Как полиглотът Татяна Петкова стана клоунът Титания Хаос

03.11.2022 03:00 Пенчо Ковачев
Клоунът Титания Хаос
Политологът Татяна Петкова

Играе елементи от пантомимата,

вдъхновени от Чарли Чаплин и Марсел Марсо

Татяна Петкова е психолог, полиглот и преподавател по чужди езици. Родена е в София, но от 16 годишна (1997 г.) живее извън България.

Посещава френски лицей във Виена и следва в Базел. Завършва психология и социология, като преди това учи две години история на изкуството, етнология, латински и медийни науки.

В Базел се запознава със съпруга си баварец и през 2006 г. се местят във Виена, където живеят и досега. Тя записва мастърс по мениджмънт в културната сфера в Universitat fur angewandte Kunst Wien (Университет за приложни изкуства) и започва да работи в тази професия.

През 2015 г. решава да разшири диапазона си на действие и навлиза в онлайн маркетинга - пише текстове за уеб страници и прави маркетингови преводи. Още от гимназиална възраст и до ден днешен преподава чужди езици. Владее свободно английски, френски, немски и руски. Любопитно й е да борави с текстове, култури и езици. И тъй като е комуникативна личност, просто й е приятно да предава тези свои знания.

И ето че тази много интелигентна жена преди три години решава да стане клоун и да разсмива хората, включително и с улични представления.

Нейното обяснение

за тази промяна:

“Интересът към сценичните изкуства ме придружава от дете и започна с пантомима. От почти три години работя усилено как да опозная и опитомя своя клоун. В рамките на този процес ме заплени и физическият театър.”

И още: “Моето призвание е да общувам с хората - дали ще е случайно на улицата, преподавайки или играейки на сцена, аз искам да ги трогна с нещо приятно и така да направя света малко по-хубав. Ако например успея да накарам някого да се усмихне или засмее за миг, аз се чувствам като победителка: благодарна, окрилена и безстрашна. Тоест стремя се да давам на света каквото мога чрез езици, хумор, поезия и емоции.”

Според Татяна клоунът живее в момента и само там. На това и на много други неща се е научила от елитни преподаватели като Хубертус Цорел и Верена Вондрак - едни от основателите на Асоциацията на професионалните медицински клоуни в Австрия.

Артистичният псевдоним на Татяна е Титания Хаос. “Да намериш име за своето алтер его, се оказа нелесна работа - обяснява Татяна. - Дълго време назряваше нещо неясно в мен, докато един ден просто знаех: аз съм Титания Хаос.”

Титания, разбира се, идва от Татяна, силата на титаните, а впоследствие се сеща, че в Шекспировата комедия “Сън в лятна нощ” кралицата на феите също се казва Титания. А Хаос идва от интереса и към космологията, теорията на хаоса и неговата роля в човешкия живот.

От три години Татяна е запленена от физическия театър, усъвършенстването на клоунски техники и разработването на соло изпълнения.

Усилено се труди

да опитоми клоуна

в себе си,

което често пъти се оказва по-скоро сериозен житейски урок, отколкото “просто” работа над роля. Физическият театър се концентрира върху най-универсалния език - езика на тялото, и върху това как да се накара публиката да диша и да (съ)преживява с актьора. И да я разсмее, разбира се.

Титания излиза на улицата и моли минувачи да я снимат как пее или прави нещо друго. Българката играе спектаклите си в клоунския театър “Оле” във Виена, който не е голям, но е пълен на всяко нейно представление. Играе за и с деца бежанци, в паркове и по купони. Сега работи върху номер, с който може да участва във фестивали на улично или цирково изкуство. “Понеже преподаването ми е като вреден навик, започнах също да правя семинари и уъркшопове на тема хумор, клоун и физически театър”, казва тя.

А какво освен смях и закачки, би те очаквало, читателю, ако се включиш и ти в един такъв уъркшоп?

. Ще научиш неща за същността на хумора, клоунството и детето в теб.

. Игри за концентрация и внимание, възможност за импровизации с цел опознаване на твоя вътрешен клоун.

. Клоунски похвати, позволяващи да откриеш и създадеш комичното в определена ситуация.

Техники на тялото и елементи от пантомимата, вдъхновени от Жак льо Кок, Марсел Марсо и Чарли Чаплин.

Но най-вече ще изпиташ чувство на вътрешна лекота, липса на стрес и повишено настроение.

“Смехът е универсална емоция, която се среща при всеки човек без изключение, но как точно стават нещата на психологическо равнище, е по-неясно, но и по-интересно, казва психоложката Петкова. И допълва:

“Хуморът е нещо

като любовта

- никой не може да го опише точно, но всеки го разпознава и усеща безпогрешно...”

“Аз съм един голям и велик клоун - твърди Титания Хаос. - Това не подлежи на дискусия. Велик, всезнаещ, обаятелен и безкрайно скромен. Естествено, колкото по-горе стоиш, толкова повече падаш надолу. В това се крие за мен предизвикателството. Да паднеш с мащабно фиаско и пак да си голям, защото си вярваш.”

Исторически погледнато, големият клоун е този, който осмива аристокрацията. Може да е облечен и гримиран в бяло, той е шефът, бил е по-добре платен от своя колега с червения нос, който пресъздава образа на народа. Носът е червен, защото той е пиян и затова може би се държи неадекватно, извън нормата, а често му и прощават.

Психоложката Татяна твърди, че във всеки човек живее клоун. Той е онова, което те кара да играеш, да си леко луд, да не ти пука, да си наивен, да се впускаш в приключението на момента, за да откриваш наново света. Както го правят малките деца. Клоунът е също този глас в теб, който те бъзика, дразни и понякога ти гъделичка гузната съвест.

“Може би една от основните функции на клоуна във всекидневието, поне за мен, е, че ми дава възможност да не се взимам винаги твърде сериозно. Което донякъде има нещо общо с философията на стоиците и ми помага да не се “връзвам” толкова. А това впоследствие има положителен ефект върху настроението ми, общуването в семейството и успеха в работата...”, обяснява Татяна.

На 25 декември 1998 г.

по киноекраните на

САЩ е прожектиран

филмът “Пач Адамс”

с Робин Уилямс в главната роля. Герой на лентата е д-р Хънтър Кампбъл “Пач” Адамс - американски лекар, социален активист, автор на книги и професионален клоун.

Всяка година той организира доброволци от цял свят, които пътуват до разни страни, облечени като клоуни, и дават надежда и радост на деца сираци, болни от различни болести или просто обикновени хора.

По този повод Татяна каза: “Аз имам честта да се уча и да работя с едни от основателите на CliniClowns и Rote Nasen в Австрия и се отнасям с безкрайно уважение към работата на тези хора. В бъдеще също бих се развила и в тази посока.”

Засега освен във Виена Титания Хаос е имала улични изяви в Мюнхен, Тбилиси, Солун и даже в едно затънтено градче в Швеция. За идното лято планира европейско турне, но маршрутът му зависи на кои фестивали ще я поканят.

В началото на ноември г-жа Хаос ще покаже своето изкуство и по софийските улици. Ще успее ли обаче да разсмее софиянци, притиснати от куп проблеми и кризи?

“В това нямам никакво съмнение”, казва бодро Титания и продължава сериозно като социоложката Татяна: “Не само българите са притиснати от какво ли не. Всички се борим, всеки на своя фронт. Но това, което може да ни обедини и да направи живота по-хубав и лек, е смехът. Както и музиката. Впрочем аз точно заради това обичам да пея по площадите с моя мигащ микрофон с ехо ефект.”

Титания с нетърпение очаква да открие българската публика през ноември в София...

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>