Денят на народните будители ще бъде отбелязан за първи път с шествие в Пловдив

28.10.2022 14:31 24 часа Пловдив онлайн
Наско Начев, Кирчо Атанасов, Стефан Стоянов и Любозар Фратев (отляво надясно) разкриха как ще протече в Пловдив честването на Деня на народните будители.

Денят на народните будителите - 1 ноември, ще бъде отбелязан за първи път с шествие в Пловдив. Първото честване на празника в града е преди 100 години. 

Културните институти ще зарадват пловдивчани с богата и разнообразна програма. Събитието е под патронажа на кмета Здравко Димитров.

"Община Пловдив с радост се включва в организирането на честванията на вековния юбилей от обявяването на празника на народните будители. Надявам се това да се превърне в една традиция, която да се случва всяка година и чрез която да почетем и да си спомним за всички тези хора, които изградиха новата българска държава", заяви зам.-кметът Стефан Стоянов в специална среща в местната управа по повод празника.

Участие в нея взеха авторът и ръководител на проекта "Народните будители и аз" доц. Кирчо Атанасов, издателят Наско Начев и общественикът инж. Любозар Фратев.

"Денят на народните будители трябва да бъде отбелязван подобаващо и да бъде изравнен с 24 май. Така както празнуваме буквите, така трябва и да почитаме нашите просветители, които са създали всичко това", заяви Начев.

Доц. Кирчо Атанасов заяви, че по проекта "Народните будители и аз" се работи вече 13 години с идеята празникът да бъде възстановен.

"От първото до единадесетото издание участие в проекта са взели над 77 000 ученици от цяла България. За първи път тази година освен ученици ще бъдат наградени и съвременните будители – учителите", поясни той.

Любозар Фратев припомни, че още като районен кмет Здравко Димитров е подкрепил проекта за народните будители и благодари на Община Пловдив за съдействието при реализиране на идеята.

Тържеството на 1 ноември ще започне в 10 часа пред  Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий". В 10,35 ч. кметът ще обяви поставянето на нова традиция в честването на Деня на народните будители по повод 100 години от създаването му на 20 октомври 1922 г.  В 10,30 часа участниците в шествието, начело духов оркестър  ще потеглят към площад "Централен". Ученици от всяко пловдивско училище ще носят портрети на народните будители. Шествието ще завърши на площад "Централен" в 11,30 часа. Здравко Димитров ще произнесе реч в 11,50 часа, а след него ще говори президентът на България Румен Радев.

В 12,10 часа ще започне награждаване на учители от пловдивски
училища, чиито ученици са отличени в 12-то издание на Националния проект на Ротари и Зонта "Народните будители и Аз".

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>