Венелина Гочева: Когато обществото не си говори, лекарите и медиите са в двата края на един конфликт

15.10.2022 19:00
Венелина Гочева, издател на “24 часа”

"Ние с вас, лекарите и журналистите сме двата края на един конфликт". С тези думи издателят на "24 часа" Венелина Гочева откри журналистическия панел на конференцията "Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика" в Сандански.

"На конфликтни ситуации в болниците първото обяснение е, че ние, като медии заставаме на страната на жертвата, на пациента. Тоест, никога не приемаме, че жертвата е лекарят, което не е съвсем правилно. То е в резултат на една натрупана през годините критичност към здравната система", обясни Гочева.

250 лекари слушаха с интерес примерите, които издателят на "24 часа" даде за лекарските грешки.

"Трябваше да ни стресне COVID заразата, за да видим какво притежаваме в българското здравеопазване, тогава да започнем да аплодираме вместо да критикуваме", обясни още Венелина Гочева. 

Тя даде пример със случай в Горна Оряховица, при който лекари са обвинени за смъртта на бебе.

"Всички помним бебето във фризера през 2010 година в Горна Оряховица. Когато Цветан Цветанов излезе от трибуната на българския парламент и обяви, че едно живо бебе е умишлено умъртвено. Прочете срс-та от разговор между акушер-гинеколози и тогава започна един морален съд за българските лекари. Казусът от медицински стана политически, не се гордея с написаното по медиите", разказа Гочева.

Доверието към информацията рязко е намаляла, когато политиците са иззели ролята на експерти, обобщи тя.

Венелина Гочева даде няколко съвета към лекари и журналисти. "Първият съвет, който бих ви отправила е: Не позволявайте на политиците на местно ниво да жунглират с медицински термини. Бъдете активната страна, доколкото може", каза тя. 

Издателят на медията обясни за случая с Горна Оряховица. "Деветорна експертиза показа, че плодът е бил нежизненоспособен. И се оказа, че всички лекари бяха оправдани три години по-късно. Едва 9 години по-късно единственият лекар, който си позволява да съди държавата, е д-р Михаил Милатович. Осъди прокуратурата за 40 000 лв. Той е сринат психически, не преглежда. Цветан Цветанов се извинява, но това нямаше публичен ефект. С прокурор Росен Димов коментирахме и разказа, че той и шеф на медицинския одит  подготвят протокол за това как трябва да се действа в такива ситуации. Те отиват при здравния министър, но той отклонява своята помощ, сигурно има своите причини", разказа тя.  "Във ваша полза е да има ясен протокол. От полза на пациента и на всички, които участват в този процес. Когато стигнете до разбирателство, моля обявете го", призова Гочева.

Вторият казус, за който разказа Гочева, е за починало от COVID момче. "На 1 август 2020 година едно момче умира заразено от ковид. Бащата на момчето започва борба срещу лекарите. Целият екип в болницата е в отбранителна позиция, но за две години и половина, до този момент,  не няма съдебна експертиза. Защо няма експертиза:  Единият е починал, другият напуснал, третият се е уплашил от заплахите на този адвокат към лекарите. Имаше ексхумация на момчето месеци след това. Показа, че лекарите са действали напълно правилно. Директорът на болницата д-р Стефан Пилев напусна професията, той ми каза: можех да осъдя бащата на момчето, но хората нямаше да ме разбере, че аз съм прав. Здравеопазването загуби един много добър шеф на болница, която нямаше никакви дългове", обясни тя.

Лекарският съюз трябва да вижда и чува паналогични ситуации.

Един от най-хубавите проекти "Лекарите, на които вярваме" е следствие именно на онзи случай в Горна Оряховица. Съпругата на проф. Асен Николов извади снимка на едно бебе, голямо колкото калъф за очила. Ние това бебе го спасихме, вярваш ли, че бихме убили едно дете, каза Венелина Гочева.

Обучавайте си здравните репортери, обявявайте всяка грешка, всеки инцидент! Когато има грешка, извинете се първи! Не е страшно, ако си излъгал, да си признаеш, не е страшно, ако си сбъркал, да се извиниш. Но тези двете трябва да са публично и навреме, призова издателят на медията.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>