Димитър Стоянов: Не купуваме самолети, само събираме оферти (Обзор)

07.10.2022 21:30
Шведският изтребител "Грипен"
Румен Радев и Гълъб Донев

От БСП и “Промяната” против нови изтребители Шведският изтребител “Грипен”

Между 100 и 120 млн. лв. на година ще струват заместващите изтребители, които иска да купи служебното правителство. Идеята е те да бъдат плащани разсрочено от 10 до 15 г. Това обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, след като ведомстото му поиска оферти за изтребители втора ръка от Швеция, Франция, САЩ и Израел. Идеята е да се вземат на лизинг, докато дойдат първите от 8-те вече платени F-16 след 2 години.

“Служебното правителство не купува самолети. То събира оферти, които ще представи в Народното събрание, за да бъде взето информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация на България”, заяви Стоянов.

България има нужда от междинна платформа изтребители, за да оосигури охраната на въздушното си пространство, коментира в четвъртък президентът Румен Радев. Същия ден стана ясно, че Швеция е върнала отговор и оферира 8 “Грипена”. Именно изборът на тази марка изтребители за нов боен самолет на българската армия, който бе направен от първия служебен кабинет на Радев, скара президента с ГЕРБ преди 5 г. С идването на третия кабинет на Бойко Борисов решението бе отменено и парламентът гласува за F-16, като България предплати 8 самолета. Пандемията обаче забави производството им.

Писмото от “Грипен” е получено в София на 1 октомври, съобщи БНР - две седмици след като министър Стоянов обяви, че България обмисля оферти от Швеция и Франция за наем на “Грипен” или “Мираж”, като искането ни е доставката да стане до 2 г. след сключването на договора.

Не можем да се сърдим на Радев, който е летец и има предпочитание към марката самолет, коментира Бойко Борисов. Kатегорични сме, че втората част на ескадрилата трябва да е същата като първата, заяви обаче той.

Категорично против купуването на шведските самолети са от БСП и “Продължаваме промяната”.

“Не е работа на служебен кабинет да преговаря и ангажира дългосрочно България с такива договори. Вече има избран парламент и само той може да се произнася”, излезе БСП с официална позиция.

“Страната се намира в тежка социално-икономическа криза, висока инфлация, бедност и нарастващи неравенства. За нас е най-важно да се подкрепят семействата, да се увеличат доходите, да се стабилизира икономиката”, обясняват социалистите. Оттам заявиха още, че ще гласуват “против”, ако в парламента бъде внесено такова предложение.

“Всеки опит да се прокара през бюджет или някаква друга форма купуване на нови самолети, преди ние да сме видели първите, които са купени, ще срещне нашия отпор”, обяви и съпредседателят на ПП Асен Василев. Бе категоричен, че това трябва да се реши от парламента.

“Към момента няма получена оферта от Швеция за закупуване на самолети от България”, настоя Димитър Стоянов. Били проведени разговори и се очаква да пристигнат предложения. Че отговор все пак е получен, БНР се позовава на съобщение на Асоциацията на шведската индустрия за сигурност и отбрана. Швеция можела да предостави 8 изтребителя “Грипен” до идването на новите изтребители F-16 през 2025-2030 г.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>