Дългогодишна шефка на съда в Пловдив: Пробивът до Водната палата ще бутне дома ми (допълнена, снимки)

26.10.2022 08:50 Радко Паунов
Бившата шефка на Апелативния съд в Пловдив Радка Петрова е сред протестиращите. Снимки: Авторът
Около 30-ина граждани протестират пред общинския съвет срещу пробива до Водната палата.
Ирина Марудина е сред протестиращите.
Групата на левицата в общинския съвет не е сред вносителите на извънредната сесия.
Инж. Гергана Кривошапкова е ръководител на екипа, който направи транспортното обследване.
Залата е пълна с граждани и протестиращи.
Издателят Манол Пейков е сред присъстващите.
Бившата шефка на общинския съвет Савина Петкова (вляво) и Пепа Деведжиева са сред гостите.
Кметът Здравко Димитров демонстрира добро настроение.
Веселина Александрова от ДБ.
Диана Русинова

30-ина протестират пред общинския съвет

Жилището ми е застрашено от строителството на пробива до Водната палата. Това заяви бившата дългогодишна шефка на Апелативния съд в Пловдив Радка Петрова, вече пенсионер, която редом с още 30-ина души протестира пред общинския съвет. Всеки момент ще започне извънредната сесия, свикана от съветниците на ГЕРБ и "Демократична България" с искане да бъде спряно строителството на транспортното съоръжение.

Кметът Здравко Димитров обяви вчера, че прекратяват за месец всякакви дейности около пробива, за да преработят проекта.

"Това не е решение на проблема, защото спирането е временно", заяви Пепа Деведжиева, една от организаторите на протестите срещу пътното съоръжение. По думите й община Пловдив е нарушила закона, като е започнала да осъществява проекта без влязло в сила строително разрешение.

С плакати "Спрете пробива" и "Паркове, а не магистрали" хората са застанали на входа на общинския съвет.

"Тук сме, за да изразим своята позиция срещу един незаконен строеж в зелена площ и унищожаване на вече изградена инфраструктура с европейски средства", заяви пред "24 часа" Ирина Марудина.

Най-голямото безумие е точно този проект, който ще допринесе за увеличаване на въглеродните емисии, допълни бившата шефка на съда Радка Петрова. Според нея в европейските градове ограничават автомобилите, а в Пловдив се прави магистрала в центъра.

Залата в общинския съвет е препълнена и с протестиращи, и с граждани. Тук е издателят и бивш депутат от ДБ Манол Пейков, както и Диана Русинова от "Европейски център за транспортни политики". "Протестите срещу пробива са неоснователни", заяви тя пред "24 часа". Но уточни, има пропуски в анализа на общината за новия пробив, които трябва да бъдат изчистени.

"Анализирано е само едното кръстовище. Като отпушим това до Водната палата, какво ще стане с другото", попита Русинова.

"Искаме незабавно спиране на този вреден и ненужен проект за Пловдив", настоя шефът на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев.

Веселина Александрова от ДБ предложи окончателно да бъде прекратен пробивът. 

"Днешното голямо присъствие на хора в залата е урок за всеки кмет, който си мисли, че в XXI век може да работи без обществено обсъждане", заяви независимият Слави Георгиев.

Евелин Пасков от "Съюз за Пловдив" поиска проектът да се отложи, за да се успокои напрежението, но залата му отвърна с дюдюкане.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>