Цветелина свири на пиано Iron Maiden и мечтае да учи компютърни науки в САЩ

30.10.2022 14:00 Димчо Райков
Цветелина Илиева се е посветила на математиката, но не забравя и пианото.
Цвети най-много цени сребърния медал от Европейската олимпиада по математика за момичета.

Жизнерадостна компания младежи спира случайни минувачи с цигари по главната улица на Бургас “Александровска” и им подава ябълка. В замяна те им дават фаса си и учениците пред очите им го късат.

Едва ли някой е подозирал, че сред групичката е и гордостта на Бургас - Цветелина Илиева, сребърен медалист от европейската олимпиада по математика за момичета в Унгария тази година. 

Ябълка срещу цигара

е една от акциите срещу тютюнопушенето  на младежкото подразделение на “Ротари” в Бургас - “Интеракт клуб”, на което Цветелина е президент.

Тя е ученичка в 12-и клас на Природо-математическата гимназия “Акад. Никола Обрешков”  в Бургас и е носител на много престижни награди от различни състезания в чужбина и у нас.

“Не съм ги броила,  но  всички са ми ценни”, казва скромно Цвети, която прездекември ще навърши 18 г.

Най-много обаче  се гордее със  сребърния медал на 11-ата Европейската олимпиада по математика за момичета (European Girls’ Mathematical Olympiad – EGMO), която се проведе между 6 и 12 април в град Егер, Унгария. Ежегодно в нея участие вземат отбори по четири състезателки и конкуренцията е изключително голяма. Освен представители на европийските страни в състезанието участват и момичета от САЩ, Канада, Бразилия и други страни по света с традиции в доброто представяне по матаматика на подобни престижни форуми. 

“Щастлива и горда съм, че съм представила страната си достойно и съм оправдала очакванията на моите преподаватели и близки”, добавя бургаската ученичка.

За Унгария разбираемо заминала притеснена заради очаквано голямата конкуренция, но страховете ѝ бързо се разсеяли.  Особена доволна е, че покрай състезанието успяла да завърже много познанства с нейни връстници по света. С повечето вече са приятелки и редовно си чатят.

След  завръщането на Цвети от Унгария за нея вече се говори като за гордостта на Бургас. Тя бе единственият представител на града

в националния отбор по математика,

другите три бяха от София. 

“Поздравявам я за спечеления сребърен медал! Браво, Цветелина, гордеем се с теб!”, написа кметът Димитър Николов на фейсбук страницата си за успеха ѝ в Унгария. 

На 14 септември в навечерието на първия учебен ден част от най-изявените ученици на ПМГ “Акад. Никола Обрешков”, сред които и Цвети, гостуваха в Центъра за талантливи деца в с. Оряховица по покана на неговия създател – световноизвестния физик и голям дарител проф. Минко Балкански.  За спомен от бургаската група той  получи ценни книги за историята на Бургас и албуми с редки архивни кадри и с модерни фотоси на града.

“Това са хора, които са постигнали много в живота, и самото общуване с тях те зарежда и мотивира  допълнително”,  разказва Цвети впечатленията си

от срещата с проф. Минко Балкански

Догодина тя ще се дипломира и мечтата ѝ след това е да учи математика и компютърни науки в САЩ, Нидерландия или СУ “Св. Климент Охридски”. Не ги степенува, но предпочитанията ѝ са за Америка заради холистичния подход на преподаване в тамошните университети и  големите възможности за реализация след това. Ако беше зрелостничка тази година, можеше да използа и  отличната оценка от успешното си представяне на националната олимпиада по информатика.

Цвети обаче твърдо е решила да учи в чужбина. С тази цел учи и английски, владее и руски, иска да проговори и на  френски.

“Не съм правила планове далеч напред какво ще работя, но искам да се занимавам с нещо, което ми доставя удоволствие”, казва момичето.

Цветелина Илиева се записала да учи в математическата гимназия още от 5-и клас. Любовта към точните науки наследява от майка си Бистра, която също е възпитаничка на ПМГ в Бургас и работи като мениджър “Човешки ресурси”.

От 7-и клас Цвети започна активно да участва в различни състезания и успехите не закъсняват на национално и международно ниво. Освен от математика започва да се увлича и по инфоматика, където също печели  награди. Проявява интерес и към астрономията.

Цветелина Илиева е

първият носител и на специалната стипендия “Ваня Стоянова - в търсене на таланти”,

насочена към ученици в 10-и, 11-и и 12-и клас през учебната 2021/2022, която се дава за изключителни постижения в областта на математиката и информатиката.  Стипендията е учредена в памет на дългогодишната учителка по математика, създателка на експерименталните паралелки от 5-и клас, ръководител на школи и отбори по математика в ПМГ, носител на отличие “Неофит Рилски” на МОН, Ваня Стоянова (1953 – 2020) и се връчва от семейството.

Цвети обаче разчупва всички насложили се в обществото  стереотипи за малките генийчета по математика. Тя не е от тези зубъри или кон с капаци, за които само числата са най-важни.

Преди да влезе в Математическата гимназия, талантливата тийнейджърка учила пиано в музикална паралелка. Въпреки натоварения график в гимназията страстта ѝ към клавишите останала и до ден днешен. През последните години обаче заменила класиката със съвременна музика.

Харесва хевиметъл и смело интерпретира на пиано групи като Iron Maiden, която е сред любимите ѝ.  Не е пропуснала двата концерта на “Желязната девица” и може с часове да говори за Брус Дикънсън и компания. Харесва още Megadeth, Five Finger Death Punch и алтернативни групи като Arctic Momkeys, които също не пропуснала да гледа наживо.

В  гардероба ѝ е пълно с фенски тениски на любимите групи,

които слуша с удоволствие в свободното време. За хобитата си говори с овладяна емоционалност без излишна тийнейджърска свръхвъодушевеност, но с достатъчна дълбочина. Най-новата ѝ мечта е да се научи да свири и на китара.  Извън часовете разнообразява и с фитнес. 

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>