Новият наплив - край Пловдив и София и към морски градчета, къща с двор и чист въздух (Графика)

22.10.2022 18:47
“София-Божурище” е най-развитият парк до момента.

Само пет общини са увеличили населението си за периода 2011-2021 г., сочат данните от преброяването на населението на НСИ. Това са Елин Пелин, Божурище, Несебър, “Родопи” и Джебел. В същото време дори най-големите градове намаляват като население, а България се е стопила с 844 000 души. (Виж картата.)

Общо населението на Родопи е 32 689 души, на Несебър - 23 760 души, на Елин Пелин - 23 104 души, на Божурище - 9463 души, а на Джебел - 8375 души.

Каква е причината точно тези 5 общини да привличат нови жители?

“Божурище и Елин Пелин са сред най-развитите общини в периферията на София и от една страна, имат силна собствена икономика в преработващата промишленост и логистиката, а от друга, предоставят алтернатива с по-добри жилищни условия и повече пространство на замогнали се бивши жители на столицата. Сходен пример е пловдивската община “Родопи”, а значителен ръст се наблюдава и в Несебър, където е съсредоточена значителна част от туристическата индустрия на Бургаска област.", пише в анализ Институтът за пазарна икономика.

Останалите 260 общини обаче отбелязват спад на населението между преброяванията. Но най-малките свивания са отново в перифериите на София и Пловдив. Сравнително малък е спадът и в общините по Черноморието.

Две от тези 5 общини са в топ 10 по най-високи доходи - Елин Пелин и Божурище . Това означава, че за увеличението на жителите им имат значение ръстът на икономическата активност и добре платените работни места, но играят и други фактори.

Ако погледнем какво се е случило само през 2021 г. спрямо 2020 г., ще видим легализиране на преместването към периферията на големите градове, направено в началото на ковид кризата. 12 общини имат положителен механичен прираст от над 2% и те са съсредоточени предимно по Южното Черноморие, сочат данните на ИПИ.

От една страна, хора се местят от по-малките към по-големите градове, анализира тренда Адриан Николов от ИПИ. От друга страна, хора от големите градове - предимно със средни и високи доходи, се заселват в периферията им - в селища, които са близо до градовете, но предлагат зеленина и чист въздух и условия за по-спокоен живот.

Според него обаче вдигането на лихвите по кредитите ще затрудни този тренд, тъй като покупката на ново жилище ще става все по-трудна.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>