Руските хакери набелязаха персонална мишена - Иван Гешев (Обзор)

18.10.2022 23:00 Ана Михова
Главният прокурор Иван Гешев

Заплахите няма да ни спрат да работим за националните интереси, обяви той

Три дни след атаката по интернет страниците на държавните институции руската хакерска група Killnet има нова, но този път персонална мишена - главния прокурор Иван Гешев. Това става ясно от публикации в телеграм канала на групата.

Хакерът с никнейм KillMilk, сочен за един от лидерите, е публикувал директно послание срещу главния прокурор, се разбира още от публикацията в “Телеграм”.

В нея пише, че KillMilk поема цялата отговорност “за нанасяне на тежки щети на мрежовата инфраструктура на българското корумпирано правителство.

И обявявам официално! Главен прокурор Иван Гешев - Майната ти”

По адрес на обвинител №1 се отправят и множество обидни послания.

“Много интересно съвпада това, че има заплаха от страна на гражданин на руската федерация срещу българската прокуратура и главния прокурор, а от друга - прокуратурата и главният прокурор са подложени на политически атаки повече от две години”, коментира пред “24 часа” Иван Гешев.

“Надяваме се това съвпадение да е случайно, но вече започва да става притеснително”, добави той.

Иван Гешев коментира още, че прокуратура е част от държавата и “защитава националните интереси и интересите на евро атлантическите ни партньори”.

“Нормално” е да има реакция. Това няма да ни спре да си вършим работата и да работим в интерес на България и българските граждани”, заключи обвинител №1.

В събота часове след масираната DDoS атака, засегнала сайтовете на държавните институции, той съобщи, че тя е дело на руски хакери. Още тогава стана ясно, че единият се намира в руския град Магнитогорск.

В неделя от държавното обвинение съобщиха, че благодарение на специален софтуер вече са установили точното местонахождение и самоличността на един от авторите на атаката. От държавното обвинение заявиха, че ще отправят и официално искане до руските власти за предаване на извършителя на злонамерената кибератака.

В понеделник от Софийска градска прокуратура допълниха, че зад мащабната DDoS атака стоят още около 150 руснаци, чиято самоличност и местонахождение са в процес на изясняване. Няколко часа по-късно от KillNet отправиха посланието срещу Иван Гешев, с което го превръщат в мишена на Русия.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>