Нотариус Камен Каменов: Все повече хора уреждат отношенията си и по време на брака

05.11.2022 22:58 Ана Михова
Нотариус Камен Каменов СНИМКА: В. "СТРОИТЕЛ"

Не е допустима уговорка предбрачното имущество на една от страните да стане съпружеска имуществена общност

Нотариус Камен Каменов е роден през 1967 г. в семейство на майка анестезиолог и баща икономист. Завършва със златен медал СУ “Христо Ботев” в родния си град Враца. Дипломира се право в стотния випуск на Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. От 1998 г. работи като нотариус в София след отлично издържан първи конкурс за частни нотариуси. Преди това е практикувал като адвокат. Член е на Контролния съвет на Нотариалната камара. Два пъти е носител на приза “Нотариус на годината”, като втория е през 2021 г.

- Нотариус Каменов, какви са възможностите за разпределяне на имуществото по Семейния кодекс?

- Сегашният Семеен кодекс влезе в сила на 1 октомври 2009 г. С него беше обновена уредбата на отношенията, основани на брак, и за първи път досега се установява нов диспозитивен имуществено-брачен режим.

Той въвежда брачния договор и дава една нова възможност за уреждане на имуществените отношения между съпрузите.

Отрича се императивният, недопускащ отклонения режим на съпружеска имуществена общност, установен със Семейния кодекс от 1968 г. за вещните права и разширен от Семейния кодекс от 1985 г. с включване в общото притежание на съпрузите и на паричните влогове.

Установяват се

три режима на

имуществените

отношения

между съпрузите:

законов режим на общност; законов режим на разделност и договорен режим.

Един от тях се отразява в акта за сключване на граждански брак, но изборът има действие само ако бракът бъде сключен.

- Има ли интерес от гражданите към брачните договори?

- Има значителен интерес от гражданите за сключване на брачен договор и за възможностите, които дава действащият Семеен кодекс.

- Сред хората битува мнението, че те се сключват преди брака, така ли е, или има възможност и по време на брака? Може ли тези, които живеят на съпружески начала, също да направят договор?

- Договорът е брачен, а не предбрачен, тъй като за да настъпят правните последици от него, трябва да има легитимно сключен граждански брак. Само такъв във формата, предписана от Семейния кодекс, поражда последиците, които законите свързват с брака.

Религиозният обред няма правно действие. Когато договорът е сключен преди встъпването в граждански брак, той се представя за вписване от нотариуса, когато в него има разпореждане с недвижими имоти в деня на получаване от него на удостоверението за сключване на брак.

Брачният договор

поражда действие

от момента

на сключване

на брака,

а когато е сключен по време на брака - от деня на сключване на договора или от друга дата, определена в него.

С договора не могат да се засягат права, придобити от трети лица преди сключването му. При сделка между единия или двамата съпрузи с трето лице, когато в регистъра няма вписан режим на имуществени отношения, се прилага законовият режим на общност. Нашето законодателство прие гъвкав режим за разпореждане с имуществени отношения, като един от способите за това е чрез брачния договор.

Правилата на новия Семеен кодекс относно имуществените отношения между съпрузите се прилагат и за имуществата, придобити от съпрузите по заварени бракове.

Съпрузите по заварени бракове също могат да изберат законов режим на разделност

или да сключат брачен договор. Ако встъпващите в брак са избрали режим на имуществените си отношения, те представят на длъжностното лице по гражданското състояние обща декларация с нотариална заверка на подписите за избрания режим.

Ако е сключен брачен договор, те представят удостоверение от нотариуса относно датата на договора и регистрационния му номер, както и номера, под който нотариусът е вписан в регистъра на Нотариалната камара и района му на действие. Брачен договор може да бъде сключен от съпрузите и по време на брака.

Към момента по действащото законодателство не са регламентирани правно въпросите, свързани с живеещите на съпружески начала.

- Какво трябва да знае човек, който е решил да сключва брачен договор? Какво трябва да съдържа документът?

- Брачен договор могат да сключат лица с пълна дееспособност. Той съдържа уговорки само относно имуществени отношения между страните като: правата на страните върху имуществото, което се придобива по време на брака; правата на страните върху притежаваното от тях преди брака имущество; начините на управление и разпореждане с имуществото, включително и със семейното жилище; участието на страните в разходите и задълженията; имуществените последици при развод; издръжката на съпрузите по време на брака, както и при развод; издръжката на децата от брака; други имуществени отношения, доколкото това не противоречи на разпоредбите на Семейния кодекс.

Не е допустима уговорка предбрачното имущество на една от страните да стане съпружеска имуществена общност. Брачният договор не може да съдържа разпореждания за случай на смърт. Ограничението не се отнася за разпорежданията относно дяловете на съпрузите при прекратяване на уговорена съпружеска имуществена общност. За неуредените с брачния договор имуществени отношения се прилага законовият режим на общност. По съгласие на съпрузите избраният режим може да бъде променян.

Допустима е многократна, както и частична промяна. Брачният договор може да бъде съчетан с прилагането на законовите режими на общност или на разделност. Изменението на брачния договор се извършва във формата за неговото сключване.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>