Братя Аргирови се шегуват, че побелелият е бащата, а боядисаният - Берлускони

16.10.2022 10:45 Виктория Костова
Братя Аргирови на гости на "24 часа"
Благовест Аргиров, Николай Тевекелийски, Клейтън Норкрос и малкият син на Благовест - Кристиян. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Братя Аргирови и Тони Димитрова представиха новата си песен "Срещу вятъра"
Братя Аргирови с Маги Халваджиян на представянето на книгата им.
Кристофър - синът на Светослав, и двамата синове на Благовест - Александър и Кристиян (от ляво на дясно) СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Дуетът на сцената през 2008-а. СНИМКА: АРХИВ
Малките Благовест и Светослав Аргирови в Пловдив позират за снимки, прегърнали голяма препарирана мечка. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
По време на интервю за “24 часа” преди 20 години. СНИМКА: АРХИВ

Дуетът отпразнува 40 години на сцена

40 години на сцената и цял живот заедно. Още от малки се държат за ръка, щом започват да пеят, а до ден днешен са “на вълната на радостта”, когато са на сцената. Преди няколко дни близнаците Светослав и Благовест Аргирови отпразнуваха 40 години от създаването на дуета им.

Започват да пеят, когато са 7-годишни. Тогава стават солисти на Пионерския хор в Пловдив, а след това на Детския радиохор в София. Завършили са със златни медали Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков” в Пловдив. Правили са концерти пред Тодор Живков, Фидел Кастро, Николае Чаушеску.

Близнаците стават известни като дуета Братя Аргирови през 1982 г., когато записват първата си песен за Българското национално радио - “Ненужен”. Тогава са едва на 23 години, а песните им бързо се превръщат в шлагери. Тяхна сценична партньорка е Соня Васи, която сега е модел, дизайнер и певица. Заедно пеят из цяла Европа и оглавяват множество класации за дискомузика. По-късно Соня Васи емигрира в чужбина. Живяла е в Норвегия, Сингапур и Англия, но от близо 30 години е установена в САЩ. Там става известна като първата българка, която се снима за “Плейбой”.

През 1996 г. Светослав Аргиров заминава за Норвегия и прекарва там 22 години.

“Все ме теглеше насам. Тук се чувствам спокойно, сърцето ми се отваря, по нашенски си живеем. Камъкът си тежи на мястото. В Норвегия се чувствах също много добре покрай семейството на жена ми, която има четири сестри. Имах среда там”, разказва Светослав. Той се завръща окончателно в края на 2018 г. Тогава дуетът отново се качва на музикалната сцена и издава нови песни песни.

Силната връзка между братята не се разрушава нито за миг въпреки че единият е в чужбина. Двамата си говорят много често на видеочат. “Винаги сме били много близки, от бебета още. Разправяме се, много сме различни като хора, но след половин час все едно нищо не е било. В споровете винаги се ражда истината, често стигаме до правилното решение”, разказва Благовест.

Двамата си споделят всичко, подкрепят се и си помагат. Но не пропускат и да се шегуват един с друг.

“Благовест казва, запознайте се, това е баща ми, понеже съм с побеляла коса. А аз му отвръщам - това е моят приятел Берлускони, защото е боядисан”, разказва Светослав. И двамата са категорични, че най-голямото богатство на човек е да има брат или сестра.

Зад успеха им на сцената за толкова години според тях стоят много дисциплина, трудолюбие и талант. “Шоубизнесът е една машина, завърта те и ако не си точен и дисциплиниран, просто изхвърчаш”, казва Благовест. За Аргирови най-важно е сценичното присъствие, което е и опит, и вроден талант.

За тези 40 години на сцената дуетът е пял за всякакви теми, само не и за политика. Причината е, че не искат да се обвързват по никакъв начин с нея. “Винаги гласуваме, имаме позиция, но заниманието с политика ни е чуждо”, казва Благовест. Една от причините е обещанието на братята към техния дядо. Прадядо им е бил народен представител от Демократическата партия, затова дядо им ги моли никога да не се занимават с политика. Двамата и до ден днешен си спазват обещанието.

Клейтън Норкрос дойде

в България заради юбилея

Холивудската звезда Клейтън Норкрос, известен у нас като Торн Форестър от “Дързост и красота”, е близък приятел на братя Аргирови. Той пристигна у нас заради 40-годишния им юбилей на сцената. С него ги запознава един от богатите българи в “Ориндж каунти” - Николай Тевекелийски. Аргирови често са разказвали на холивудската звезда за България и са опитвали да го поканят у нас на гости за няколко седмици. Заради COVID пандемията актьорът не успява да дойде през последните години.

Но през октомври братя Аргирови най-накрая се събраха с приятеля си в България. Юбилеят по повод 40 години на сцената беше отпразнуван на 4 октомври, където дуетът представи първата им биографична книга, нов албум и нова песен с Тони Димитрова.

Книгата се казва “Гот е да сме двама” и е написана от Йордан Георгиев. “Той е основният двигател да се случи. Много сме пътували с него, свидетел е на много наши истории, отлично ни познава”, разказва Благовест. Тримата се срещали всяка седмица, когато авторът е носил по 30 - 40 страници. Тогава Аргирови разбрали, че той пише много увлекателно. “Разказали сме почти целия си живот в книгата - от раждането ни до наши дни”, разказва Благовест. 

На представянето на книгата присъстват много техни приятели. Най-голямата изненада за тях е подаръкът от Тони Димитрова, която им носи от Бургас 3 паламуда. Тримата изпълняват и новата си песен - “Срещу вятъра”.

