Втори протест до Водната палата: Ще атакуваме в съда изграждането на пробива (снимки, видео)

08.10.2022 12:01 Никола Михайлов
Протестиращи захващат с черни ленти надписите върху дърветата, нарочени за отсичане. Снимки и видео: Авторът
Втори протест за 4 дни срещу пробива до Водната палата.
Така изглеждат дърветата, които ще бъдат отсечени.
Протестиращите наброяваха 20-ина души.
Ще се опитаме да обжалваме в съда строителното разрешение за пробива", обясни бившият зам.-областен Николай Василев.
След година и половина така ще изглежда пробивът до Водната палата в Пловдив.

20-ина недоволни окичиха с черни ленти 63 дървета, набелязани за сеч край Марица

Надписи "Обречено на смърт" бяха поставени върху дърветата, които трябва да бъдат отсечени от южната страна на бул. "Марица" в Пловдив във връзка с пробива до Водната палата.
20-ина недоволни от строителството на бъдещото транспортно съоръжение, чийто старт беше даден в сряда, се събраха на протест, предвождани от местната лидерка на партия КОД и бивш общински съветник Пепа Деведжиева.
Предвижда се да паднат 63 дървета от страната на булеварда, както и да бъдат унищожени изградени паркоместа.
"Цял свят се бори за зелена система. Говорим за мръсен въздух, за децата ни, а това безумие - да изсечеш дърветата и да унищожиш това облагородено пространство, за да налееш асфалт, е пълен абсурд", каза Деведжиева.
В деня на първата копка тя и сподвижниците й скандираха "Спрете се" и "Оставка". Днес, в почивния ден на призива им откликнаха малцина. Сред тях беше 70-годишна, която не пожела да си каже името. "С детето ми живеем тук. Това е единственото облагородено място, където можем да излезем. Всичко се прави, за да се усвоят едни пари преди кметските избори догодина", смята тя.
На протеста присъства и бившият зам.-областен управител Николай Василев. "Ще се опитаме да обжалваме в съда строителното разрешение за пробива", обясни той.
В момента недоволните продължават да поставят черни ленти на нарочените за отсичане дървета и с тях закрепват надписите. Хора от близките блокове също са готови да изразят недоволството си с подписка.
9,2 млн. лева ще бъдат вложени в изграждането на пробива. Средствата са от заем. Срокът за изграждане е 17 месеца. Няма да има леви завои, а колите ще вървят направо и ще могат да завиват само надясно.
Според зам.-кметовете Тодор Чонов и Пламен Райчев това съоръжение ще разтовари чувствително трафика в централната част на града. По думите им подобен обект - кръстовище на две нива, не е изграждан в Пловдив повече от две десетилетия.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>