Старши комисар Васил Костадинов: Целта ми е след 6 месеца в Пловдив да има по-малко катастрофи и загинали

03.11.2022 15:00 Радко Паунов
Старши комисар Васил Костадинов, шеф на полицията в Пловдив

- От десет дни сте начело на пловдивската полиция, старши комисар Костадинов. Какво ще направите като директор, за да усетят хората сигурност и спокойствие?

- Възприемам поста като възможност да докажа, че дейността на дирекцията в Пловдив може да се подобри. Ще акцентирам на рационалното използване на личния състав. Много е важно правилното позициониране на нарядите и задачите, които се поставят за изпълнение.

Ще заложа на пътната безопасност и на превенцията срещу престъпления от всякакъв характер

- Пловдив не се слави като спокойно място. Някои дори го наричат бандитски град. Как ще изчистите този имидж?

- Категорично не съм съгласен с това определение. Пловдив, разбира се, винаги може да бъде по-спокоен, подреден и с по-малко престъпления и катастрофи. Но в никакъв случай не е опасен за живеене. Напротив, всички тенденции категорично сочат за намаляване на регистрирани престъпления. Това е видимо от две-три години.

Не сме имали класическо по своя характер убийство. А тези, които регистрираме, са битови. За последната година

нямаме типичен случай на телефонна измама

Въпреки че някои представители на органите на съдебната власт в публичните си изяви говорят за бум на такива престъпления. Статистиката в национален мащаб в никакъв случай не е притеснителна. Но в Пловдив от началото на годината нямаме хвърляне на пари през прозореца или балкона.

- Дали така стои въпросът и с кражбите?

- Грабежите обикновено се извършват навън и на периоди. Нашите анализи сочат, че в над 80% от случаите са след издърпване на вещта. Това обикновено са чанти и телефони. А не да те пребият и да те оберат. Подходът говори, че няма предварителен елемент на подготовка, няма организация и ясно изразен престъпен почерк, а е на случаен принцип. Кражбите също като тенденция намаляват, макар да остават структуроопределящи престъпления. 

- Мислите ли, че по селата хората се чувстват сигурни и защитени?

- Не искам думите ми да звучат оптимистично, но в Пловдив, за разлика от Смолян, където полицейското присъствие по махалите е много по-незабележимо, е доста по-наситен с патрули. Да, в Родопите престъпността не е толкова завишена. Ние имаме мобилни екипи със служители от Икономическа, Охранителна и Криминална полиция, които всяка седмица извършват проверка на територията на дадено районно управление в такива отдалечени неселени места.

- Не може да отречете, че в Пловдивско има бабаитски села, където хората се страхуват и притесняват. Какво ще направите в Розино, където периодично избухват побоища?

- Това не означава, че няма полицейско присъствие. Вече има утвърдена заповед на министъра, с която

участъкът в Сопот към районното управление в Карлово се премести в Розино

В това село вече ще има постоянно полицейско присъствие.

- Предвиждате ли такова присъствие и в пловдивските етнически махали?

- Там от известно време се наблюдава едно смирение, защото голяма част от живеещите в активна възраст са в чужбина. Идват си периодично за месец-два през лятото. 

- От думите ви излиза, че Пловдив е един спокоен град без нощни гонки, нападения и кражби?

- Единственото, което не ми дава възможност да се успокоя, е пътно-транспортната обстановка. Мога да ви дам статистика за извършените престъпления. (Започва да изброява какво се е случило за последното денонощие - б.а.). Зачестиха случаите на самоубийства, извършена е кражба на катализатор от автомобил. Има тенденция за завръщане на този вид престъпления. Доходоносно е.

Един катализатор струва между 700 и 1000 лева

В рамките на минута се сваля с едни тръборези.

- Пияните и дрогирани шофьори се превръщат в епидемия. Съгласен ли сте с бившия апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов шофьор, отказал тест, да отива на съд?

- Разбира се. Отказът да се даде кръв би следвало да се криминализира и мисля, че се работи вече в тази посока. Фокусът в момента е насочен към пияните и дрогираните. Ние извършваме за денонощие между 250 и 300 проверки. Имали сме дни, когато не сме залавяли случаи с алкохол над 1,2 промила. За наркотиците е по-специфично. Там трябва да се тества на машина, а има само няколко в града.

- Има водачи, които казват, че са взели лекарство за главоболие, а тестът им отчита наличие на наркотик. Как ги отсявате?

- Това са сертифицирани апарати, не мога да се съмнявам в достоверността им.

- А със служителите на МВР, които злоупотребяват с алкохол и дрога, как процедирате?

- Тестването за алкохол винаги го е имало в МВР

и се вършеше периодично по преценка на ръководството. Проверяваха се основно служителите от автопатрулите. Това се прави във всяка структура.

Ситуацията с наркотиците е по-различна. Има хора, които пият лекарства. Отчитането на такъв резултат води до притеснение у служителя. Той отива и дава кръв, пробата показва, че няма такова нещо. И влизаме в едни процедури. През януари влиза нова наредба, в която би трябвало ясно да е определен редът. Въпреки това, когато имаме съмнение или информация за даден служител, сме длъжни да направим проверка.

- Как ще намалите катастрофите, където Пловдив е в челните места?

- Пловдив се напълни с много автомобили. Зам.-кмет ми каза, че градът е около 400 хил., а близо 300 хил. живеещи не били адресно регистрирани. Това са хора, дошли от други населени места.

Градът е претъпкан, а основните булеварди вече не са функционални

предвид големия брой превозни средства. Пловдив трябва да има външен ринг, за да се изведе тежкотоварният трафик. Трудно е да се разширяват булеварди и улици.

Моето най-голямо притеснение като шофьор е, когато минавам през пешеходна пътека. Винаги намалявам и се оглеждам. Предложих на общината в районите на пешеходните пътеки да има светещ знак “Внимание, пешеходец”. Това привлича вниманието на водача и създава усещането за синя лампа.

- А джигитите, които не се съобразяват със светещия знак?

- Има ги. Затова мисля, че е правилен методът линеен контрол. Когато униформен види нарушител, търси най-близката точка, за да го спре.

- Какво искате да отчетете след половин година?

- Да няма тежко умишлено убийство от сериозен характер. И към първото шестмесечие на 2023 г. да отчетем значителен спад на катастрофите и пострадалите от тях.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>