Кметът на "Родопи": Подписката за референдума в Белащица е спорна

13.10.2022 20:00 24 часа Пловдив онлайн
Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов.

Днес ОбС на  Пловдив взе решение и даде принципното си съгласие Белащица да стане част от общината след референдум. Предложението е внесено след постъпила подписка от жители на селото, адресирана до община „Родопи“ и ОбС-Пловдив.   

Като защитник на интересите на населението, категорично заявявам, че тази подписка е спорна. Вътрешна проверка показва, че в нейния хартиен вариант са открити около 200 нарушения – дублиране на имена, непопълнени коректно адрес или лични данни, подписи на граждани, които нямат постоянен адрес в селото, сгрешено ЕГН и други. Това заявява  в своя позиция кметът на община "Родопи" Павел Михайлов.
Според него събирането на подписи и определянето на мястото за това не е било съгласувано с него като кмет на общината, а това е нарушение, за което инициаторите на подписката са уведомени писмено.

Михайлов добави, че според закона ГД „ГРАО“ трябва да направи обстойна проверка на електронния вариант на подписката и едва след това местните парламенти на двете общини могат да вземат становище по нея. 

До момента становище от дирекцията няма. Защото, ако ГД „ГРАО“ се изкаже, че събирането на подписи е било извън рамките на законовата процедура например, днешното решение на ОбС-Пловдив може да се окаже незаконосъобразно.
Михайлов пита тогава кой ще отговаря за този правен абсурд и кой ще поеме вината, ако ОбС-Пловдив е подведен
"Ако условията за живот в селото са лоши, защо толкова успели пловдивчани и много млади семейства избират за свой дом Белащица?, зададе въпрос кметът.
Той добави, че Белащица е с бюджет от малко над 1 милион лева за тази година и с население 2300 души. Парите се инвестират в инфраструктурни обекти.  Ремонтирана е ул. „Беласица“ , асфалтирани са улиците „Иван Вазов“ и „Пейо Яворов“ и част от „Даскал Лазар“. "Започнахме канализацията на т.нар. Военен блок, която включва реконструкцията на три нови улици – „Стопанска“, "Христо Ботев" и "Еделвайс". Предстои ремонт на улица „Васил Левски“, предвидили сме 110 000 лева за проектиране за цялостна канализация на селото и вече има проект на стойност 8 000 000 лв. за подмяна на водопроводната мрежа, за които ще очакваме държавно финансиране. Определено е място и започва проектиране за разширяване на детската градина, физкултурен салон и столова към училището, обясни дейността на общината Михайлов. Той добави, че  това са инфраструктурни обекти, които ще ползват хората на Белащица.
Кметът твърди, че ако референдумът за отделянето на селото от община “Родопи” бъде успешен, Белащица ще бъде част от район "Южен" в Пловдив, чийто бюджет за тази година е 300 хиляди лева при население от 100 000 души.

"Питам кой и защо, в тази политическа и икономическа криза, иска да ощети хората на Белащица? Няма как жителите на селото да получат „преференциални“ местни данъци, когато голяма част от таксите за строителство в Пловдив са между 5 и 30 пъти по-високи. В община "Родопи" този налог, данък МПС, данък недвижим имот са значително по-ниски", категоричен е Михайлов. Според него се посяга на бизнеса защото ще бъдат блокирани всички процедури за смяна на предназначението на имотите и издаване на разрешителни за строителство заради административна неяснота, коя от двете общини трябва да ги извърши.
Земеделските стопани ще загубят възможността да получат европейско финансиране по програмите за развитие на селските райони.
Според Михайлов не спира и борбата срещу кариерите над селото. Като резултат от работата ни и десетките срещи с ресорните министри в три служебни и едно редовно правителство е учредяването на санитарно-охранителните зони на каптажите „Калоян дере 1, 2 и 3“. Това ръководство на община „Родопи“ и този ОбС ще останат в историята като активен участник в каузата „Стоп на кариерите в Родопската яка“.
"Белащенци, оценявайте онези, които ви ценят и не давайте от вниманието си на тези, за които сте само една опция!
Остро осъждам подобни груби опити за посегателство върху местното самоуправление и границите на нашата община с цел нашите села да преминат към структурата на община Пловдив, както и към стремежа умишлено да се обезсмисли досегашното съществуване на община „Родопи", се обърна към жителите на селото Павел Михайлов.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>