Радина Кърджилова роди на сцената на Народния театър

09.10.2022 18:22 Лили Първанова
Албена Ставрева и Радина Кърджилова в сцена от спектакъла Снимка: Стефан Щерев, Народен театър
Стефан Вълдобрев (в средата) и Цветан Алексиев Снимка: Стефан Щерев, Народен театър
Двойката преживява смъртта на бебето си Снимка: Стефан Щерев, Народен театър
Мария Каварджикова и Анна Пападопулу Снимка: Стефан Щерев, Народен театър
Мария Каварджикова играе майката на Марта (Радина Кърджилова) Снимка: Стефан Щерев, Народен театър
Героинята на Кърджилова преживява трансформация след трагедията Снимка: Стефан Щерев, Народен театър

Великолепната актриса Радина Кърджилова роди момиченце на сцената на Народния театър, което не оцеля.

Това се случи в пиесата "Частици жена", чиято премиера мина с огромен успех преди ден на камерната сцена "Апостол Карамитев".
Режисьорът Крис Шарков ползвал оригиналния текст на унгарската авторка Ката Вебер, самата тя преживяла подобна травма.
Спектакълът бе повод да се преосмислят характерните за съвременния свят проблеми за страха от Другия, за справянето с болката и за различните прояви на обич, споделят от екипа на режисьора.


"Пиесата говори за архетипни теми в съвременен контекст, тя е за времето тук и сега. Писана е през 2017 г. и е близка до реалността. Силни образи, които винаги са интересни за изследване", коментира Крис Шарков.
В сюжета Шон (Стефан Вълдобрев) и Марта (Радина Кърджилова) губят бебе, веднага след раждането му. Трагедията се изживява по различен начин от двамата.
Семейството се сблъсква и с очакванията на близките си след смъртта, които смятат, че акушерката (в ролята Албена Ставрева) трябва да бъде съдена и да си получи заслуженото, защото е виновна. В образа на адвокатката, която ще се заеме с делото, влиза младата Жаклин Даскалова, на която майката на Марта - Мария Каварджикова, се пада леля.
В трагедията се включва и сестрата на Марта, изиграна блестящо от Ани Пападопулу и нейният съпруг (Цветан Алексиев).


Сценографията и костюмите са на Никола Тороманов, а музиката на Емилиян Гацов-Елби.
Сюжетът на постановката "Частици жена" вече е излъчван по "Нетфликс" в началото на януари, тази година, като двучасова драма със заглавие - "Парчета от жена". Авторите на лентата твърдят, че тя се основава на повече от една истинска история.


Концепцията за емоционалния филм произтича от болката след спонтанен аборт на сценаристката Ката Вебер. Въпреки че опитът на двойката се различава значително от това, което зрителите виждат в "Парчета от жена", Вебер ползва драматичната развръзка.
"Сценарият възникна с чувствата, че тялото не беше мое. Трябваше да си го върна чрез писане, което за мен беше като терапия. Исках да говоря за табу, което според мен, наистина съществува. Жените, които губят бебетата си, са толкова изоставени! Хората просто не знаят как да се справят с тези загуби и трагедии, както в обществото, така и в семейството", признава унгарката.


Спектакълът "Частици жена" е част от Програма "Театър+".
Театър+ е платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>