24 млн. долара отстъпка за вторите F-16, ако парламентът каже “да” до 15 декември (Обзор)

09.10.2022 21:30 Виктор Иванов
До края на 2027 г. българските военновъздушни сили ще получат 16 изтребителя F-16, ако парламентът одобри покупката и на втората осмица.
ДИМИТЪР СТОЯНОВ

 Сделката е спешна заради опитите на Русия да завладее Черно море, казват военните

 Стоянов настоява за дерогация на руските горива за авиацията

България ще получи отстъпка от САЩ по договора за вторите осем F-16 блок 70. Тя ще е 24,4 млн. долара, колкото са разходите за управляемите ракети AIM 9X Block II към тях.

Офертата на САЩ обаче ще важи до 15 декември и за да останат тези условия, дотогава новият парламент ще трябва да одобри проекта за инвестиционен разход.

След това цените може да се променят заради инфлацията

и поскъпването на военната техника. Първоначално американците бяха дали срок до 1 ноември, но заради липсата на действащ парламент военните поискаха отсрочка.

За отстъпката по втория договор преговаряше още бившият министър на отбраната Драгомир Заков с мотива, че САЩ са забавили доставката на първите осем F-16 и трябва да ни компенсират. Те пък се съгласили да поемат цената на ракетите и това е заявено на 2 септември, става ясно от проекта за инвестиционен разход и мотивите към него, който служебното правителство одобри и публикува.

Освен че срокът 15 ноември вече наближава, покупката на втората осмица американски изтребители F-16 block 70 е спешна, пишат военните в мотивите си. Причините ВВС да бързат с покупката на допълнителните самолети са две.

Първата е опитите на Русия да овладее региона на Черно море. “Средата на сигурност особено се усложни, след като Руската федерация започна война срещу Украйна и възникна

реален риск от разширяване на войната на територии на държави - членки

на НАТО Продължаващата милитаризация на Черно море от страна на Русия и използването му като плацдарм за осъществяване на военна агресия срещу друга черноморска държава (Украйна) води до сериозно нарушаване на установените принципи на сътрудничество в региона, както и на военностратегическия баланс. Откроява се тенденция за противопоставянето между водещите глобални и регионални сили, които все по-често ще използват военния инструмент като компонент за реализиране на своите стратегии. Конфликтите ще се водят едновременно в няколко или във всички области на операциите - по суша, вода, въздух, в Космоса и в киберпространството”, мотивират се военните в документите, които трябва да бъдат одобрени и от новите депутати.

Втората причина е, че при забавяне на поръчката може да бъдат направени модификации по изтребителите от страна на производителя. Това ще доведе до проблеми в снабдяването с резервни части, тъй като реално България ще разполага с две разновидности на F-16.

Ако София върне одобрен от НС отговор на офертата до 15.ХII., всички 16 американски изтребителя ще пристигнат и ще могат да се ползват от пилотите ни до края на 2027 г.

Втората осмица ще струва близо 2,6 млрд. лв. Те ще бъдат платени по три договора - 1,3 млрд. долара за самолетите, 24,4 млн. за управляеми ракети AIM 9X Block II (която сума се поема от САЩ) и 3,7 млн. долара за тактическа радиосистема. Този път обаче плащането на самолетите ще е разсрочено в продължение на 9 г., става ясно от финансовата разбивка в проекта за инвестиционен разход. Първата ескадрила бе платена от нас авансово накуп.

България се нуждае от 16 до 20 нови изтребителя, за да може да поддържа военновъздушни сили, които да са достатъчно добре тренирани и да изпълняват мисиите си по охрана на българското небе, пише в проекта за инвестиционен разход. С тях можело да се осигури достатъчно тренираност на 30 летци, отбелязват военните.

ЕС да позволи на България да продължи да купува авиационни горива и смазки от Русия въпреки санкциите,

е поискал пък служебният военен министър Димитър Стоянов на последното заседание на МС. Тогава министрите обсъждаха дерогация да се поиска за горивата, които властта ползва. Причината е, че те се вземат през обществени поръчки, които пък са сключени с руски фирми. Ако те не продължат, то има риск много от колите да останат без гориво. Това важи и за полицейските патрулки. МО пък купува “Джет А1” и основен доставчик за него е “Лукойл България”.

Служебният кабинет отложи поръчка за храна на армията за 12 млн. лева 

Не била толкова спешна, че да се избягва закона, както бе предвидено първоначално

Обществена поръчка за 12 млн. лв., с която трябва да се осигурят храна и напитки на армията за година напред, отложи служебния кабинет. Причината - оказала се в разрез със закона.

Заради провалени поръчки през последните години през 2019 г. бе решено военните да получават храна в левова равностойност чрез ваучери. Оказва се обаче, че заради зачестилите мисии, а и в обстановката на война това не достига.

Затова и бившият министър на отбраната Драгомир Заков решава да направи нова обществена поръчка в началото на 2021 г. Заради липсата на време юристите в МО решават да се възползват от изключение в Закона за обществените поръчки, което позволява такива да не се обявяват, ако са от основен интерес за страната. Според МО казусът е именно такъв, защото действащ договор няма, а обстановката е променена и неосигуряването на храни и напитки за армията създава риск за частично и неефективно изпълнение на задачите. Така се стига и до поръчката.

В нея участие вземат 4 фирми - “Лидъл България”, “Метро Кеш ен кери България”, “БИЛЛА България” и “Кауфланд България”.

Процедура на преговори финишира с един подходящ изпълнител - “МЕТРО”, която разполага със собствен транспорт, както се изисква.

Че процедурата е в разрез със закона, първо протестира Агенцията за обществените поръчки с писмо. А на последното заседание това е направила и служебната министърка на финансите Росица Велкова, след като колегата ѝ военен министър Димитър Сотянов е представил проекта за одобрение.

Точката да се гледа отново на следващото заседание на кабинета, но вече с всички мотиви и бележки, настоял пък премиерът Гълъб Донев, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>