Минути след катастрофата на Семерджиев свидетел чул: Давай да бягаме, че убих човек

04.11.2022 23:00 Димитър Мартинов

Давай да бягаме, че убих човек. Репликата, произнесена от мъжки глас, е казана минути след катастрофата, при която Георги Семерджиев погуби две момичета на 5 юли на столичния бул. “Черни връх”.

Свидетелят, чул думите, бил сред първите разпитани по делото срещу бившия футболист. Мъжът обаче бил категоричен, че дори не е видял кой е казал репликата. Обяснил само, че след това чул жена да говори. Именно затова и в първите часове след катастрофата се твърдеше, че освен Семерджиев, който избяга от местопрестъплението, в колата е имало и жена. Впоследствие се разбра, че осъденият като наркодилър мъж е бил сам в автомобила, а полицаи, сред които и Симона Радева, са му помагали. И макар дисциплинарното производство на МВР да стигна до извода, че Радева е помагала на Семерджиев да се укрие след сблъсъка, по наказателното дело засега няма такива данни.

Разследването по случая вече е приключило. Семерджиев и адвокатът му Мирослав Христов са се запознали с него и от Националната следствена служба, която води делото, са изпратили папките в Софийската градска прокуратура. Оттам ще изготвят обвинителен акт, а след като го вкарат в съда, делото ще тръгне по същество. За разлика от Димитър Любенов (виж карето долу), Семерджиев обаче е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост.

Причината, както “24 часа” писа, е удар в такси, от което се отклонява и след това блъска и убива двете момичета. Освен това обвинение Семерджиев има още 4, сред тях за това, че е карал дрогиран (виж графиката горе). Разследването е доказало, че Семерджиев е карал със 166 км/ч в нощта на 5 юли.

Минал на червен светофар по бул. “Черни връх”, когато ударил каращо на зелен сигнал такси. Тогава джипът му се отклонил и се забил в спирката, на която чакали Хариет Стефанович и Христина Дилева. Тежката машина ги смачкала и те починали на място.

Автотехническа експертиза е показала, че Семерджиев е нямало да удари момичетата, ако преди това не се е блъснал в таксито. Той не е имал как да изчисли подобен удар и последвалия рикошет, така че да се говори за евентуален умисъл.

Такъв теоретично можело да е наличен само за удара в жълтата кола, а поводът са скоростта и дрогата, обясниха пред “24 часа” източници от прокуратурата.

Маршрутът на Семерджиев веднага след катастрофата не е изяснен. Знае се, че той бяга от нея без дясната си маратонка. Тя е останала в колата. Свидетели разказали, че няколко часа след инцидента бившият футболист с присъда за разпространение на дрога е отишъл в сервиза си, намиращ се близо до катастрофата, без една обувка. Не се знае къде е бил преди това и как е стигнал до сервиза.

Според свидетели, цитирани по време на една от мерките за неотклонение, там взел телефона на служител и се обадил на полицайката Симона Радева.

При задържането си на следващия ден Семерджиев е с наранявания на дясното стъпало. По скоростния лост, волана и шофьорската врата на джипа, с който става катастрофата, имало ДНК на мъжа. Експертиза на видеозапис от трагедията пък показала, че зад волана на джипа е именно Семерджиев. На кадрите се вижда и че той минава на червено. Според адвоката му - Мирослав Христов, при удара в активната лента на пътя е било едно от убитите момичета.

Затова според него тя е съпричинител на катастрофата. Действително подобни съдебни решения има, но всеки състав сам преценява за отделните случаи.

3 дни след катастрофата пък приятел на Семерджиев е събрал вещи от другата му кола, натъпкал ги в черни чували и ги изгорил. Мъжът отишъл в автомивката на бившия футболист и започнал да събира нещата от втората кола на Семерджиев - сребрист мерцедес. Тя била паркирана там. Натъпкал ги в 4 черни чувала и ги подпалил, разказал Георги Стефанов, който работел в автомивката на бившия футболист. Показанията му бяха цитирани в Софийския апелативен съд през юли.

Само месец преди да катастрофира и да убие двете момичета, Семерджиев пак бил хванат да кара дрогиран. Полицаите свалили номерата на колата му, взели и книжката му, уж издадена в Швейцария. Впоследствие се оказа, че тя е менте. Когато трябвало да го задържат, гривни по ръцете на мъжа пречели да му се сложат белезници.

Затова Семерджиев отишъл до колата си уж да ги остави, обяснили полицаите, каза преди дни вътрешният министър Иван Демерджиев. Тогава Семерджиев избягал. Униформените са наказани, а в МВР има проверка за над 40 служители, подпомагали мъжа през годините.

Петте му обвинения:

Причиняване на смърт по непредпазливост на

двама души в пътен инцидент

Шофиране с отнета книжка

Каране след употреба на метамфетамин

Притежание на 1,64 грама от дрогата

Използване на фалшиво свидетелство за управление на кола

3 месеца след него Любенов с поршето премаза французин

Втора катастрофа с жертва и дрогиран шофьор, оказал се закрилян от полицията, стана в София само 3 месеца след като Георги Семерджиев уби двете момичета на бул. “Черни връх”. В ранните часове на 25 септември Димитър Любенов блъсна с мощното си порше малък форд и уби возещия се на задната седалка в него французин Лорен Пети и рани съпругата му. 

Минути след полунощ чужденците тръгнали от своята почивка в Банско, за да се върнат в родината си. Зад волана бил Петър Антонов. Малкият “Форд Фокус” се движел по околовръстното в посока летище София, откъдето в 7,30 ч излитал самолетът им за Париж.

В района на “Ринг мол” обаче поршето на 39-годишния Любенов се включило от локалното. Очевидци твърдят, че шофьорът управлявал скъпия си автомобил агресивно и ги подминал с над 200 км/ч. На локалното не се огледал и ударил странично в задната врата форда. Сблъсъкът бил толкова силен, че автомобилът с чужденците се обърнал по таван. Експертиза показа, че в момента на удара поршето се е движело със 195 км/ч.

Само минути преди катастрофата Любенов бил спрян от полицаи. Признал, че е пил алкохол, казва той в показанията си. Дал им 200 лева и те го ескортирали, но при вида на катастрофата избягали. Поведението на двамата униформени се разследва.

Експертиза пък показа, че Любенов е карал дрогиран с кокаин и на 1,73 промила. Той признава само за алкохола. Обяснява и че си е викнал фирма, която осигурява водач. Той щял да го закара с неговата кола. Мъжът обаче така и не дошъл, оказало се, че е бил спрян за проверка.

Любенов и до днес е в ареста, обвинен е за причиняване на смърт в катастрофа при евентуален умисъл.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>