Чужденци, софиянци и пловдивчани се местят в Несебър, а селата не са като другите

22.10.2022 22:00 Димчо Райков
Чисти улици и добре поддържани сгради има Несебър.

Общината дава по 2000 лв. за всяко новородено

Когато има ясно поставена цел, резултатите не закъсняват, казва несебърският кмет Николай Димитров. Морската община се оказа сред 5-те у нас с нарастващо население.

Да живееш в Несебър е гордост, казват местните. И с основание, защото малцина са тези, които отиват на гурбет в чужбина или в големия град. По-голямата част от населението се занимава с туризъм и търговия, които носят добри доходи. Сезонът не е само през горещите юли и август, а започва от май и свършва през октомври. Туристи - предимно българи и румънци, има и през останалото време на годината заради чара и историческите забележителности на града. Той е единственият в България под закрилата на ЮНЕСКО и е съумял да използва максимално статута си.

Успя да съхрани магнетичната атмосфера

на калдъръма, тесните улички и църквите.

На територията на общината се намира Българската Ривиера от Елените до Равда, в която попада и най-големия курорт у нас - Слънчев бряг. Това е голяма крайбрежна агломерация с огромна леглова база, която дава препитание на много хора, включително и на българи от вътрешността на страната, като персонал на хотели и ресторанти.

В Несебър има доста богати хора, собственици на хотели, ресторанти и атракциони. Благосъстоянието им личи по луксозните къщи и кооперации, които не са остров сред нищета, а повсеместно. Както и по скъпите коли по улиците.

Чисти и здрави улици без дупки, денонощно осветление на обществени места, добре поддържани сгради. Усещането е за

подреден европейски град

Благосъстоянието се усеща и в селата. Те не приличат на други с прашни улици и порутени къщи, а училищата има са пълни с деца. Тук живеят и много млади хора, включително и чужденци.

Въпреки COVID пандемията, която се отрази на туризма, общината не спря нито един голям инфраструктурен проект и със собствени средства и по европроекти продължи да асфалтира, да прави нови улици, спортни комплекси и велоалеи, да реставрира църкви. Чистотата в града и околните селища се набива на очи дори през лятото, когато населението нараства десетократно с туристите. Няма училище и детска градина, които да не са ремонтирани. Има различни програми за приобщаване на пенсионерите към модерния живот с безплатни курсове за компютърно обучение.

За всяко новородено общината дава по 2000 лв., с толкова подпомага и младите семейства с репродуктивни проблеми за процедури инвитро. За ромите се прилага програма за социално приобщаване - предлага им се работа според заниманията. Неслучайно в Несебър просяци по улиците не се срещат, като изключим гастрольорите от други градове през лятото.

За 2022 г. за образование към държавното финансиране от 14 677 465 лв. са заделени още 3,5 млн. лв. от местния бюджет, а за социални дейности дофинансирането със собствени средства е 1 млн. лв.

За нуждаещите се от хемодиализа общината помага с 60 хил. лв. За учeщи и пенсионери има намаления в градския транспорт - по това перо са отделени 130 хил. лв. от бюджета.

С изключение на Бургас Несебър е

с най-голям бюджет

в сравнение с другите морски общини по Южното Черноморие, но местните данъци са по-ниски в сравнение с някои от тях, съизмерими по територия и население. Затова експерти коментират, че благосъстоянието на Несебър се дължи на правилното разпределение и харчене на публичните финанси и добрия мениджмънт на местната управа, а кметът Димитров не обича клишето “богата община”, което се лепва на Несебър щом стане дума за пари.

Неслучайно Несебър е една от най-населените с чужденци общини в България. Те купуват имоти и голяма част от тях се заселват целогодишно, а много българи от големи градове, включително и от София и Пловдив, все по-често избират Несебър за хоум офис и се заселват там за работа от дистанция.

Напоследък се забелязва и друга тенденция - след обявената от Путин мобилизация много руснаци отново долетяха до Несебър да купуват имоти, след като се бяха оттеглили от морето ни през последните 2 г.

Климатът също е фактор за добрия живот. Няма резки температурни амплитуди - зимата е мека и влажна, а горещините не се усещат така, както по̀ на юг от Бургас. Въздухът е чист, а под склоновете на Източна Стара планина, която излиза на нос Емине, се образуваа “роза на ветровете” - изключително благоприятна за лечение на белодробни заболявания.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>