24 часа с кръв и дрога на пътя (Обзор)

09.10.2022 23:12 Ана Михова
Главният прокурор Иван Гешев говори пред събралото се множество в училищен двор във "Факултета". СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Стотици бяха в двора на училището в кв. "Факултета", за да поговорят с Иван Гешев. Оттам те се отправиха на протести по столичните булеварди.
Десетки таксита блокираха Орлов мост в знак на протест Снимка: Виктория Костова
Десетки таксита блокираха Орлов мост в знак на протест Снимки: Виктория Костова

Само за 24 часа станаха няколко инцидента на пътя, свързани с агресия и дрога.

Таксиметров шофьор издъхна в събота вечерта след сбиване заради спор за предимство в еднопосочна улица в София. Още същата нощ колегите му блокираха кръстовища в столицата.

Хванат бе антимафиот, карал на зигзаг по магистрала “Тракия”, надрусан с амфетамини.

Полицейски патрул преследва кола с мигранти от Пловдив до София - тя отказваше да спре, а полицаите катастрофираха.

Началото на серията от прояви на агресия и беззаконие сложи в петък малко преди полунощ не друг, а точно призван да служи на закона.

Около 23,30 часа пътни полицаи

спират ауди,

което лъкатуши

по магистрала “Тракия”, близо до с. Лозен. Мъжът е 36-годишен, крайно неадекватен. Казва, че е полицейски служител. Опитва да хитрее. Обявил, че е от дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР - отдела, който проверява полицаите за нарушения и разследва техни нередни прояви.

Антимафиотът отказал да бъде тестван с дрегер за алкохол. При направения му тест за дрога излязла употреба на амфетамини. Тепърва ще се изяснява количеството на амфетамина, обясни Георги Иванов, който е бил дежурен прокурор в събота. “За българската прокуратура няма значение кой на каква позиция е, за всички процедурите са едни и същи”, добави той.

Антимафиотът е откаран в ареста на 8-о РУ на МВР. Днес ще бъде изправен пред Софийския районен съд.

Малко по-късно, около 4, 30 часа в събота призори, друг патрул засича на “Тракия” автомобил с мигранти. Водачът не се подчинява да спре. Започва гонка, която продължава до София. При навлизане в столицата се включва втора полицейска кола. Между колите става лека катастрофа, но автомобилът с мигрантите не спира. Прави го при метро станция “Бели Дунав” в кв. “Надежда”. Мигрантите се оказват от марокански произход.

Мрачната серия продължава. В събота около 18,30 таксиметров автомобил навлиза в еднопосочната улица “Хъшове” в кв. “Разсадника”. По нея се движел друг автомобил, управляван от жена. Според свидетели тя била младо момиче, около 19 години. Спътникът ѝ се обърнал към таксиметровия шофьор и му обяснил, че се намира в нарушение.

Така се стигнало до саморазправа между двамата мъже.

За това какво се е случило след това има различни версии. Едната е, че младата жена спряла автомобила на тротоара, за да направи място на таксито. Върху приятеля ѝ се нахвърлили няколко други непознати мъже, които били извикани от таксиметровия шофьор, разказали част от свидетелите.

Според тях поне трима или дори четирима мъже нанасяли удари върху младежа. Свидетели на сбиването станали посетители на намиращия се в непосредствена близост ресторант “Хъшове”. Няколко мъже се

опитали да прекратят побоя

Извикали и полиция. Едва след пристигането на униформени свидетелите видели, че таксиметровият шофьор е паднал на земята.

Тепърва ще се изяснява дали 34-годишният таксиметров шофьор Христо Йорданов, баща на три дъщерички, е по чинал от ударите, или си е ударил главата, или е получил инфаркт.

В ареста е отведен 23-годишният младеж, спътник на младата шофьорка. Той

е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост

в резултат на телесна повреда. Мъжът е с няколко криминални регистрации.

Заради смъртта на техния колега таксиметровите шофьори блокираха Орлов мост в нощта срещу неделя. Те призоваха за справедливост.

По инициатива на служебния вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев в идните дни ще се състои среща с представители на таксиметровия бранш, съобщиха от пресцентъра на министерството по повод трагедията.

По време на разговорите ще бъдат обсъдени конкретни мерки за подобряване на сигурността и безопасността на таксиметровите водачи. В срещата ще участват и представители на професионалното ръководство на МВР.

В понеделник главният прокурор ще се срещне с представители на таксиметровите шофьори.

Иван Гешев: Сякаш

съм в дежавю

от 90-те години

Време е да възстановим

връзката между

правоохранителните

институции, каза

главният прокурор

“Преди време казах, че съм бесен. Сега не знам какво да кажа. Колебая се между гняв и безсилие. Сякаш съм в някакво дежавю от 90-те. Времена на властваща престъпност, които смятах за отминали.” Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред БТА серията от драми на пътя

За случая с таксиметровия шофьор той каза, че става дума за поредната жертва на агресията и институционалната апатия.

Заради тази трагедия в неделя привечер главният прокурор отиде да говори с хората от столичния кв. “Факултета”. Десетки жители го посрещнаха в двора на училището.

