И високите лихви не плашат цените - животът поскъпна с 18,7% за година (Обзор, графика)

17.10.2022 22:30 Христо Николов
Цените в заведенията са се повишили с близо 30% за последните 12 месеца, а първите хотелски оферти за предстоящите Коледни и Новогодишни празници, които се появиха в интернет, са стряскащи. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Само балтийските държави ни изпреварват по ръст на цените за септември

Първите хотелски оферти за предстоящата Коледа и Нова година са със стряскащи стойности

Вдигането на лихви, предприето от централните банки като мярка срещу високите цени, не помага - поне засега.

Животът в България е поскъпнал през септември с 18,7% на годишна база и няма изгледи инфлацията скоро да се успокои. Според данните на НСИ месечното нарастване на цените през септември е 1,2%, като ръстът се отнася за всички видове стоки и услуги.

Според последната тримесечна прогноза на БНБ до края на 2022-а годишната инфлация трябва да се успокои до 14,9%, а до края на 2023 г. да падне до 4,1%.

Базовият сценарий за изготвянето на бюджета за догодина на финансовото министерство допуска малко по-висока годишна инфлация в края на идната година – 5,8%, но според ведомството до края на тази също трябва да има успокоение, което обаче засега не се вижда.

Сравнението с данните на Евростат за септември показва, че единствено в трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, годишната инфлация е по-висока от тази в България. Там тя надвишава 20%, но това са прогнозни цифри, публикувани преди една седмица. Според тях във всички държави от еврозоната годишната инфлация се движи около 10%.

В данните за България се взема предвид т.нар. хармонизиран индекс, според който септемврийската инфлация у нас е 15,6% на годишна база. Но дори така тя пак е най-висока, ако не се смятат данните за балтийските страни и Нидерландия, където се очаква данните за септември да са за 17,1% годишна инфлация.

В най-големите европейски икономики ръстът на цените за септември се очаква да е значително по-нисък, например в Германия ще е 10,9%, във Франция – 6,2%, в Италия – 9,5% и т.н.

Показателите в тези държави доближават 30- и дори 40-годишни рекорди за тях, но за България такива сравнения не могат да се правят, защото през 1997 - 1998 г. у нас имаше хиперинфлация. При нея годишното нарастване на цените в някои месеци достигаше до 2000 процента, нещо, което не е вероятно да се случи отново.

През първия есенен месец на 2022 г. инфлацията е причинена от ред стоки и услуги, сред които горивата и енергията вече далеч не са на първо място.

Например стоките и услугите, свързани с образованието, са поскъпнали само през този месец с 5,4%, а на годишна база – с 8,1%. Това обаче се случва, макар и не толкова рязко, в началото на всяка учебна година.

Няма традиция обаче зеленчуците да поскъпват толкова много – с 5,1%, през септември. В момента това е свързано с излизането на пазара на оранжерийна продукция, която вече е много скъпа заради повишените разходи за отопление. Лошото при зеленчуците е, че през октомври те продължиха да поскъпват с още по-голяма сила, ако се отчитат цените им по тържищата.

Като цяло хранителните стоки са поскъпнали с 2,3% само през септември, а на годишна база вече струват с 25,5% повече. (Виж инфографиката). При това сравнението се прави с миналия септември, когато ръстът на цените вече бе тръгнал нагоре.

В туризма, който тази година се посъвзе от пандемията и започна да бележи рекорди, които го доближават до предпандемичната 2019 г., също има чувствително нарастване на цените. Според НСИ хотелските услуги са поскъпнали с 20% за последните 12 месеца, а храненето в ресторанти – с 27,9%. Първите оферти за предстоящите коледни и новогодишни празници, които започнаха да пускат хотели и курорти, са със стряскащи цени, които надминават 3000 лева за пакет от 3-4 нощувки в хотел с 4 или с 5 звезди.

Горивата далеч не са най-важният фактор, който определя поскъпването през септември. Автомобилните например, чието годишно поскъпване през предишните месеци беше достигнало 47%, през септември вече отчитат само 24,4% годишно поскъпване.

Природният газ през октомври вече е по-евтин, същото се очаква и за ноември. Но през септември все още цените му растяха и спрямо година по-рано той е поскъпнал с 212%, показват данните.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>