МВР започва акция “Зима”, ще следят за шофиране без фарове и грешно пресичане (Обзор)

31.10.2022 21:19 Димитър Мартинов
Полицаите ще следят дали шофьорите карат с включени фарове. Това е задължително и през деня. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

За да проверите гумите си - пъхнете метално левче в грайфера, жълтата му част трябва да потъне

418 души са загинали в катастрофи през зимните месеци на последните 3 години. Затова при обявяването на акция “Зима” от институциите, отговорни за пътната безопасност, призоваха хората да шофират по-бавно и да спазват по-голяма дистанция от движещите се пред тях превозни средства.

Акцията ще е от 1 ноември до края на месеца. Тя ще бъде в 3 етапа. Първият е “Безопасно пътно превозно средство” и ще се проведе до 10 ноември, обяви началникът на Пътна полиция Калоян Драганов. Ще се проверяват светлини и отразителни жилетки на велосипедисти и каруци. Ще се следи и за спазване на въведените ограничения за тротинетки.

Вторият етап на акцията - от 11 до 20 ноември, ще следи дали пешеходците спазват правилата, както и за шофьори, които отнемат предимството им на зебри. Паралелно до 15 декември ще има и превантивна кампания “Пресичаме безопасно”, която ще е в училищата и детските градини в страната.

Проверки дали шофьорите карат с включени фарове, които са задължителни и през деня, и дали колите им са изправни ще се правят от 21 ноември до края на акцията. Този етап е кръстен “Безопасно шофиране през зимата”. Тогава ще се следи и дали шофьорите карат с гуми, чиито грайфери са дълбоки поне 4 милиметра. Те са задължителни от 15 ноември. Водачите могат да проверят това и сами, като пъхнат метално левче в процепите. Ако жълтата част потъне изцяло, то дълбочината е достатъчна. При неспазване на правилото, глобата е 50 лева.

Подгответе автомобила си за зимата, призова шефът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Бойко Рановски. Това е важно, за да не попадате в тежки инциденти, подчерта Рановски, който е бивш началник на Пътна полиция.

Спазвайте по-голяма дистанция от колите пред вас, призова Росен Рапчев от Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата. И се обърна към пешеходците с апел дори на зебра да правят визуален контакт с шофьорите, за да са сигурни, че те са ги видели. Заради мрака често се оказвало, че водачите не са разбрали, че има човек, който се кани да пресича, обясни Рапчев, също бивш шеф на Пътна полиция.

А настоящият началник Калоян Драганов обясни, че макар акция “Зима” да има ясно зададени акценти, ще се следи и за всички други нарушения. “Ако такива се установят, ще се прилага нулева толерантност”, каза Драганов. И посочи, че заради засиления контрол само за октомври има 16 загинали по-малко, отколкото през същия месец м.г. За цялата година жертвите са с 2 по-малко. Той се надява и през следващите месеци добрата тенденция да продължи.

Справка на МВР за зимния период - от 15 ноември до 1 март, сочи, че с най-много загинали за последните 3 години са трите месеца и половина в края на 2021 и началото на 2022. Тогава е имало 176 загинали в 1591 тежки катастрофи. Година по-рано те са били 112 при 1313 инцидента. Тежките катастрофи с ранени и загинали пък са били най-много през 2019-2020. Тогава е имало 1656 инцидента със 130 жертви.

Спазвайте тези 10 съвета!

МВР разпространи и 10 съвета към шофьорите:

1. Сменете всички течности със зимни. Особено важно е да замените водата с антифриз.

2. Проверете техническата изправност на спирачките, средствата за сигнализация и светлинните източници.

3. Не потегляйте на път, ако отоплителната инсталация и миещото устройство за стъкла са повредени. Подменете перата на чистачките.

4. Поддържайте номерата, стъклата и огледалата за обратно виждане чисти.

5. Проверете състоянието на гумите. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

6. В три- и четириколесните МПС задължително трябва има обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка. При необходимост подновете съдържанието на аптечката.

7. Движете се внимателно при намалена видимост, в сумрак или в тъмната част на денонощието, не заслепявайте насрещно движещите се.

8. Ако не сте шофирали през зимата, информирайте се за спецификата на управление при аквапланинг, поледица, снеговалеж и влошени метеорологични условия.

9. В началото на зимата поставете в багажника буксирно въже, вериги за сняг и лопата. Проверете състоянието на резервната гума.

10. При нужда или ако сте в рискова ситуация, позвънете на телефон 112.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>