Борисов готов да остави служебни министри в новия кабинет, ако и Радев е съгласен (Обзор)

10.10.2022 22:40

Лидерът скептик за втория и третия мандат, затова предлага всякакви отстъпки и зове “Промяната” и ДБ: “Айде, малко да се кротнем всички и да кажем какво може да се направи”

Оставане на служебните министри като авариен изход от кризата - за този сценарий, разказан от “24 часа” миналата седмица, за първи път намекна вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изявлението му дойде на фона на все по-малката вероятност да бъде подкрепен кабинет с мандата на ГЕРБ, след като “Промяната” категорично отказа дори да отиде на разговори с работната група, която победителят в изборите смята да излъчи.

За преговарящи Борисов посочи Соломон Паси и Росен Плевнелиев - хора извън партията, които могат да протегнат ръка вдясно. От “Демократична България” обаче също не откликнаха.

Ако искаме стабилност в България, колкото и да не ми харесва (и на колегите от ГЕРБ), вариантът е между ПП, ГЕРБ, ДБ, ДПС, Стефан Янев

по различни политики. Така в прав текст Борисов назова фактите.

Предвид очевидното нежелание на останалите партии за преговори той допусна вариант част от настоящите служебни министри да останат. Като направи уговорката: “Ако Радев иска да участва и да носи отговорност”.

Малко да се кротнем всички и да кажем какво можем да направим. Резултатите от изборите трябва да накарат всички да се смирят, както сме се смирили и ние. Хората вече са уморени, уплашени, обърна се още лидерът на ГЕРБ към останалите.

Отново подчерта, че на поредните предсрочни избори резултатът ще е пак същият, защото “партиите няма откъде да вдигнат или къде да загубят”.

Пак същото ще се получи. Само че народът ще бъде много зле,

заяви Борисов. Не пропусна да посъветва колегите си да проверят “кога била България по-добре - при ГЕРБ или при “Промяната”. Когато фактите говорят, и те си мълчат.

Въпреки това Борисов демонстрира готовност да се съобрази с желанията на партиите с евроатлантическа ориентация.

Затова ние им казваме - поставете си условията на тази контактна група и през нея да преговаряме, подчерта Борисов

На този фон категоричното нежелание на политици да преговарят става все по явно. Самият Борисов призна: “Аз в ГЕРБ не мога да намеря хора, които да преговарят, защото много ги мразят”.

“Не трябва да позволим консолидираната мафия да притежава държавата! Трябва да консолидираме демокрацията!”, отсече съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов във фейсбук. Той обяви, че отказът на десните да влязат “в съглашателство с върха на мафиотската пирамида ГЕРБ” е активирала всички категории “сътрудници” с цел компрометиране на формацията и оказване на публичен натиск за сделка със задкулисието.

ГЕРБ и “Промяната” са като олио и вода,

обяви Искрен Митев от ПП. Експертен кабинет пък бил хвърляне на прах в очите. Той прогнозира нови избори.

“Промяната” още няма решение, ако се стигне до трети мандат, би ли подкрепила правителство на друга политическа сила, което да е подкрепено и от ГЕРБ, обясни пък Никола Минчев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>