Симеон Дянков: Коалиция ГЕРБ, ДП и ДПС е малко вероятна

06.10.2022 11:19

В момента сме в голяма криза, а в България малко се говори за нея, смята бившият финансов министър

Трудно ще се създаде коалиция, прогнозира по Нова нюз бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него единствената възможна е около ГЕРБ, като със собствени изисквания към нея да се присъедини ДБ. ДПС също изявява десни политики, разбира се, около тях има въпроси. Това е възможна коалиция, но малко вероятна, добави Симеон Дянков.

По думите му настоящият служебен финансов министър Росица Велкова била много добра. Но в бюджета трябвало внимателно да се мислят перата, които ще спрат инфлацията. 

В момента инфлацията идвала от енергийния и хранителния сектор. Всички социални мерки трябвало да са фокусирани върху тези сектори.

"Да се помага, но не на всички заедно. По-малко субсидии, по-фокусирани върху тези, които наистина се нуждаят от тях", смята бившият финансов министър. 

"Дефицитът заложен в актуализирания бюджет е 11 млрд. лв. Общата дупка в бюджета, това което трябва да се финансира, е близо 16 млрд. лв., огромна сума. Компенсациите трябва да са фокусирани. Има бизнеси, които не страдат, но получават големи компенсации", добави Симеон Дянков. 

Той поясни, че държавата трудно може да издържи на това раздване на пари. През последните две години дефицитът вървял все нагоре - 4 и 5%.

С кратки парламенти се дават повече пари. Трудно можем да си позволим да раздаваме повече, каза Симеон Дянков.

Той поясни, че тези 11 млрд. лв. идвали от актуализирания бюджет от тази година, не от служебното правителство, а от редовното. Който и да е на власт има две възможности - ила да дава това, което е отпуснато или да съкращава разходите.

"Надявам се на разговорите, които предстоят, по-скоро да има финансови и икономически теми, в момента сме в голяма криза, а в Бългаия тя е оставена на заден план", смята Симеон Дянков.

Време е да се помисли кои са приоритетите, да се фокусират върху социално уязвимите. 

 "Едва ли един служебен кабинет ще тръгне да върви срещу голямото социално раздване, което се случи от предишното коалиционно правителство, а едно редовно правителство едва ли ще има в началото на годината,  а тези избори не ни дадоха консервативно правитество с дясна политика", добави той.  

"Дано извън външнополитическите разговори има икономически и финансови. Няма формация, която да каже: Дайде да сме сериозни, да има някъде икономии", поясни бившият финансов министър. 

Няма голяма политическа сила, около която да се обедини едно дясно правителство, поясни той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>