“Мога да ви гарантирам, че това, което зависи от прокуратурата ще бъде направено, да гарантирам обективно разследване”, увери той десетките хора, които го чакаха. “Знам, че има проблеми, знам, че има неравенство, но не може прокуратурата да отговаря за всичко”, каза Гешев пред хората.

“Мога да ви кажа, че аз като главен прокурор ще свърша моята работа, добави той. Множеството го аплодира. Хората го питаха защо това лице (този, с когото се е бил таксиметровия шофьор - б.р.) не е било задържано досега, въпреки че имал криминална регистрация.

“Има много въпроси и не мога да отговоря на всички. Не мога да ви отговоря защо полицай кара дрогиран, защо убиха мотирист на Шипка”, отговори Гешев.

Разговорът му беше по инициатива на лидерите на ромската общност.

“Мигранти убиват полицаи,

полицаи ескортират пияни и

дрогирани шофьори, които през

ден убиват някой невинен”, каза Гешев по- рано пред БТА. “ Бум на телефонните измами, които бяхме свели до минимум само за една година. Отново бити и убити възрастни хора, наркотици по улиците и около училищата, организирана престъпност и още, и още, и още”, каза още главният прокурор.

По думите му “хората не заслужават да им стоварим и този проблем”.

Главният прокурор допълва, че той не е резултат от войната в Украйна или инфлационните процеси в ЕС.

“Не са виновни и моите колеги от МВР, съда и прокуратурата. Резултат е от

войната на някои политици

срещу прокуратурата

Последствие е от съсипването на взаимодействието между институциите, от кадровите чистки, от безумните законодателни промени в интерес най-вероятно на престъпнастта и олигарсите, от демонизирането на съдебната власт”, каза още Гешев.

Според него “това, за съжаление, е само началото” на последствията на това, което някои наричат съдебна реформа.

“Вероятно утре ще кажат, че виновна е отново прокуратурата, всесилният главен прокурор и съдебната власт. Но истината е, че ние българите трябва да си задаваме вече въпросите кой е отговорен” допълва Иван Гешев

Той припомни, че преди повече от година прокуратурата е казала, че това ще са само малка част от последствията за българските граждани.

“Прокуратура ще продължи да работи само в интерес на хората в България, но е време да се опитаме да възстановим правоохранителните институции, взаимодействието между тях и да се направи правна реформа в съотвествие с добрите европейски примери, а не в интерес на организираната престъпност, олигарсите и егото на някои, имащи се за политици. Хората ни плащат заплатите, но не могат да направят това, което не прави държавата. Длъжници сме им. Времето ни изтича като пясъчен часовник и утре ще е късно”, смята Иван Гешев.

Росен Димов, бивш апелативен прокурор на Пловдив:

Промени в средния ешелон на

МВР и хората да не мълчат!

Това, което наблюдаваме, не е неочаквано след толкова години на липса на ефективни наказателни политики

Росен Димов е човекът, който като апелативен прокурор на Пловдив преди време осъществи идеята за отнемане на автомобили на пияни шофьори. Потърсихме го по повод вълната от агресия на пътя. Четете голямо интервю с Росен Димов в броя във вторник на  "24 часа".

- Г-н Димов, защо всекидневно ставаме свидетели на нарастваща агресия, на незачитане на реда и правилата?

- Това, което наблюдаваме не е неочаквано. След толкова години на липса на морал, на възпитание и безвластие, на липса на ефективни наказателни политики и когато лошите са пример за подражание, а не за порицание, беше логично да се родят поколения с подобно поведение. Това е болест на цялото общество, за която допринесоха нашите по-стари поколения.

- Как ще коментирате поведението и вида на полицайка, която изглежда твърде странно за служител на закона?

- Нямам думи и мисля, че всички хора са на същото мнение. Никога не сме си представяли, че така може да изглежда човек, който трябва по принцип да е за пример и да пази закона.

- Може ли да се каже, че и ниското заплащане на служителите на реда през годините в момента допринеса за поведението им?

- Да, и социално-битовото им положение не е цветущо, но и те допринасят за него.

-Какво да се направи в таказа ситуация?

- Много труден въпрос. Иска се много труд и много хора, особено в средния ешелон на МВР, защото особено в София това са публични тайни. Известно е, че патрулни коли придружават хора, които са пили, че има полицаи, които вземат пари. Поведението на тези полицаи в социалните мрежи също е публично.

Всичко това се случва пред очите на обществото, което мълчи. Откъде ще намерим средно ръководни кадри, които да изискват, да следят и да налагат дисциплина, не знам.

- Поведението на полицаите в интернет се вижда, защо началниците им не реагират?

- Въпросът е към МВР. Там има достатъчно механизми за вътрешен контрол.

- Защо, въпреки че на всички е известно, че в момента се правят масови проверки, продължава да се кара под въздействие на алкохол и наркотици.

- Това е уникален белег на българското общество. То е много наясно кое е противообществено. Но това е поколението, на което не му пука, не се страхува от закона и не мисли за последиците. Ето при смъртта на таксиметровия шофьор, не мога да кажа каква е истината. Но за едно засичане да пребиеш човек, е възпитание в духа на агресията.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>