От РСМ тук откриват клуб с името на Вапцаров, а в Скопие рушат негов паметник

05.11.2022 08:00 Пенчо Ковачев

Вапцаров си остава

Вапцаров независимо

от опитите да бъде унижен

Тях ги интересува създаването на

интелектуална база в Македония,

за да станат и те някаква държава

Поетът Никола Вапцаров

принадлежи на 94 страни,

преведен е на 62 езика

Имало е указ да се смени името на

Вапцаров от Военноморското училище

 

- Госпожо Вапцарова, кога и как разбрахте, че в Благоевград ще бъде открит македонски културен клуб, който ще носи името на вашия чичо Никола Вапцаров?

- Информация от самата Македония идваше. Аз имам на вайбъра съобщение, че в България ще се открива клуб “Никола Вапцаров”, който е македонски клуб на “великиот поет”. Следват много речи, статии.

С брат ми Никола сме поканени в Струмица, там също ще откриват един клуб. Естествено е, че при тази ситуация човек се позамисля какво да направи. Защото отварят клуб, а в същото време разрушават бюст на Вапцаров, който е в един голям парк в Скопие.

Има негова фигура с вестник “Работническо дело”, което също е фалш, защото “Работническо дело” не е имало тогава. И отдолу пише: Това е велик наш поет и го “утепаха бугарите”.

Цялата тази история за мене е двойна маска. Едната е подчинена на руснаците, другата - на американците. На базата на това сега не искам да гадая политически нещата, но те не могат да се установят къде са...

- Говорите за македонците?

- Да. Кои са, защо го правят това. Сега естествено е, че ако гадаем нещата, тях ги интересува евентуално създаването на една интелектуална база в Македония, за да могат да станат и те някаква държава, която има свои поети и писатели. Иначе къде са? Те говорят за историята, но ако с тебе си говорим откровено, Василий Българоубиец е с македонски корен...

Но да не задълбочаваме толкова нещата. Въпросът е, че поради тази двойственост, в същото време в парка в Скопие те разрушават с чук бюста на Вапцаров. Тук откриват клуб, там - рушим паметник. Тези неща на нас са ни известни, защото хората, които се чувстват българи, изпращат информация.

- Защо разрушават тази статуя на Вапцаров?

- Никой не знае.

- В България не се знае за този факт...

- Знам, че не се знае, и затова ти го казвам. Не мога да разбера защо се прикрива. В такива случаи на мен ми идва идеята чия е, аджеба, тази акция. Дали не е подпомогнато и от българи откриването на клуба. Моето мнение е, че това е само началото. Че тук ще бъдат открити още клубове. Те просто искаха да видят как и докъде може да мине тази истерия или история в България. Но откъде добиха смелост, защото виждате, че те направиха там два клуба: единият е на името на Ванче Михайлов, другият - на цар Борис...

- Но това го направиха българите в Македония...

- Естествено! На базата на това те творят този клуб тук. Би могло да се каже, че акцията беше подготвена от България.

Желю Желев е първият, който призна Македония. Никой не го караше за това. Второ, какво се случи с тази история? Вапцаров бавно започна да затихва, да го махат от учебниците... Да се получава една такава обърканост на обществото по отношение на тези поети.

Това не беше само за Вапцаров. Това беше за Ботев - това беше една плеяда от сили в България. Вапцаров, все пак, благодарение на Долорес Ибарури е носител на Световната награда за мир. А Вапцаровската награда, която се раздаваше в България на световни творци, я спряха през 1990 г.

(Долорес Ибарури, с псевдоним Ла Пасионария, е видна испанска комунистка и общественичка от баски произход - бел. ред.)

- Как я спряха?

- Тя не се раздава повече. Не знам кой е решил това нещо, но тази награда не съществува.

Последната беше дадена на Ален Боске във Франция. Нейни носители са Салваторе Куазимодо, Янис Рицос, Назъм Хикмет...

Това са знаци, които действат за една фигура. Разбираш ли, това е разсъбличането на фигурата на Вапцаров. Но дори да бъде разсъблечен, Вапцаров си е Вапцаров. Той принадлежи на 94 страни, преведен е на 62 езика.

И сега какво? Настъпва времето евентуално да върнем Вапцаровската награда, защото в България има разбиране, че тя трябва да съществува като държавна.

Но продължават тези неща срещу Вапцаров. Вдигнаха статуята, която се намира на ул. “Московска”, направена от Шмиргела.

(Николай Владов -Шмиргела е български скулптор, художник, илюстратор, критик и театрален деец - бел. ред.)

Тя е една великолепна статуя, може би най-хубавата в България.

После решиха да преименуват Военноморското училище от Никола Вапцаров на Негово Величество царя.

- Но не го промениха.

- Да. Петър Стоянович, тогава министър на културата, бързал, трябвало да заминава в чужбина. Указът е бил подготвен, но той не го подписва. Това става и благодарение на Уилям Мередит, който живееше в Благоевград и е лауреат на Вапцаровата награда за поезия.

