6 важни посланици сменя служебният кабинет. Издигат консула, спасил украинци

16.10.2022 14:20 Виктор Иванов
Гълъб Донев

Шестима важни посланици е предложило служебното правителство за смяна на последното си заседание. Предстои президентът Румен Радев да издаде укази за дипломатическите смени.

Правителството предлага промени в посолствата ни в Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Алжир, Канада и Кипър. Тези промени бяха договорени от Министерството на външните работи и президента Радев още при кабинета на Кирил Петков, но тогавашният министър-председател ги блокира. Служебното правителство на Гълъб Донев задвижи смените на посланици още през август, както "24 часа" писа.

Заради блокадата между Кирил Петков и Румен Радев с месеци без посланик бяха оставени мисиите ни в Китай и Саудитска Арабия.

За Рияд, където посолството стои без титуляр от март заради предсрочно прекратения мандат на Димитър Абаджиев,  да замине опитният дипломат Либомир Попов, предлага служебното правителство на президента Радев. Попов е възпитаник на МГИМО в Москва, работил е в мисиите ни в Русия, Багдад и Истанбул и е бил посланик в Египет.

За Китай, където пък нямаме посланик от август 2021 г., също е предложен опитен дипломат. Там постът ще поеме Андрей Техов, който вече е ръководил мисиите на България в Аржентина, Уругвай, Чили, Парагвай и Боливия.

Китай е е най-големият търговски партньор на България в Азия и заема второ място сред експортните дестинации на страната ни извън ЕС след Турция, подчертава служебният кабинет защо е важно спешно да изпратим посланик в Пекин.

Посланик в Обединените арабски емирства пък да стане досегашният ни консул в Дубай Иван Йорданов, предлага още правителството. Той се прочу през пролетта, когато спаси двама бедстващи украински младежи. Те бяха заварени от войната на Русия срещу Украйна в емирствата без никаква възможност да се приберат у дома и без пари. Тогава Йорданов им помогна, а впоследствие младежите намериха убежище в България.

Иван Йорданов ще смени досегашния ни посланик в ОАЕ Богдан Коларов. Остава обаче вакантен постът на консул в Дубай.

На първа мисия като посланик отива в Канада пък дипломатът Пламен Георгиев. Той сменя в Отава досегашната посланичка Светлана Етрополски. Досега Георгиев е имал мисии зад граница като секретар на посолство.

В Алжир пък отива Марияна Бояджиева. Тя е бивша журналистка, но работи като дипломат от началото на века.

Служебното правителство е сменило и генералния консул на България в Битоля. На мястото на Димитър Иванов заминава Николай Димитров.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>