Спасяват Пловдив от наводнения с 81,5 млн. лева, започва голямо копаене (снимки)

11.10.2022 23:07 Румен Златански
Зам.-кметът на Пловдив Пламен Райчев, областният управител Ангел Стоев, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов и управителят на ВиК Огнян Кулишев (от ляво на дясно) направиха първа копка за реализацията на проекта.
Коматевци връчиха празна чаша и петицията с исканията си на заместник-министър Захари Христов.
Недоволни жители на кв. “Коматево” и район “Южен” в Пловдив протестираха срещу авариите и безводието.

“С реализацията на проекта на ВиК  за южния обходен колектор на стойност над 81,5 млн. лв. за изграждане на  водопроводна и канализационна мрежа ще бъде премахната опасността от наводнения в Пловдив.”

Това заяви  говорителят  на водното дружество  Антон Гълъбов.  Първата копка направиха във вторник  заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, областният управител Ангел Стоев, зам.-кметът на града Пламен Райчев и управителят на местното ВиК Огнян Кулишев.

Те бяха посрещнати обаче от  жители на район “Южен” и кв. “Коматево” с протест срещу разкопаните улици и недостига на вода.

“ВиК-то, и на вас да ви спрат водата!”, “ВиК се гаври с нас”, “ВиК за закриване”, “Коматево” е жадно”  и “Коматево” лунен пейзаж” пишеше на плакатите, издигнати от местните недоволни жители. Те

подариха на зам.-министъра празна чаша,

за да му покажат на какъв сух режим са подложени от дълго време. След това му връчиха писмено и своите искания за решаването на проблемите.

“Разбирам много добре притесненията ви. Готов съм да се срещна с вас и да ви изслушам. Заповядайте в министерството”, заяви зам.-министър Христов на протестиращите. След това той и участниците в акцията си уговориха дата и час на срещата.

“Дано най-после някой ни изслуша и да започне решаването на проблемите ни”, коментираха коматевци.

Най-важната функция на южния обходен колектор е да разтовари централната, западната и южната част на града, както и населените места в полите на Родопите, и да отведе дъждовните и фекалните води в пречиствателната станция. С неговата реализация ще предотвратим опасността от тежки аварии на водопроводната мрежа, която в момента е претоварена, да претърпи тежки аварии, които биха предизвикали сериозни наводнения. Така ще избегнем опасността Пловдив да се превърне във Венеция, с канали вместо улици”, заяви Антон Гълъбов. Той се извини на гражданите за временните неудобства, които ще трябва да понесат, докато се извърши подмяната на тръбите.  

Чак след като бъде завършена реализацията на проекта “Модър-Царевец”, което се очаква да стане до края на годината,

ще бъде затворена част от бул. “Южен”

заради ремонтите на ВиК мрежата. През лятото, когато строителните дейности ще бъдат в разгара  си, ще бъде затворен целият булевард.

Цялото трасе, откъдето ще мине колекторът, е с дължина 11 км. Ще тръгне от бул. “Пещерско шосе” през ул. “Царевец”, ще мине под жп линията, оттам по ул. “Модър” и бул. “Александър Стамболийски” ще стигне в район “Тракия”, за да бъде заустен в пречиствателната станция.

Строителството ще е на етапи

с последователно затваряне на участъци по цялото трасе. Крайният срок за пускане е 12 март 2024 г.

“Много съм доволен, че присъствам на старта на такъв голям проект. Разбирам много добре притесненията на хората от временните несгоди, които ще понесат, но това се прави за тяхно добро”, заяви зам.-министър Захари Христов. Той увери изпълнителите и местните жители, че имат пълната подкрепа на държавата.

“Този проект е много важен  и след  неговата реализация  ще имаме модерна система за водоснабдяване и канализация, в следствие на което ще има намаляване на разходите. Ще преодолеем и огромните загуби на вода”, заяви областният управител  Ангел Стоев.

Според управителя на ВиК - Пловдив, Огнян Кулишев това е най-големият проект, който ръководеното от него дружество изпълнява.

“ В този мандат ще реализираме най-значимите обекти в Пловдив на обща стойност 500 млн. лв. Животът на пловдивчани ще стане по-добър, след като бъде изградена модерната инфраструктура на града”, заяви зам.-кметът по строителството  на Пловдив Пламен Райчев.

Очаква се следващата седмица органите на полицията и общината да приемат схема за временна организация на движението и да започне интензивната работа по проекта.

Жителите на “Коматево”: От ВиК ни се чудят защо сме си взели жилища тук

"И тук живеят хора, които плащат данъци. Как ще ходим на работа в центъра, след като започне сериозното копаене за южния обходен колектор и се затворят още улици в града?”, попита Георги Присадов от “Коматево”.  В момента пътуването му отнема около 40 минути, очаква скоро да не може да се придвижи и за час.

“Не сме против реализацията на такива проекти, но нека да стават на етапи, един след друг. Правят първи копки в няколко района на града, навсякъде е разкопано и гражданите трудно се придвижват. Излиза, че трябва да се усвоят парите, а това, че хората са затруднени в ежедневната си дейност, не притеснява никого”, добави Присадов.

Той не вижда и как ще се реши в скоро време и другият сериозен проблем в “Коматево” - честите аварии по ВиК мрежата.

Своето недоволство изразиха Антония Желязкова и няколко местни жителки от квартала. 

“Тук сме, за да кажем на управляващите, че ни омръзна по няколко пъти в седмицата да оставаме без вода. В блоковете след петия етаж тя пък въобще не е стигала. Многократно сме сигнализирали за проблемите ВиК, а техни оператори в прав текст ни заявиха учудването си, че е трябвало да проучим, че в този район  често стават аварии, и да си потърсим жилища на друго място в Пловдив”, заявиха възмутените жени.

Коматевци се заканиха, че ако проблемите с водата не се решат в скоро време, ще проведат голям протест.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>