Чии са 2 исторически джамии и турска баня - пак се палят опасни страсти в Пловдив, Карлово и Стара Загора

21.10.2022 16:25 Ваня Драганова
Част от агитките, които бранеха Чифте баня през февруари 2014 г.
Предстои реставрация на Куршум джамия в Карлово.
Адвокат Красимир Руев
Агитките в Пловдив, които окупираха съда през 2014 г., когато се гледаха делата за мюсюлманските имоти.
Полицаи пазят в кордон с щитове Джумая джамия в Пловдив, но прозорците й бяха строшени от протестиращите.

Кметове и Главното мюфтийство спорят за собствеността в съда на 7 ноември

Има опасност да се повторят събитията от 2014 г., които всички помним.

 Това предупреди пред “24 часа” кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Тогава футболни фенове атакуваха с камъни и бомби Джумая джамия в Пловдив и градът се размина на косъм от меле. Причината - в съда се гледаха искове на мюсюлманското изповедание за връщане на Куршум джамия в Карлово, както и на Чифте баня и още три знакови имота в града на тепетата.

На 7 ноември т.г. в Пловдивския апелативен съд отново е насрочено дело за връщане на Куршум джамия, както и на Ески джамия в Стара Загора. Това става след 6-годишна пауза, когато делата бяха замразени. Трябваше да се изясни кой е правоприемник на някогашните мюсюлмански общини - изповеданието, оглавявано от главния мюфтия Мустафа Хаджи, или алтернативното - на Недим Генджев.

През юни т.г. Софийският апелативен съд е прекратил спора и съдилищата в страната започват да насрочват нови заседания по стопираните в последните 6 години дела.

“Собствеността на Куршум джамия е ясна - тя е общинска и е паметник на културата от национално значение”, категоричен е кметът Кабаиванов. Той обясни, че са спечелили проект, по който

започват реставрацията ѝ по всички правила,

одобрени от Националния институт за опазване на паметниците на културата.

“Всяко движение в посока, която беше преди години, ще предизвика напрежение и ще бъде грешка на този, който го предприема”, смята кметът на Карлово.

Делото обаче е насрочено. “Ние ще се защитаваме. Но това ще предизвика напрежение, което не е добре за обществото. В момента то има нужда от консолидация. Хората са категорични, че Куршум джамия не принадлежи на мюсюлманското изповедание. Представили сме необходими документи”, заяви Кабаиванов.

“Разполагаме с категорични доказателства, че

споменатите имоти са мюсюлмански. Иначе не бих се захванал с това упражнение,

наречено съдебен спор”, коментира пред “24 часа” адвокат Красимир Руев, който защитава интересите на Главното мюфтийство.

“Не се опасявам от нови ексцесии. Вече вървят такива дела. Народът узря, че естественото място за решаване на спорове е съдът, а не футболните стадиони и местата пред тях”, каза адвокат Руев. Той е пуснал молба до Пловдивския апелативен съд за пренасрочване на делото, тъй като по същото време трябва да се яви на друг процес във Върховния административен съд, за който е призован по-отдавна.

Руев е убеден, че ще успее да докаже, че двете някогашни джамии - в Карлово и Стара Загора, принадлежат на мюсюлманското изповедание. “Знаете ли защо карловската се нарича “Куршум”? Идва от олово. Джамия с оловен покрив. А “Ески” означава старата джамия”, обясни юристът.

Ески джамия в Стара Загора е обявена за паметник на културата от национално значение през 2013 г. След реставрация по проект за малко над 2 млн. лв. по Оперативна програма “Регионално развитие” през 2011 г. тя

отвори врати като единствения у нас Музей на религиите

Той е уникален, тъй като това място във вековете е било средище на различни култури и религиозни практики за дълъг период от време - от края на X в. пр.н.е. до края на XIX в.

За 28 ноември пък е насрочено делото за други знакови имоти в Пловдив, към които мюсюлманското изповедание има претенции. Това са Чифте баня, която е превърната в център за съвременно изкуство, паркингът пред самия съд, който е с площ 1,6 дка, както и парцел от 1,2 дка с лице към централния бул. “Цар Борис Трети”. Според ищците там се е намирало турско училище. Мюфтийството претендира и за старите мюсюлмански гробища, които се простират върху 32 дка и са в широкия център на града. 

Пловдивската градска управа отново

ще пледира, че въпросните имоти не са вакъфски

Общинските юристи изтъкват, че Чифте баня е паметник на културата от национално значение.

Според адвокат Руев времената вече са други и хората няма да се поддадат на провокации. Не така обаче мислят хората в Карлово. През 2014 г., предвождани от кмета Емил Кабаиванов и тогавашния председател на общинския съвет Стойо Карагенски, 500 души дойдоха пред съда в Пловдив да протестират. “Правните аргументи и историческата истина са на наша страна”, заяви тогава Кабаиванов. Казва, че позицията му до днес е непроменена.

Тогава за миг пространството пред Съдебната палата се изпълни с футболни фенове. Димки в синьо, червено и жълто обгазиха района. Оттам множеството се насочи към Джумая джамия. Полетяха павета, пиратки и бомбички. Жандармеристи с щитове преградиха молитвения храм, чиито прозорци бяха строшени.

Междувременно вчера кабинетът отпусна 3,5 млн. лв. на ислямското вероизповедание. Те се дават, за да може то да купи имот, където да се изгради Висш ислямски институт.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>