Даваме оръжие на Украйна, за да се отървем от съветския скрап (Обзор)

03.11.2022 22:00 Весела Бачева
Със 175 гласа “за” депутатите гласуваха да пратят подкрепа на Украйна. А десните масово снимаха вота си. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
От БСП вдигнаха плакати “Не на оръжията! МИР” веднага след като приеха да пратим военна помощ на Украйна.

“Евро-атлантическа сбирщина” и “коалиция на войната”, скочиха “Възраждане” и БСП срещу колегите си. Те: Всеки ден умират хора, а вие си пазите остарелите доспехи

България ще изпрати оръжие на Украйна, но тепърва ще решава какво. В момента военна помощ на Киев оказват от близо 40 държави. (Виж графиката.) Надеждата на депутатите е натам да замине старото ни съветско въоръжение, с което украинските войници могат да боравят, а страната ни да получи ново от членките на НАТО.

В следващия месец правителството ще трябва да направи преглед на въоръжението, а след това да даде предложение на депутатите какво може да се изпрати. Освен това ще трябва да преговаря със страните в НАТО за ново въоръжение или такова, което да се разположи у нас, реши парламентът.

Предложението мина с гласовете на ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и “Български възход”. “Против” гласуваха 49 от “Възраждане” и БСП, а само Радостин Василев от “Промяната” се въздържа.

Дебатът продължи 4 часа, в които депутатите предпочетоха да се обиждат и нападат.

Говорим за изтребление на украинския народ. Умират деца всеки ден. С неприемането на помощ за Украйна подкрепяме Русия, категоричен бе Георг Георгиев от ГЕРБ.

“Евро-атлантическа сбирщина, която ще вземе неинформирано решение” - така описаха от “Възраждане” колегите си, които гласуваха “за”.

Няма да оголим тази българска армия, ако се разделим със съветските доспехи, каза Даниел Лорер от ПП.

Казвате, че трябва да се отървем от ръждясало оръжие - танковете затъват, а гаубиците не могат да стрелят, това ли ще е, което ще изпратим като оръжие за Украйна?, отвърна му социалистът Георги Свиленски.

За нас цивилизационният избор е мир. Влизате ли, колеги, “в коалиция на войната” с ДПС и ГЕРБ срещу “коалицията на хартията”? (Това определение използва ПП за ГЕРБ, БСП и ДПС, които се обявиха за връщане на хартиената бюлетина - б.р. Виж повече на 6-а стр.) Кое е по-страшно? Отговора оставям на българските граждани, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Точно след края на гласуването пък депутатите от БСП издигнаха листове с надпис: “Не на оръжията! МИР!”

Оръжейните ни запаси са от Втората световна война

Армията продава старите си автобуси “Чавдар” и български хладилници “Мраз”

Оръжия, които са се ползвали още през Втората световна война, и всякаква военна техника, произвеждана още от СССР, както и автобуси “Чавдар” и български хладилници “Мраз”. Това е част от техниката с отпаднала необходимост за армията, която военните в момента са обявили за продажба. Това показва справка на сайта на Министерството на отбраната.

“Нееднократно съм повтарял, че няма как да се даде тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300 и С-125 и останалите наши зенитноракетни комплекси, както и

самолетите Су-25 и МиГ-29

За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи”, подчерта вчера служебният военен министър Димитър Стоянов след решението на депутатите да се даде оръжие на Украйна. Той напомни, че останалите страни, които вече са ѝ дали съветското си оръжие, не са получили по-нова, а просто западна и съвместима с тази на НАТО техника.

Каква точно техника можем да дадем на Украйна, ще стане ясно, след като се направи подробен анализ, каза Стоянов. И припомни, че освобождаването от техника обикновено се прави с продажбата ѝ, а информацията за това какво вече не е нужно на армията, е публично достъпна.

Военните продават вертолети Ми-24, но украинците не са проявили интерес към тях, разказа още Стоянов.

Ми-24 са съветски щурмови вертолети, които пристигат у нас за първи път през 1979 г. От 2002 г. досега няколко пъти е правен опит да се модернизират и експлоатацията им да се удлъжи. В момента ние ползваме 6 такива вертолета, а ресурсът им изтича през 2026 г.

Освен тях миналия месец армията е обявила за продажба и комплекти за ремонт и поддръжка на 67 мм зенитно-оръдие С-60, за 85 мм Д-44, за 85 мм. танково оръдие С-53, 100 мм зенитно оръдие КС-19. Всичките те обаче са съветски оръдия, които са влезли на въоръжение още между 1940 и 1960 г. Някои модели от тях са ползвани и във Втората световна война.

С отпаднала необходимост са и 65 радиостанции УКВ “Радиус-16” Б и далекомери. А също и каски, защитни шлемове, раници за парашут, маскировъчни мрежи, компаси, фенерчета, но и много медицински комплекти, с които може да се оборудва цял лазарет.

Армията е пуснала за продажба и пет автобус “Чавдар”, съветски камиони ЗИЛ и “Преслав 203”,

както и четири автомобила “Лада 2107”

Във военните складове има и строителни принадлежности като чукове, брадви, бормашини, клещи, тесли, длета. Продават се и модулни фрези и менгеме.

Най-многоброен обаче е списъкът с вещи, които вече не се ползват от войниците. В него се

включват чинии, буркани

и дори леген, мрежа за тенис на маса, гащета от хасе, касинки, калъфчета за манерки, фланелки, прахосмукачки, шлифери с подплата, ботуши, кафе машини, нафтови печки, бойлери и др.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>