Община Русе е подала в срок всички изискани документи за получаване на финансиране от МРРБ

06.10.2022 13:54
Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

Община Русе е подала в срок към МРРБ и Националното сдружение на общините в Република България всички документи, които са били изискани за кандидатстване за целево финансиране за възстановяване на уличната мрежа в града след проекта на ВиК.

След като на 29 юли Общината бе одобрена да получи 7 758 986.89 лв. и след смяната на правителството, беше проведена нова процедура, в края на която Русе вече не присъства в публикувания от министерството списък. Лишени от финансиране са 32 общини.

Посредник в процедурата между местните власти и министерството беше НСОРБ. Оттам към местните администрации бяха изпратени писма с изисквания за съдържанието и документи, които трябва да се предоставят до 16 август.

В указания срок местната администрация е входирала писмо към двете институции, съдържащо пълен остойностен списък с улиците, които имат нужда от основен ремонт, разделени по райони, като списъкът е одобрен от главния архитект. В писмото на Сдружението изрично е подчертано, че оттам няма да събират строителна документация от общините, а е необходимо те единствено да декларират наличието на разрешения за строеж. Същите насоки са получени и при лични разговори между ръководството на Общината и НСОРБ.

Съгласно това условие към списъка с всички 50 улици, за които се иска финансиране, Общината декларира наличието на разрешения и са посочени конкретните им номера.

В деня на публикуването на новия списък, от който Русе е изключен, местната администрация е изпратила ново писмо с възражение и повторно искане на финансиране.

Комуникацията с министерството продължава, като още днес зам.-кметът на Русе Димитър Недев ще се срещне с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Община Русе остава в пълна готовност да сключи споразумение с министерството за получаване на финансиране, като освен изисканата документация, за част от обектите са налични и избрани изпълнители.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>