Радев се ядоса на политиците - 20 г. спъвали армията (Обзор)

17.10.2022 20:40 Румина Димитрова
Румен Радев участва в церемонията по предаване командването на бойната група на НАТО на Италия.
Американците участват в батальона с бронирана рота.
Командирите на българските и италианските участници в бойната група си предават командването.

Дни преди да свика партиите на консултации за съставяне на правителство, президентът Румен Радев им се ядоса за бездействието им спрямо модернизацията на Българската армия. И се зарече да ги препита какви са плановете им за нея, преди да реши кога ще връчи първия мандат.

“Нека първо се сформират парламентарните групи и оттам ще пристъпим към консултации, за да чуя първо мнението им и по този въпрос - за генериране на съвременна модернизация”, обяви президентът в понеделник.

Думите му дойдоха като отговор на заканите от страна на “Демократична България” първото решение на парламента да е да предоставим старото си съветско въоръжение на Украйна. Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов това е начин за модернизация на армията - както вече са го направили други страни от Източна Европа. Той обвини Радев, че създава страх у хората с твърденията, че давайки оръжие на Украйна, България се въвлича във войната.

“Домогването до властта в България трябва да изключва некомпетентността и лъжата, които някои хора непрекъснато разпространяват. Същите участваха в няколко правителства, в няколко Народни събрания. Същите спъваха години наред модернизацията.

Не въведоха никакво ново въоръжение, а сега бързат да предоставят на Украйна,

без да са намерили нещо ново, и по този начин бързат да ни лишат и от това, което имаме в момента”, отвърна вчера Радев.

“Трябва да е ясно, че предоставянето на въоръжение за Украйна в момента, без да са въведени нови образци, ще задълбочи дефицита на способности за дълъг период от време, и то в условия на влошаваща се среда на сигурност не само на север от нас, а и на Балканите. Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, веднага ще получим подарък натовско оръжие, издава опасна наивност или тежка некомпетентност. Това са тежки процеси, които ще отнемат години и ние за всичко това ще трябва да си платим. Така че всяка партия или политик с амбиция да управлява трябва най-сетне да се ангажира да предостави ново въоръжение и чак тогава да посяга на съществуващите в момента способности”, каза Радев.

Буксуването на модернизацията е резултат на системното погазване на военната експертиза от хора, облечени във власт, обвини още президентът. Според него от 3 десетилетия българските политици

реформират армията по своите “конюнктурни съображения”

А резултатът бил “драстични съкращения, липса на ново въоръжение, ограничена оперативна съвместимост и дефицит от способности”.

В понеделник президентът, военният министър Димитър Стоянов и шефът на отбраната предадоха командването на многонационалната бойна група на НАТО в България на Италия. Групата бе създадена в средата на годината с решение на правителството и по искане на алианса. В нея освен войници от Италия и България, има части и на САЩ, Албания, Черна гора, Северна Македония, Великобритания и Турция. Идеята е с нея да се усили отбранителният потенциал на НАТО по Източния фланг след нахлуването на Русия в Украйна. Такива бойни групи бяха направени и в държавите от Прибалтика, Полша, Унгария, Румъния и Словакия. Всяка от тях плаща сама издръжката на своите военни в групата.

Да настоява в бюджет 2023 за армията да се отделят поне 2% от БВП, ангажира се пък служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>