Лекарка осъди за 63 хил. лева прокуратурата, била незаконно обвинена за смъртта на бебе (Обзор)

11.10.2022 20:32 Росица Христова
Д-Р НИНА БАЙЧЕВА
Родилката Наташа Габровска

Родилка твърди обаче, че д-р Байчева е виновна за смъртта на детето й

Гинеколожката Нина Байчева осъди прокуратурата по закона за отговорността на държавата, след като миналата година беше окончателно оправдана по обвинението, че поради немарливост е причинила смъртта на новородено в Тетевен. Присъдени са й 50 хил. лв. обезщетение за морални вреди от повдигнатото обвинение и още 13 хил. за разходи за адвокати.

Съдебната сага започна през 2015 г., когато окръжната прокуратура в Ловеч повдигна обвинение срещу лекарката, че на 22 април поради немарливо упражняване на медицинска професия - при водене на раждане като дежурен лекар, въвела вътрешно и форсирала лекарството “Окситоцин” с голяма концентрация.  

Не проследила състоянието на родилката Наташа Габровска и не диагностицирала тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция, като по непредпазливост причинила смъртта на новороденото.

През септември 2016 г. окръжният съд в Ловеч призна Байчева за виновна

и определи 2-годишна условна присъда, за който период бе лишена от лекарски права.

Апелативният съд във Велико Търново потвърди наказанието, но ВКС отмени присъдата и върна делото. В края на 2018 г. нов състав на апелативния съд оправда Байчева, но ВКС пак отмени присъдата и през 2019 г. за втори път върна делото - прецени, че липсват мотиви за част от изводите на долната инстанция.

При третото разглеждане в търновския апелативен съд лекарката отново бе оправдана. А Байчева заведе гражданско дело срещу прокуратурата.

Софийският градски съд (СГС) прие, че наказателното производство обезверило лекарката, направило я е напрегната, нервна и лабилна, повлияло на социалния живот.

Тя спряла да контактува със съгражданите си в Тетевен, притеснявала се за семейството си и се преместила в София, където отново трябвало да се докаже като професионалист.

По време на съдебните заседания в Ловеч родилката Наташа Габровска, тогава 23-годишна, разказваше, че още при прегледа д-р Байчева започнала да сипе обиди към нея. После разпоредила да й включат система за ускоряване на раждането. Болките зачестили, станали нетърпими.

“Това ни най-малко не стресна д-р Байчева. Нареди ми да легна, бръкна в мен и спука водите ми”, разказва Наташа.

Усилете системата да върви по-бързо -  тя и без това вика,

казала докторката и излязла. Когато се върнала след 2 часа, изтезанието продължило според Наташа. “Не се научихте да раждате. Бе ти запек не си ли имала, напъвай”, крещяла докторката. Наташа казва още, че през цялото време молела за глътка вода.

Байчева накарала акушерка и санитарка да седнат на гърдите на момичето. “Моля ви, не може ли да направите друго”, стенела тя. Без упойка лекарката я разрязала, с форцепс опитала да извади бебето, след това тоновете на детето започнали да затихват.

“Глупачка такава, ти си умори детето”, казала д-р Байчева. Едва тогава започнала да събира операционен екип. След 2 дни в плевенската болница бебето починало.

Решението на СГС от 16 септември т. г. не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>