Гешев протяга ръка към МВР и ДАНС - предлага им общи екипи срещу корупция и тежка престъпност (Обзор)

26.10.2022 21:42 Ана Михова
Иван Гешев

Възобновява приемните за граждани

Продължават срещите му в парламента - след “Български възход” дойде ред на ГЕРБ, в петък ДПС, а после и БСП

Съвместни екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата, които да борят тежката престъпност и корупцията, предлага главният прокурор Иван Гешев. Намерението си той е обявил на национално съвещание на ръководителите в държавното обвинение, което се е провело във вторник в националното следствие.

До момента от вътрешното ведомство и ДАНС не са реагирали на призива му.

До предложението се стигнало след анализ, според който през последните месеци има увеличение на престъпленията по няколко направления - организирана престъпност, разпространение и трафик на дрога, мигрантски натиск, телефонни измами и корупция по високите етажи на властта.

Съвместните екипи на прокурорите с МВР и ДАНС щели да гарантират качествената работа срещу извършителите. Те щели да анализират, оценяват и осъществяват постоянен мониторинг на данните за посочените престъпления, действайки съобразно правомощията си.

“Ще поемем отговорност, ще отворим, образно казано, ръце към всички институции,

за да работим заедно с ясното разбиране, че това очакват българските граждани”, заявил главният прокурор.

От месеци той обяснява, че липсва координация между вътрешното министерство и прокуратурата. Предишният вътрешен министър Бойко Рашков отхвърляше предложенията на Гешев с обяснението, че му няма доверие.

Друга мярка е възобновяването на приемните на шефовете на прокуратурите в цялата страна. Гражданите ще могат да поставят въпроси и искания, които ще бъдат насочвани по компетентност. Една от целите била да се повиши доверието в прокуратурата. За да се подобри работата по дела, свързани с организирана престъпност и корупцията, се създават отдели за разследването им.

Това е по модела на отдел “Специализиран” във Върховната касационна прокуратура.

До 28 юли делата за банди и корупция се водеха от спецпрокуратура, която беше закрита. Тези, по които няма внесени обвинителни актове и няма разпоредителни заседания, бяха препратени в окръжните прокуратури. По време на дебатите Гешев предупреждаваше, че се очаква ръст на организираната престъпност.

Един от проблемите е, че трудно се определя коя е магистратурата, която трябва да ги работи. Причината е, че престъпленията може да са извършвани в различни градове, извършителите също да са от различни краища на страната.

Според Гешев това, което ще направи прокуратурата, е да активизира борбата с престъпността в рамките на своите законови правомощия.

Пред шефовете на прокуратури той обърнал внимание на нуждата от диалог и съвместни действия между институциите по места за гарантиране на сигурността на българските граждани.

За диалог той говори и по време на срещата си с представители на ГЕРБ в сряда. Тя е в отговор на писмата му до депутатите за правна реформа. Първата беше с “Български възход”, в петък е с ДПС, а другата седмица с БСП. Гешев отново призова за среща и Христо Иванов.

От ГЕРБ пък питаха защо е “простил” на бившия премиер Кирил Петков нарушение на конституцията във връзка със сагата около българското му гражданство, както и какво става със сигналите, които са изпратили за посредниците с газовите доставки. Гешев им отговори, че не издава индулгенции и друг прокурор е преценил, че няма основания за разследване на Кирил Петков, а работата по сигналите им продължава в следствието.

Той съобщи, че обмисля дали да не попита Конституционния съд дали предложенията за разследването на обвинител №1 нарушават основния закон.

Иван Гешев отиде в сряда в парламента.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>