(Уилям Мередит е американски поет, носител и на наградата “Пулицър” за поезия - бел. ред.)

Мередит, който е в инвалидна количка, пристига в училището във Варна. И казва - абе как навсякъде това училище съществува като Никола Вапцаров. А вие искате да го променяте?

А благодарение на Петър Стоянович паметникът на Шмиргела беше върнат на същото място на ул. “Московска”. Това беше третото или четвъртото издевателство над Вапцаров.

След това изкараха, че е терорист. Но и тука можем с тебе да поспорим. Какви тогава са майор Томпсън или синът на Чърчил? Англичаните снабдяват българските партизани с оръжие, пари, радиостанции и т.н. Те не са ли терористи? Защо не се започне от тях?

- Да се върнем към македонския културен клуб “Никола Вапцаров” в Благоевград. Как оценявате поведението на правителството, правилно ли реагира на провокацията то?

- Не си мисли, че това е подготовка за два дни. Това е подготовка от доста отдавна да се направи такъв клуб.

- Подготовка от страна на Скопие?

- Да. На нас ни беше казано в последния момент. И ако аз и брат ми не четяхме чуждата преса през вайбър - това, което беше изпратено, също нямаше да знаем, че се подготвя това нещо.

10 дни преди случката ние започнахме да вършеем нагоре-надолу и да казваме, че ще се направи такъв клуб.

Не искам да споделям имена, но никой не прие това сериозно. Едва в деня преди откриването на клуба някои хора реагираха. Затова македонците писаха, че “Благоевград беше църн от полиция”. Но това бе направено в последния момент.

- Брат ви Никола беше в Благоевград с книга, която искаше да подари на хората от Македония. Каква е тя?

- Брат ми отиде с книгата “Дело 585”. В нея са всички документи, които успя да извади от архивите, преди те да бъдат разформировани.

Защо казвам разформировани? Защото те преместиха: Вапцаров говори за Георги Минчев, бам - при Минчев тая реч. Вапцаров говори за Цвятко Радойнов, бам - при Радойнов. Всичко това от 11 тома стана на два. Това разпръсване на информацията естествено, че води до едно непознаване на архивите. Много бързо това беше преснето и след това започна да се работи по документи.

- Вярно ли е, че са хвърлили тази книга на земята?

- Мицкоски се опитал да хвърли книгата, но Кольо е успял да я хване, така че тя не е падала на земята. Но Кольо много се беше притеснил. А Мицкоски нали казал ние да си четем нашите книги, а те да си четат техните.

(Християн Мицкоски е лидер на най-голямата опозиционна партия в Република Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ. Той и няколко представители на президентската институция на РСМ присъстваха в Благоевград при откриването на клуба - бел. ред.)

- Какви са аргументите на Скопие, че Вапцаров е македонски поет, след като той сам казва, че е българин?

- Във въпросната книга “Дело 585” си пише: майка - българка, баща - българин. Наистина той никъде не казва, че е македонец. Неговата майка Елена, която е моя баба, след като завършва Американския колеж в Самоков, отива в Струмица за преподавателка по английски и български. Работи там до сватбата с дядо ми Йонко.

Във Велес има музей, в който има голям портрет на баба ми. И там се казва, че - ето, Вапцаров е македонец, след като майка му е била там.

- Според вас ще просъществува ли дълго този македонски клуб в Благоевград?

- Не искам да тълкувам неща, които са политически. Това не е моя работа. Тука се цели нещо, което трябва да се разгледа по-внимателно. В краен случай ние сме длъжни да имаме позиция по македонския въпрос. Имаме ли позиция? Нямаме!

- А ще оцелеят ли двата клуба в Македония - те вече бяха нападани и палени?

- Македония е създадена на комунистическа база. Следователно ти не можеш да бъдеш толкова нахален да отидеш и да подхвърлиш една фашистка теза. За мене Ванче Михайлов е един строител на България. Тези мисли на Ванче Михайлов и Симеон Радев ги има.

- Какво цели ръководството на РСМ с откриването на клуба “Никола Вапцаров” в Благоевград?

- Много точно зададе въпроса, защото аз в началото забравих да ти кажа - а какво общо има Вапцаров с Република Северна Македония? Нищо! Когато той е разстрелян през 1941 г., такава държава не е съществувала.

CV

Майа Вапцарова е родена на 7 юли 1944 в Банско

Нейният баща Борис е брат на Никола Вапцаров

През 1969 г. завършва кинорежисура при Ищван Сабо в Будапеща

В Унгария е асистент на режисьорите Миклош Янчо, Золтан Фабри и др.

В СИФ “Бояна” е работила като скиптер, а в СНПДФ - като режисьор

Автор е на много документални филми, както и на игралните “Лъжовни истории” и “Мярка за неотклонение”

Носител е на наши и чуждестранни награди: от МКФ в Падуа - Италия, Манхайм и Оберхаузен - ФРГ и др.

Лауреат на орден “Кирил и Методий първа степен”

През 2007 г. е избрана за член на СЕМ

От 2009 до 2010 г. е негов шеф

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>