Захарта ще се успокои до Нова година, но няма да поевтинее

07.10.2022 15:14 Христо Николов
Цената на захарта напоследък надхвърля 3 лв. за килограм, но някои търговци и дистрибутори успяват да я намалят до 2,40 - 2,60 лв. Очакванията са до Нова година поскъпването да се успокои, но няма изгледи да поевтинее значително заради конюнктурата. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Килото надхвърля 3 лв., но поне няма да стане 4 лева

Цените на захарта, която поскъпна до над 3 лева за килограм по магазините през последните седмици, ще се успокоят чак за Нова година. Това обаче не означава, че непременно ще паднат до предишните си равнища, защото търговците също имат разходи”, прогнозира пред “24 часа” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

В момента бялата кристална захар е с около 44,9% по-скъпа, отколкото миналата година по същото време. Това поскъпване стана на две големи вълни - първо през април цените ѝ се вдигнаха заедно с цените на олиото и други основни продукти от първа необходимост.

“Втората вълна е от последните два месеца и тя се дължи на лошата реколта от захарна тръстика в Бразилия, която вдигна котировките на суровината до около 670 долара на тон на борсите. През последните две седмици тя спадна почти до предишните си равнища - 584 долара беше в четвъртък. Но междувременно през лятото с около 4 пъти се вдигнаха цените на контейнерните превози и колкото и да е евтина суровината, тя няма как да стигне на предишните цени до нашия пазар”, каза Иванов.

В България, както и в почти цяла Европа захар отдавна не се прави от захарно цвекло, защото отглеждането му е много скъпо. Единствено в Полша и във Франция поради целенасочена регионална политика все още се отглеждат известни количества, но и там суровината е предимно захарната тръстика, която се внася от Латинска Америка. Но в Полша според данни на Евростат захарта е поскъпнала най-силно за последната година от целия Европейски съюз - със 109,2%.

От друга страна, в самата Бразилия все по-голяма част от тръстиката се използва за производство на спирт и на етанол, затова според обяснението на Иванов дори малки аномалии в реколтата веднага се отразяват на цената. В момента котировките падат, защото на пазара се е появила захарна тръстика и от Индия, Малайзия и Индонезия.

“Лошото е, че суровината вече е купена и преработвателите няма как да докарат цена, по-ниска от 1,40 лв. за килограм готова захар, която с данъците става 1,70 лв.”, каза шефът на комисията.

В момента обаче цената на едро на кристалната захар е с около 1 лев отгоре и достига до 2,65 лв., а в магазините надхвърля 3 лева.

Единствено във Варна и Бургас цената на едро е значително по-ниска - около 1,70-1,80 лв., но обяснението е, че суровината влиза в страната с кораби. Освен това в Бургас се намира един от сравнително големите производители на захар - “Победа”.

Най-големият производител в страната обаче са “Захарни заводи” в Горна Оряховица, които през последните години опитаха да правят собствена дистрибуция и постигат доста ниска цена. Но и тя в момента не е много под 3 лв.

Например “Сладея”, която се произвежда в Горна Оряховица, в големите търговски вериги струва по 2,40 - 2,80 лв. килото, а в по-малките търговски обекти е и по-скъпа.

“Търговците също имат повишени разходи, а и наблюденията ми сочат, че в очакване на тежката зима никой не е склонен да се лиши от приходите си, затова очаквам цените да не паднат кой знае колко. Да го кажем така - захарта поне няма да стигне 4 лева килото”, заключи Владимир Иванов.

Той обърна внимание и на поскъпналите превози по море, което според него ще доведе скоро до поскъпване на вносните видове риба.

Вносителите ѝ се оплаквали, че например норвежката сьомга, въпреки че не е променяла цената си тази година, на практика излиза по-скъпо заради превоза. В големите магазини например прясната сьомга от това лято струва по 42 лв. килото и по всичко изглежда, че няма да падне под тази цена.

Междувременно Евростат разпространи данни за цените на кафето в ЕС, от които излиза, че през август то е струвало средно с 16,9% по-скъпо, отколкото през август м.г. Най-силно то е поскъпнало във Финландия - с 43,6%, а в Литва и в Швеция - с около 40%.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>