BG анимацията има “Златна палма” от Кан и две номинации за “Оскар”

28.10.2022 07:00 Пенчо Ковачев

Днес за 20-и път празнуваме Световния ден на анимацията

На този ден през 1892 г. в Париж художникът, фотограф и изобретател Шарл-Емил Рейно демонстрира пред зрители невиждано зрелище - оптически театър. За първи път французинът показва своя апарат праксиноскоп с движещи се картинки, наречени “светлинни пантомими”.

Основоположник на анимационната школа у нас е Тодор Динов. Неговият филм “Юнак Марко” от 1954 г. е първият български професионален рисуван филм. 80-те години са най-силният период на българското анимационно кино, което се развива и на световно ниво.

Доньо Донев и “Тримата глупаци”

Доньо Донев, роден на 27 юни 1929 г. Художник, сценарист и режисьор на над 100 анимационни филма. “Тримата глупаци”, върху които работи от 1970 до 1990 г., го превръщат във всенароден любимец.

Появяването на “Тримата глупаци” е революция в анимацията ни. Печели награди в Барселона, Бостън, Билбао, Лондон, Краков, Оберхаузен, Хихон, Солун, Виена, Рим, Тампере, Варшава, Лайпциг, Техеран, Мадрид, Варна.

Шест филма на Донев са продадени в САЩ, без той да знае. Обявяван за един от десетте най-големи аниматори в историята на световното кино.

Умира на 28 ноември 2007 г. в София.

Румен Петков, Чоко и Боко

Румен Петков е роден на 26 януари 1948 г. Режисьор на анимационни филми, познати и гледани в цял свят. Най-престижната му награда е “Златна палма” от кинофестивала в Кан през 1985 г. за “Женитба” заедно със Слав Бакалов.

Автор е на първия български говорещ анимационен филм - “Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко”, който през 80-те е любим на децата. Филмът му “Маймуни” влиза в японска класация за 10-те най-добри рисувани филма в света.

От 90-те години Петков живее в Холивуд и работи в “Юнивърсъл” и “Картуун нетуърк”. Един от режисьорите на световни анимационни сериали “Джони Браво”, “Крава и пиле”, “Лабораторията на Декстър”, “Майк, Лу и Ог”, “Новото шоу на Уди Кълвача”, “Приказки за Том и Джери” и др.

В България участва в мастър класове в НАТФИЗ.

Умира на 11 юни 2018 г.

Слав Бакалов и “Женитба”

Роден е на 6 юли 1945 г. Творец с много таланти - аниматор, художник, скулптор, писател, режисьор, сценарист. Някои добавят: и бунтовник!

Освен “Златна палма” в Кан за “Женитба”, в съавторство с Румен Петков, Бакалов печели и самостоятелни награди от фестивали в Атина, Ансе (Франция), Краков, Отава и др. По-известните му творби са “Пасторал”,“Картоф на небосвода”, “Реквием за една рибка”, “Ам”, “Мъгла” .

През 1986 г заснема игралния филм “Монолог за прасенцето”, който е спрян от Киноцентър “Бояна”. Умира на 17 октомври 2019 г.

Анри Кулев и “Меко казано”

Анри Кулев е роден на 21 юли 1949 г.

Автор на първия пълнометражен анимационен 3D детски филм, какъвто досега в България не е правен. Филмът “Меко казано” е превъзходен микс от вълшебното поетично слово на Валери Петров и майсторския рисунък на Анри Кулев.

74-минутният филм не отстъпва по качества на “Пиксар” и “Дисни”. Още се прожектира по кината в страната.

Най-известните анимационни филми на Анри Кулев са “Гарсониера”, “Ден като глухарче”, “Приказка за пътя”, “Как маймуните произлезли от човека”, “Парцалът”, “Дудуна”, “Сламеният човек” и др.

Като режисьор работи с изтъкнати сценаристи: Христо Ганев, Стефан Цанев, Виктор Самуилов, Борис Христов и др.

Анри Кулев е дългогодишен автор на “24 часа”, рисува актуални сатирични политически картини на страниците му.

Златин Радев и “Консервфилм”

Роден е през 1960 г. Още с дебютния си анимационен филм през 1986 г. - “Само за мъже” - негова курсова работа, печели награда от кинофестивала в Бабелсберг, Германия. Филмът е включен в програмата “Най-доброто от анимацията” в Мюнхен. През 1990 г. късометражният филм “Консервфилм” - дипломната му работа, е номиниран за “Оскар” и взема 29 награди от фестивали по света. “Консервфилм” е сред първите български нецензурирани stop motion анимации, излезли след 1989 г. През 1996 г. с анимационния “Шок” участва в официалната селекция на 11 международни фестивала и печели награди.

Теодор Ушев и “Сляпата Вайша”

Роден е на 4 февруари 1968 г. От години живее в Канада и прави филми с канадския Национален филмов съвет. През 2017 г. филмът “Сляпата Вайша”, по разказа на Георги Господинов, е номиниран за “Оскар” за късометражен анимационен филм.

Автор е на “Тауър Бауър”, “Царица”, “Човекът, който чакаше”. Тези и други филми печелят над 80 награди. През 2013 г. “Глория Виктория” е обявена за най-добър анимационен филм в анкета на 15 водещи критици и фестивални директори. Негов филм е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie Аwards за 2014 г. От 2010 г. преподава и провежда майсторски класове в над 20 университета и фестивали по света.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>