Пловдив чества с голямо шествие Деня на будителите

31.10.2022 14:54 24 часа Пловдив онлайн
Президентът Румен Радев беше и на тазгодишната манифестация на 24 май в Пловдив.

За първи път празникът ще се отбележи подобно на 24 май

С внушително шествие Пловдив отбелязва днес Деня на будителите, което тръгва  от Хуманитарната гимназия и подобно на това за 24 май ще премине през главната улица. Поканен е президентът Румен Радев.

Началото е в 10 ч., когато площадчето пред училището ще бъде огласено от патриотични песни. 15 минути по-късно митрополит Николай ще отслужи празничен молебен в храма "Св. св. Кирил и Методий".

В 10,30 ч. кметът на Пловдив Здравко Димитров ще обяви началото на новата традиция за честване на Деня на будителите по случай 100 г. от началото на празника.

В 10,40 ч. ще тръгнат колоните с ученици на манифестация, предвождани от духовия оркестър на ВВС. След него ще върви комитет "Родолюбие" с лозунга "100 г. ден на Народните будители". Представителите на всяко училище ще носят портрети на различни възрожденци. Ще има представители на всяко учебно заведение.

В 10,45 ч. на стълбите на "Каменица" ще звучат патриотични песни, а в 11 ч. шествието ще спре за 10 минути, за да наблюдава изпълнението на Хора на пловдивските момчета "Стефка Благоева"

От 11 до 12 ч. на LED екран, поставен на пл. "Стефан Стамболов", ще се прожектира мултимедия .

В 11,30 ч. шествието трябва да пристигне на площад "Централен". Там ансамбъл "Тракийска младост" от СУ "Любен Каравелов" ще изпълни патриотични и народни песни.

В 11,40 ч.  ученикът Матю Бецински от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще рецитира Вазовото стихотворение "От Батак съм чичо".

10 минути преди 12 ч. президентът на България Румен Радев, кметът Здравко Димитров, министри и други официални гости ще изкажат поздравления. След това ще наградят преподавателите от Пловдив, чиито ученици са отличени в 12-ото издание на Националния проект на Ротари и Зонта "Народните будители и Аз".

От 12,40 до 13,20 на площада ще се играят представления на актьори от Драматичния театър и операта, след което тържествата ще бъдат закрити от ръководителя на "Народните будители и Аз" доц. Кирчо Атанасов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>