Сделката за "Левски": дълговете за милиони към НАП и Васил Божков или трябва да изчезнат до 15 ноември, или няма нов собственик

17.10.2022 06:13
Сръбският медиен магнат Драган Шолак и настоящият собственик на футболния "Левски" Наско Сираков. КОЛАЖ: "24 ЧАСА"
Наско Сираков с картата, на която е изписан броят притежавани от него акции, представляващи 86,6% от собствеността на “Левски”. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Драган Шолак (вторият от ляво на дясно) си говори със съдружника си в Sport Republic Хенрик Крафт през януари тази година на стадиона на “Саутхемптън”, след като компанията им закупи английския клуб. СНИМКА: РОЙТЕРС

Така може да се разкодира първото официално съобщение на United Group и Sport Republic след анализа на направения финансов одит

Какво се случва във футболния “Левски”?

Несъгласен с появилите се в сайтовете неверни детайли за предстояща сделка, потенциалният нов собственик обясни ситуацията в първо официално изявление по темата. Но какво всъщност се крие под повърхността на изнесените факти?

Ключов е следният цитат от позицията на двете компании United Group и Sport Republic за споразумение за придобиване на ПФК “Левски” АД:

“United Group и Sport Republic стриктно спазват приложимите законодателства и регулации и не са преговаряли и няма да преговарят с лица и/или компании, санкционирани по глобалния закон “Магнитски”.

Повече от ясно е, че финализирането на сделката минава през уреждане на дълга на футболния клуб към компания, близка до бившия собственик Васил Божков, без да има директни преговори за това. Той е сред българите в забранителния списък “Магнитски”, а една от фирмите, която се очаква за евентуален собственик на “Левски”, е американска и това означава, че е абсурдно нейните собственици да влизат във финансови преговори с избягалия в Дубай бизнесмен.

Не съществува възможност за придобиване на собствеността при наличието на въпросния дълг.

Пътят е ясен - клубът да получи официално опрощаване на задълженията към близката до Васил Божков компания, това да бъде отразено в документацията, след което да се стигне до финални разговори. Те може да доведат до евентуална промяна на собствеността на общото събрание на ПФК “Левски” АД на 15 ноември 2022 г.

По информация на “24 часа” дългът на футболния клуб към Васил Божков е близо 8,5 милиона евро. Фирма, близка до Божков, изкупува задълженията на “Левски”, свързани с изграждането на новата централна трибуна на стадион “Георги Аспарухов”.

През 2020 г. Божков прехвърли 86,6% от акциите на ПФК “Левски” АД на Наско Сираков и самият легендарен нападател обяви, че от 2 юни 2020 г. е мажоритарен собственик. Това бе официализирано на общото събрание на 17 юли 2020 г. Дълговете към близката до Божков фирма обаче останаха.

“Факт е, че съм най-големият кредитор. Никога няма да поискам даденото обратно”, призна самият Божков през януари 2021 година.

Освен това “Левски” е спрял от известно време да плаща данъци и осигуровки на футболистите и своята администрация. Според финансисти сумата, която се дължи към държавната хазна, вече е над 20 милиона лева. Не е ясно дали се водят преговори с НАП, но отново е надвиснала опасност данъчните да обявят клуба във фалит.

За да се стигне до евентуалната нова промяна на собствеността от 15 ноември 2022 г., първо трябва да се случи и официалното опрощаване на многомилионните задължения от фирмата, близка до Божков, но да има и решение на другия многомилионен проблем с НАП.

Преди месеци от “Левски” признаха, че към клуба е изпратено официално писмо с желанието на United Group да придобие контролния пакет акции в клуба. Това би станало чрез Sport Republic - компанията, чрез която сръбският медиен магнат Драган Шолак придоби собствеността на английския “Саутхемптън” през януари 2022 г.

“United Group наскоро проведе финансов и правен анализ на ФК “Левски”, резултатите от който бяха представени и в момента се разглеждат от ръководствата на United Group и Sport Republic.

Анализът все още не е коментиран със собствениците и/или ръководството на ФК “Левски”.

United Group и Sports Republic все още не са провеждали преговори относно придобиването на ФК “Левски”, уточниха в официалното си изявление от двете компании.

“United Group и Sport Republic няма да коментират в бъдеще каквито и да било спекулации по темата. Компаниите ще разпространят официално становище, когато преговорите бъдат финализирани, успешно или не”, завърши изявлението им по темата.

“Имаше юридически проверки в клуба. Хората са казали точно и конкретно каква е истината и ситуацията. Каквото и да кажа аз, е несериозно, при положение че между моите и техните думи няма никакво разминаване. Не видях нищо притеснително, освен истината да е казана от United Group”, коментира след становището треньорът на “Левски” Станимир Стоилов.

За процесите, свързани с евентуалното придобиване на клуба, Стоилов за първи път говори публично в интервю за “24 часа” по повод 1 г. от завръщането си на “Герена”.

United Group на този етап са заявили интерес към “Левски” и правят финансов одит в клуба. Заявеният интерес от такава голяма корпорация към “Левски” е огромна оценка за клуба и за всички, работещи в клуба. Самият факт, че компания от мащаба на United Group се интересува от “Левски”, е показателен какво се случи в клуба през изминалата една година. Парите, които вади “Левски”, и начинът, по който ги вади, превърнаха клуба в перфектния футболен бизнес проект”, заяви Мъри.

Развитието на ситуацията с днешна дата е завършеният одит и направеният анализ, който предстои да бъде коментиран с ръководството на “Левски”. И официалното опрощаване на онези близо 16 млн. лв., за да има голяма новина за “Левски” на 15 ноември.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>