Нинова иска министър Стоянов да се изкаже за самолетите, той отговори с мълчание

04.11.2022 11:55 Павлета Давидова
Николай Дренчев

Пилотите в Граф Игнатиево догодина на метла ли ще летят, или на рамка за евроатлантическо партньорство, попита Николай Дренчев от "Възраждане"

По време на дебата за купуването на нови ф-16 лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да поканят военния министър Димитър Стоянов да вземе отношение по въпроса. "Вносител е служебният кабинет, а не сме чули дума от него. Г-н Стоянов, 5 часа стояхте в зала и не казахте нито дума за изпращането на оръжие в Украйна, а след това говорихте в кулоарите", разгневи се тя. По правилник обаче министърът, който и днес е парламента, сам преценява дали да се включи в работата на депутатите. Стоянов запази мълчание много след призива за изслушването му.

По-късно Николай Дренчев от "Възраждане" поиска председателстващият заседанието да изиска договорите за самолетите от МС, защото депутатите не са наясно за какво точно става въпрос.

"Каквото и да кажа, знам че ще се гласува, защото е апотеоз на евроатлантизма, започнал от времето на ГЕРБ", оплака се Николай Дренчев от "Възраждане". И посочи, че линията е била продължена от министър Красимир Каракачанов, кабинета на Стефан Янев, този на БСП и "Промяната", както и от правителството на Гълъб Донев. Според него разходът е проектиран 2018 г., но вече няма нищо общо с първоначалните планове. Сега е "разпореждане за директна покупка за директни машини или съоръжение".

"Ако гласуваме този проект, ще разпоредим на МС да купи нещо, което никой от залата не знае какво в. През 2018 г. има анализ ако се купят от тук, от там, какви бойни възможности има, по какъв начин ще се интегрират и как ще работят. В сегашния документ няма нищо такова. Има референция към 3 договора, който никой в залата не е чел, не са представени в НС и се казва кога какво и на каква цена да се плати. Това не е посоченият в заглавието документ", настоя депутатът от "Възраждане".

Според него тази покупка е неудачна и ненужна. "Авиацията има нужда от изтребители сега, нашите МиГ са с остатъчен ресурс, трябват ни съществуващи самолети", настоя Дренчев.

"Ако не храним нашата армия, ще храним чуждата. Има и друг проблем - ако не мислим за нашата армия, пак ще храним чуждата. Няма значение каква авиация ще имаме през 2032 г., а каква ще имаме през 2023 г. Авиацията ни не може да изпълнява най-елементарнтие си функции, как бихме могли да участваме в пълномащабни бойни действия, ако не дай си боже се случи", попита още той. 

Дренчев се закани да сезират Конституционния съд, ако документът бъде приет от НС, "защото МС ни предлага да му заповядаме да извърши конкретна сделка, от която няма никаква полза за отбранителните способности на страната". И обяви, че ще опита да се срещне с президента Румен Радев - в качеството си на зам.-председател на комисията по отбрана, но и като пилот на изтребител, какъвто е бил и той. И да поиска и от него да прати проекта в КС.

Вярно ли е, че Гърция ще получи ф-35. Ние ли сме най-глупави да купуваме самолети модел 75 г. или ГЕРБ и ДБ правят българският народ на глупаци, попита и съпартиецът му Стоян Таслаков.

Дренчев призна, че никой не е виждал самолета, който е "опит на конструкторското звено да постигне параметри, които звучат добре на хартия". Купиха котка в чувал, обвини той ГЕРБ за първите осем машини. И отчете, че е добре, че е било записано, че няма да купуваме други котки докато не видим първите, но сега искали точно това. Не е задължително да се харчат много пари или да се взимат нови самолети, смята зам.-шефът на комисията по отбрана.

"Връщаме се във времената на петилетките - ще чакаме една петилетка за нещо, което сме виждали само по рекламите", смятат от "Възраждане".

 Атанас Славов от ДБ посочи, че в 2 дни има шанс да България да се върне сред европейските държавите ясно заявили ценностите си и направили своя ценностен избор. Според него сключването на новия договор означавало, че ще си свършат работата, която трябвало да свършат отдавна - да имаме армия в съответствие с натовските стандарти. Безотговорното отношение към поети ангажименти не можело да бъде допуснато.

А защо трябва да вземем ф-16, а не друг - "имаме рамка на партньорско сътрудничество в САЩ и това е важно за нас". "Основен, ключов елемент от това партньорство е придобиването на нов изтребител. Става дума за доверие. През изминалите години много бавно го градим и затова още водим разговор за покупка на ф-16, а не на ф-35, който е за най-вътрешния кръг държави, с които САЩ имат партньорство", смята Славов. Според него ние и да искаме такъв, да имаме парите, те нямало да ни продадат ф-35, а думите му предизвикаха смях в залата.

Пилотите в Граф Игнатиево догодина на метла ли ще летят, или на рамка за евроатлантическо партньорство, на какво ще летят, контрира го Дренчев.

Борислав Гуцанов от БСП попита Славов кое е безотговорно - "че сме платили 2,2 млрд напред и самолетите ги няма". Ние сме платитил и сме отговорили на всички условия, а първата ескадрила се бави и още не е дошла, ядоса се той. 

Славов отговори, че не купуваме нови самолети, пилотите няма да има на какво да летят. "Защото Русия избра да се превърне в авторитарна държава, а не в такава от демократичния свят и там поддръжка не може да има. Тя съзнателно навлиза близо в нашето въздушно пространство, за да изчерпва летателния ресурс на машините ни", смята депутатът от ДБ. Освен това, с подривни действия Русия водела до взривяване на складове за боеприпаси у нас.

Очаквайте подробности

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>