Музикалната традиция продължава синът на

Светослав - Кристофър, свири в метъл банда

и тръгва на турне

И Благовест, и Светослав са бащи на момчета. Тримата братовчеди са си много близки, въпреки че живеят в различни държави.

Големият син на Благовест - Александър, е военен пилот и сега работи като инструктор на хеликоптер в Норвегия. Малкият - Кристиян, живее в България и се занимава с икономика на туризма и с недвижими имоти. А Кристофър, който е син на Светослав, е инженер. Той също живее в Норвегия като единия си братовчед. В свободното си време обаче свири в метъл банда. Всички музиканти в нея са инженери, обединени от общото им хоби - музиката. Бандата вече издава трети албум в Норвегия, а през ноември ще тръгне на световно турне. Ще обиколят Австрия, Франция, Германия, Полша и Чехословакия.

“Казва ми: “Татко, аз ще стана звезда като теб”, разказва Светослав за сина си. Той му дава различни съвети и двамата често си говорят за концерти, участия и нови песни. 

Три пъти спирали

концерти по средата

заради бутащи се тълпи

“В началото беше невероятна истерия”, така братя Аргирови описват първите си концерти. Те имали толкова много фенове, че по средата на участията им настъпвал хаос. Всички се бутали и блъскали, за да се доближат по-близо до тях. “Три концерта бяха прекратявани, защото публиката буташе тонколоните. В Хасково изпяхме три песни и зрителите нахлуха на сцената. Жоро Минчев тогава каза: “От времето на “Бийтълс” такова нещо не съм виждал”, разказва Благовест. 

След прекъснатите концерти охраната изкарвала от залата братя Аргирови. После се налагало да организират втора дата за участие, за да може всички почитатели да чуят любимците си. “Не можехме да си изпеем всички песни. Имахме си концертна програма и понякога се ядосвахме”, разказва Светослав. В Русе пък след концерт феновете им едва не ги затиснали до стената. Всички се бутали, за да могат да вземат автографи.

Едни от най-любимите им спомени от сцената е от концертите им в бившия Съветски съюз. Тогава те пълнили огромни зали с по 6-7 хил. души публика. “В Ледения дворец в Ленинград, който събираше 11 хил. зрители, сцената беше висока 7-8 метра, а Светослав изглеждаше само 2-3 см, погледнат от последния ред. Ние направихме 8 концерта. Гледали са ни близо 90 хил. души”, разказва Благовест. През 1988-а правят 24 концерта в зала “Динамо” в Москва, която събира 6000 души. Тогава публиката е идвала с десетки автобуси, за да гледа певците.

“Като видим очите на хората, това ни зарежда невероятно, който се е качил веднъж на сцената, не може да забрави това чувство”, разказва Благовест. След всеки концерт братята обсъждат как е минал и какво не се е получило, както са го планирали. Но и двамата са благодарни, че никога не са си тръгвали от сцената с негативно усещане и винаги са били много добре приемани от публиката.

“При мен има един феномен - колкото и да съм зле с гласа, прегракнал или кашлям, в момента, в който се кача на сцената, се оправям веднага”, разказва Светослав.

Като малки се хващали за ръка на сцената,

преди да почнат да пеят

Първите им спомени от сцената са, когато са 7-8 годишни. Двамата се хващали за ръка, щом започвали да пеят, и се клатили леко, все едно танцуват. “Щом се държахме за ръката, стискаме и това ни беше подкрепа. Така почвахме да пеем. Слушал съм записи като деца и съм изненадан, че много добре звучим”, разказва Светослав.

Двамата си приличали много като малки, затова често ги бъркали. Колкото и да е популярно за всички близнаци, те са лъгали госпожите в училище само два пъти.

Веднъж в Музикалното училище учителката им по “История на музиката” решава да изпита Светослав. Но той тогава нямал време да се подготви, защото имал много упражнения по пиано. Тогава помолил брат си да стане вместо него. Учителката казала пред всички: “Светослав”, но от чина се изправя Благовест. Номерът обаче не минал и учителката разбрала, че я мамят. Написала бележка на бабата на Аргирови, в която се оплакала, че се опитали да я излъжат. Противно на очакванията на двете момчета, баба им не им се скарала, а се засмяла на неуспешния опит да си помогнат един на друг.

Друг път пък на изпит по “История на изкуството” в Консерваторията Светослав се явил два пъти. Сутринта изкарал за себе си “Отличен 6”, а следобед вместо брат си получил “Много добър 5”. Тогава Благовест се разсърдил и попитал защо за него е по-ниската оценка. “Ами ти защо не се яви сам тогава?”, отговорил брат му. 

Голямата прилика между двамата помогнала и при участието им в операта “Малкият коминочистач” на Бенджамин Британ в Пловдивската опера. В главната роля влязъл Светослав, който бил малко бедно момче, което използвали да чисти комините. В първите действия на операта момченцето е черно, мръсно, с окъсани дрехи. През това време обаче зад сцената чакал Благовест, който бил чист, спретнат и пременен. В едно от действията в богата къща домакините харесват момчето и решават да го приведат в приличен вид. Тогава завесата падала и след минута Благовест се появявал чист и спретнат. Накрая, когато и двамата излизали на сцената, публиката била много изненадана.

Освен учители, приятели и зрителите не ги различавали и момичетата. Близнаците не са разменяли гаджетата си, но имало девойки, които харесвали и двамата.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>