Нежната армия на МВР - 3500 полицайки, сред тях и шефката на граничарите (Видео)

02.11.2022 19:40 Димитър Мартинов
Евгения Христова е полицай в 1-о РУ.

В пожарната всяка година приемат по поне 15 дами

3500, или 10% от всички полицаи в страната, са жени. Освен униформени, пътни и криминални, за пръв път и главна дирекция в МВР има начело дама. Това е главен комисар Росица Димитрова, която е директор на Гранична полиция.

Всъщност жена е и полицай на годината. Десислава Викторова от Главна дирекция “Национална полиция” е актуалната носителка на приза в индивидуалната категория. Тя бе отличена на церемонията в края на м.г. заради работата си по случай от 1 януари 2021 г. в Ловеч. Тогава неизвестен простреля жена, която играе хоро на паркинг пред жилищен блок. Благодарение на Викторова стрелецът бе задържан.

Две години по-рано колективният приз отиде в сектор “Измами” на Националната полиция. Екипът, разкрил множество случаи на хора, взели от пенсионери стотици хиляди левове след лъжливи телефонни обаждания, е воден от Златка Падинкова. Тогава зам.-шефка на Националната полиция пък бе друга жена - Благородна Макева.

По техния път са тръгнали и Инна Каменова от 9-о РУ в София, както Евгения Христова от 1-о РУ в столицата и граничарката Елеонора Костова (виж каретата). 

Още от дете усещах респект и уважение, когато мина покрай полицаи, мотивира избора си Каменова. Наскоро тя помогнала на семейство да настани своя близка в психиатрична клиника и видяла благодарността в очите им.

 

Христова пък е потомствена полицайка. Тя успяла да разубеди жена, планирала самоубийство. Имаше страх от мъжете и не искаше да разговаря с никого, само с мен, казва дамата.

А Елеонора Костова има световни титли по таекуондо и работата в МВР е естествено продължение на кариерата ѝ. Тя помогнала на раждаща бежанка на границата. Днес и жената, и бебето са добре.

За да стигнат до върховете в МВР, дамите са започнали кариерата си като във всяка друга работа - от най-ниското стъпало. Дори за вход в системата обаче те е трябвало да покрият различни изисквания и нормативи за физическа издръжливост. 

Кандидатките за полицейска работа трябва да са на възраст до 40 години за сержантските училища и до 35 г. за Академията на МВР. Задължително е да не са осъждани. Сред изискванията е да издържат и обвития в тайнственост и според мнозина сложен психотест.

Първата пречка обаче e медицинското изследване. Там се гледа например зрението, заради което и доста отпадат. Минат ли физическите изпити, кандидатките стигат до теста, който е от 2 части. Едната определя психиката, личността на кандидатите, а другата - интелигентността им. Нови 20-30% отпадат именно тук и не стигат до заключителния етап, който е събеседване в дирекцията, за която се кандидатства.

След това има 6-месечно обучение в една от трите школи. Издържалите изпитите и там се назначават в МВР. Ако са на 18 г. и със средно образование, започват с 1300 лева заплата. При завършилите висше образование, без значение дали е в академията, минималното възнаграждение е 1582 лева.

Същите са сумите, които получават и новопостъпилите в пожарната. В нейните редици всяка година се вливат по 15 дами. Техните изпити са малко по-различни от тези на бъдещите полицайки - например вместо бягане в осморки трябва да изминат 60 метра с препятствия за под 30 секунди, както и да изкачат 7-метрова пожарникарска стълба. В момента в пожарната има няколко дами, които оглавяват районни управления.

Инна Каменова, 9-о РУ на СДВР:

При първия ми случай се чувствах безпомощна - жертва на домашно насилие не пусна жалба

Отидохме на семеен скандал, но жертвата не желаеше да съдейства и не осъзнаваше, че е такава. Тогава усетих безсилие, ярост спрямо това, че не мога да реагирам. И до днес Инна Каменова си спомня колко безпомощна се е почувствала при първия сигнал в кариерата си. 

През 2015 г. тя постъпила като патрул в 1-о РУ, което отговаря за част от центъра на София. Три години по-късно се преместила в 9-о районно. То следи за реда в столичния кв. “Люлин”, където е и до днес в екипа на Териториална полиция.

