Бургас тества нова е-услуга - онлайн проверка на застроителния план и регулацията на града

25.10.2022 15:38 Димчо Райков
Въпросите, свързани с регулацията на града, засягат много граждани и затова новата услуга ще е изключително полезна за тях.

Общината: Край на реденето пред гишетата

Бургас въвежда нова електронна услуга за гражданите, с която по всяко време може да се провери какво и къде се строи и какво е позволено.
В платформата SmartBurgas - https://egis.smartburgas.eu и в раздел “Електронни услуги” в сайта на община Бургас - https://www.burgas.bg/bg /elektronni-uslugi, вече е достъпно новото специализирано уебприложение за предоставяне на данни от географската информационна система на града чрез отдалечен достъп до специализираните дигитални масиви eGIS.

Тази нова услуга дава на регистрираните ползватели
достъп до динамични карти на Бургас с интегрирани данни от действащия регулационен и застроителен план, данни от смартсистеми на града и друга специализирана информация, както и възможност за заявяване на различни електронни услуги, свързани с тези данни.

Така заявките вече ще се изпълняват автоматично, онлайн, без нужда да се ходи на гише.

Приложението е в процес на разработване и базите с данни са в процес на запълване. Ако към момента на търсене не намерите информация за определен обект, обърнете се директно със запитване към експертите на община Бургас, обясниха от кметството.

В момента системата е в тестови период. През това време предоставяните електронни услуги са безплатни. След изтичане на тестовия период ще станат платени.

За използването на услугите се изисква индивидуална регистрация на профил

в системата. Тя се извършва чрез влизане в страницата на платформата еGIS през линковете https://egis.smart burgas.eu или https:// www.burgas.bg/bg/elektronni-uslugi - eGIS.

След успешно попълване на регистрационната форма потребителят на услугата ще получи линк на въведения от него имейл адрес, с който се верифицира регистрацията и се потвърждава активирането на профила с възможност за достъп до услугите.

При активация на профила се дава възможност за

ползване на безплатни услуги,

както и на платени по цени, описани в тарифата за услуги на общината.

За да бъде активирана дадена електронна услуга, трябва да има вече валидирана регистрация на акаунт. След вход през акаунта потребителят ще бъде посрещнат в системата от страницата за избор на услуги на eGIS.

Община Бургас постоянно обновява електронното си обслужване и вече предоставя на гражданите над 150 е-услуги.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>