Шофьор избегна дупка, но уби студентка на зебра. Влачи я 30 метра

14.10.2022 23:00 Димитър Мартинов
Катастрофата стана тази сутрин. СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Валентин Иванов имал дребни нарушения на пътя, но не е хващан да кара с превишена скорост

Тежката катастрофа стана на кръстовището на ул. “Орехова гора” и бул. “Гоце Делчев” в софийския квартал “Стрелбище”.

Шофьор на камион опита да избегне дупка от потънали павета и блъсна пресичащо на пепешеходна пътека момиче на 19 години. Мъжът я влачил 30 метра. Трагедията се разигра на кръстовището на ул. “Орехова гора” и бул. “Гоце Делчев” в софийския квартал “Стрелбище”.

59-годишният Валентин Иванов работел като шофьор на камион към фирма за минерална вода. Сутринта натоварил машината и тръгнал по адреси. Около 9,40 ч се движел в посока бул. “България”, когато видял пропадане на павета. Направил рязък завой надясно и ударил пресичащата Виктория С*. Тя се залепила за предната броня на камиона. Момичето било влачено 30 метра, преди да изпадне, камионът да я прегази, а след това да помете спирка, на която нямало никого.

Очевидци веднага подали сигнал, а за 8 минути на място вече имало и линейки, и полицаи. Виктория обаче вече била починала. Иванов бил в тежко състояние, затова го закарали в “Пирогов”. Той прекарал няколко часа в противошоковата зала, където лекарите се борели за живота му.

.“Състоянието му е стабилно и животът му е вън от опасност, каза след интервенцията директорът на спешния институт д-р Владимир Димитров. Той и колегите му са взели кръвни проби от мъжа, които ще тестват за алкохол и дрога. Полевите тестове на шофьора са отрицателни, казаха от МВР за “24 часа”.

“Тепърва ще се събират доказателства. Има свидетели на инцидентна. Те твърдят, че в района на пешеходната пътека камионът, превозващ минерална вода, е ударил пресичащо момиче”, обясни за “24 часа” какви действия по разследването предстоят заместник градският прокурор на София Иво Илиев. И посочи, че първоначално се смятало, че Виктория е чакала автобус на спирката. След това обаче се появил свидетел, който изяснил ситуацията.

Илиев добави, че на пръв поглед няма следи от спирачен път. “По всяка вероятност има камери на мястото на инцидента и записите ще се преглеждат. Аз лично смятам, че скоростта е била доста висока, като се има предвид какво видях на място”, посочи обвинителят. И обясни, че ограничението на скоростта в района е било 30 км/ч.

Самият Иванов е шофьор от 38 години. Имал няколко дребни нарушения като шофиране без колан, както и каране без включени задължителните светлини. Те обаче били назад във времето. Проверка не е показала Иванов да е залавян да кара с превишена скорост. Фирмата, в която работи, също нямала такива глоби.

Липсата на спирачен път бе причина първоначално да се смята, че на мъжа му е прилошало. Тази версия обаче отпадала заради завоя, с който избегнал продадналите павета. Смята се, че е възможно да е объркал газта и спирачката. Самата машина пък е била претоварена.

Загиналата Виктория е студентка първи курс. Завършила е гимназия тази пролет. Сутринта е отивала на лекции.

Заради катастрофата е образувано досъдебно производство, а Иванов ще бъде задържан, след като състоянието му се стабилизира. Назначени са автотехническа експертиза на камиона му, както и видеотехнически експертизи на камерите, заснели зловещата катастрофа.

* “24 часа” знае цялото име на Виктория, но го спестява от уважение към нейното семейство и трагедията, която изживяват

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>