е голямо предизвикателство за мен. Преди да се присъединя към D2, бях работещ музикант, а не човек с авторска музика, който представя своя образ. Затова прецених, че имам нужда от повече опит, за да се разчупя”, обяснява той. Когато за първи път излиза пред менторите в риалити формата, няма страх, но емоцията е много силна. Има го и притеснението дали столовете ще се обърнат към него, както и от публиката, която слуша всяка сричка. За да даде най-доброто от себе си, се фокусира върху песента и само два пъти поглежда към журито.

В D2 пък влиза преди пандемията. През 2019 г. китаристът и създател на бандата Митко Кърнев бил поканен като гост звезда на концерт в Пловдив, където се запознава с Радостин Василев покрай общия им приятел Румен Куртев, също музикант. Митко Кърнев е впечатлен от таланта на Радо и му предлага да се присъедини към групата като беквокал и инструменталист - на пиано и китара. Но идва ковид вълната и бандата слиза от сцената, пренасяйки работата си в студиото.

В този период се появяват проблеми с гласа на фронтмена Дидо, който е в групата през последните 15 години, заел мястото на Дичо. Подлага се на дълги лечения, но състоянието му толкова се влошило, че даже имал забрана от лекарите да говори.

След като ограниченията отпадат, групата пак започва концертите си и се налага Радо да поеме основните вокали, за да може Дидо да даде почивка на гласа си. Сега е по-добре, но ще продължи кариерата си като солов изпълнител.

“За мен беше изненадващо. Нещо ново, за което бързо трябваше да променя всичко, да се преориентирам, да поема щафетата на тази важна позиция. Едно е да си беквокалист, друго е да си фронтмен”, разказва Радостин Василев. Добавя, че няма очаквания, защото вече се е убедил, че те са ненужни. Няма притеснения как ще го посрещне публиката. Разполагат с време за работа, а дали ще се хареса, предстои да се разбере. Неизбежно е да има сравнения, но това не го тревожи. Досега са имали концерти в различни градове на страната и Митко Кърнев е категоричен, че навсякъде новият вокал е приет много добре. Все още в този състав не са свирили в София, но планират около Коледа да направят голям концерт.

Репертоарът на групата е много голям, така че на Радо му се налага да разучи доста песни и го прави с любов. Анализира парчетата, защото всяко от тях разказва история и трябва да улови емоцията. Слуша ги колкото пъти се налага, понякога по 20 пъти, а понякога и по 200.

С Дидо песните имаха по-твърдо звучене. Сега гласът на Радо предразполага да се върнат към по-мекия звук. “Новите парчета, които направихме - “Марс” и “Диви и щастливи”, са по-различни. Но рокендролът ни е в кръвта, така че с Радо ще имаме не само лирични мелодии, но и песни с повече китари”, казва Митко Кърнев. В момента работят върху нов албум с най-доброто от D2. Ще включат нови версии на някои от хитовете си. “Ледено момиче” например ще бъде представена с участието на младия класически китарист Георги Димитров, който се превръща в истинска сензация извън пределите на страната ни, печелейки много конкурси. В други песни ще се включат музиканти - приятели на бандата, с които са работили през годините. Ще има и съвсем нови изпълнения. Албумът трябва да е готов в началото на следващата година, а с него ще стартират и голямо турне. Освен на дискове Митко Кърнев планира да го издадат и на касетки, защото това е форматът, с който са израснали и го чувстват най-близък.

Новият им вокал пък е израснал с тяхната музика и не само. Баща му бил истински меломан. Всяка вечер, връщайки се от работа, веднага пускал парчета на “Дийп Пърпъл”, “Уайтснейк”, “Рейнбоу”, “Лед Цепелин”, “Назарет”, “Щурците”, “Сигнал”, а после и D2. Всъщност вкъщи слушали всякаква стойностна музика.

На 7-годишна възраст Радо започнал да пее в Хора на пловдивските момчета. Бил в първи клас, а от формацията обикаляли училищата и събирали талантливи деца, така взели и него. Научил много, имали доста участия. В някакъв момент обаче настъпил разрив. Искало му се да бъде солист, обещали му за някакъв концерт да заеме това място, но се разминало. Разочаровал се и по детски, на инат, не стъпил повече на репетициите на хора.

После започнал да участва в различни музикални групи в училище, тогава се появила и любовта му към китарата. С дядо му, който обичал да работи с дърво, взели стара китара в много лошо състояние и я превърнали в чисто нова. Започнал да се учи на нея, захванал се и с уроци по солфеж. За кратко свирил на кларинет, защото искал да влезе по-рано в музикалното училище, тъй като с пеене приемът бил чак в девети клас. В крайна сметка влязъл с поп и джаз пеене. Тогава били и първите му опити с пианото. А после записал педагогика в Музикалната академия в Пловдив, но не било неговото и се отказал. И започнал да търси сцената. Пеел в различни формации по заведенията, отчита го като плюс, тъй като работата с разнообразни музиканти е обогатяваща. Бъдещите му фенки ще трябва да се примирят, че сърцето му е заето. Има годеница, с която са заедно повече от 6 години. Казва се Даниела и въпреки че е фармацевт, изкуството също я влече - танцува и пее много добре.

Две години след началото на връзката им отишли на мястото на първата си среща - едно от пловдивските тепета с невероятно красива природа. Много притеснен, с пръстен в ръка, Радо паднал на коляно и предложил брак на Даниела. Така и не са уточнили дата за сватбата, но и това ще стане.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>