Дейностите ни се препокриват - в патрула отреагираш на сигнала, ти си първият, озовал се на мястото. В териториална пък започваш проверка на сигнала и работа по преписката, описва двете си длъжности в МВР Каменова.

Наскоро се оказала сред полицаите, които трябвало да помогнат на семейство да настани своя психично болна роднина за лечение в клиника. Задачата не била лесна, но Каменова и колегите ѝ се справили. Благодарността в очите на нейните роднини е сред най-запомнящите се моменти в кариерата ми, казва полицайката.

С колегите ѝ са се сработили отлично и Каменова не се чувства дискриминирана, защото е от нежния пол. Убедена е, че “всеки човек е ценен и в определена ситуация влияе положително чрез своите качества”.

Каменова има дъщеря на 13 години и син на 6. Понякога са много горди, че мама е полицай. Друг път са тъжни, че в събота и неделя обличам униформата и отивам на работа, вместо да правя нещо с тях, казва младата жена. И в кръга на шегата добавя, че дори родителите на приятелите на дъщеря ѝ са проверени.

Елеонора Костова, Гранична полиция: Най-хубаво е, че синът ми с гордост казва: Мама е граничен полицай

Патрулирах по границата, когато на мигрантка, бягаща от войната в Сирия, ѝ изтекоха водите. Раждането започна, но успяхме да я свалим до линейка в близкото село.

Днес жената и бебето са добре благодарение на помощта, оказана им от Елеонора Костова от Регионална дирекция “Гранична полиция” - Елхово, и нейните колеги. Тя постъпва там през 2005 г.

Тогава прекратява спортната си кариера, в която личат световни титли по таекуондо ITF в дисциплините “Спаринг” и “Чупене сила”. Оказало се, че е първата жена, назначена там. В началото колегите се чувстваха странно, но след няколко месеца се сработихме и станах част от един професионален екип, казва Костова. И благодари на всички, които много ѝ помагали в първите стъпки като полицай. Днес съотношението в дирекцията е 1 жена на 10 мъже.

Групата ни е сработена много добре, разстановката се прави така, че поставените задачи да се изпълнят, няма разделение мъже/жени. Използват се силните страни на всеки член от екипа, описва колектива граничарката.

Един от най-шокиращите моменти в работата ѝ досега е, когато мигрантка хвърлила бебето си в краката ѝ. Метна го, за да го взема и спася, спомня си Евгения. Разказва, че много пъти са помагали и на загубили се в планинския терен възрастни хора.

Нейният съпруг и приятелите ѝ я подкрепят в избора на професия: Най-хубавото е, че синът ми с гордост казва, че мама е граничен полицай.

Евгения Христова, 1-о РУ на СДВР: Убедих жена да не скача от 4-ия етаж, тя отказваше да разговаря с мъже

Сигнал за пожар в сграда получават преди около месец в столичното 1-о РУ. Евгения Христова, командир на отделение там, тръгва, без да се замисли. Въпреки пламъците и дима още преди пристигането на пожарната екипът не се поколебал и влязъл. Заварили вътре 93-годишна жена, трудно подвижна, но Христова и екпиът ѝ успели да я изведат.

Евгения е в МВР от 6 години. Тя е потомствен полицай. Преди нея в редиците на МВР е служил покойният ѝ баща. И макар майка ѝ да я подкрепя, Христова е категорична, че чете притеснението в очите на жената всеки път, когато види дъщеря си да облича униформата. Затова и наскоро, когато се отзовала на сигнал, тя скрила от майка си как се е развил случаят. Видяхме мъж, който побягна. Настигнахме го с колата, а след това го заловихме. В момента на поставяне на белезниците той изблъска колегата и ме удари с лакът в челото, разказва Христова.

Именно рискът е едно от нещата, заради които по думите ѝ в МВР полът няма значение: Нашата работа основно е да има екипност, не се разграничавам. Създаваме една спойка помежду си, в която е без значение дали работиш с мъж, или жена. Рискът е един и същ.

Разказва и случай, в който основна роля изиграл именно фактът, че е от нежния пол. С колеги отишли на сигнал за потенциално самоубийство - жена седяла на прозореца на 4-ия етаж и заплашвала, че ще скочи. Тя не желаеше да говори с мъжете. Имаше сякаш натрупан страх от тях, затова преговорите водех аз. След близо 2 часа успях да я убедя да не слага край на живота си, разказва за благополучната развръзка Христова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>