Съдът: Не е нужно полицаят, убил дете на зебра, да е в затвора, образцов е (Обзор)

31.10.2022 21:47 Ана Михова
Главният прокурор Иван Гешев

Родителите на 7-годишната Моника се срещнаха с главния прокурор

Искаме справедливост, стига с тези стари закони, зове майката на момиченцето

Не може да се приеме, че причиняването на смъртта на седемгодишно дете само по себе си обуславя необходимостта Владимир Панайотов да лежи ефективно в затвора. Това посочва в мотивите си Пловдивският апелативен съд, който намали наказанието на антимафиота, прегазил Моника, от 4 г. и осем месеца затвор на 3 г. условно.

Трагедията стана на 19 юли 2021 г. в пазарджишкото с. Братаница. Само по чудо служебната шкода на Владимир Панайотов не помляла и по-големия брат на Моника - Ангел.

“Двете деца са пресичали на пешеходната пътека, движейки се едно след друго, и рискът да бъдат блъснати и двете е съществувал реално”, отбелязва в мотивите си съдът. Децата отивали да си купят сладолед.

Решението на магистратите предизвика гняв както сред близките на Моника, така и сред хората от селото.

“Искаме справедливост, искаме ефективна съдебна система, която да работи. Стига вече с тези стари закони. Един убиец няма как да се разкарва така по пътищата, бързал за работа, хубаво досие имал.” Гневните думи изрече в понеделник майката на Моника Блага Калоферова след среща с главния прокурор Иван Гешев.

Тя попита защо не е получила мотивите за условната присъда на полицая. Едва след началото на протестите изпратили “един лист без никакви мотиви”.

“Нямах право да разбера защо убиецът на дъщеря ми е получил такава присъда”, каза още жената. Гешев обеща справедливост.

“Повярвайте ми, не искате да знаете какво говорихме. Понеже някои хора се упражняват на тази тема, ще имат възможност, когато застанат пред тези хора и видят за какво става дума. Прокуратурата ще направи всичко възможно, за да се предотвратят тези убийства, но трябва диалог между институциите в държавата, за да намалим престъпността, която залива обществото”, обяви Гешев. Той призова институциите “да не гледат своя частен, корпоративен или политически интерес”.

Според Пловдивския апелативен съд една от причините за намаляване на наказанието са добрите данни на антимафиота.

“Няма спор, че подсъдимият Владимир Панайотов не е осъждан, с добра лична характеристика е, има семейство, осъзнава вината си и изразява чистосърдечно съжаление за случилото се”, казват съдиите. Той бил образцов служител на МВР и по време на дългогодишната си служба много пъти бил награждаван. Направил и всичко, което зависело от него, за да окаже първа помощ на детето.

Катастрофата била “траrичен инцидент в живота му”, чиито последици осъзнавал.

Според съдиите твърдението, че в обществото ни битува нагласата, че при смърт на пътя наказанието винаги е условно, не било вярно.

Те са на мнение, че не можа само заради обществените очаквания да се приема, че единствената възможност за въздействие върху шофьорите са ефективните присъди.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>