Проблемът с метановите емисии може да бъде решен до 10 години, смятат експерти

06.10.2022 08:05
Нивата на метан в атмосферата са се повишили рекордно през 2021 г. Снимка: Пиксабей

Изпускането на метан, един от най-мощните парникови газове, от петролната и газова инфраструктура може да бъде прекратено до 10 години, обявиха експерти в рамките на провеждана в Лондон конференция, посветена на промените на климата, предаде Ройтерс, съобщи БТА. 

Според тях технологията за откриване на течове от петроло- и газопроводи се е развила сериозно през последните пет години, което прави изключително бързото им отстраняване напълно възможно.

"Когато бъдат приложени, тези технолигии могат да отстранят метановите емисии за много кратко време", казва Жулиен Перес, вицепрезидент за стратегии и политики към Петролно-газовата климатична инициатива, консорциум от главни изпълнителни директори на 12 от най-големите играчи в сектора, сред които Би Пи (BP), "Шеврон" (Chevron), "Ени" (Eni), "Екуинор" (Equinor), "ЕксънМобил" (ExxonMobil), "Петробрас" (Petrobras), "Репсол" (Repsol), "Шел" (Shell) и "ТоталЕнержи" (TotalEnergies).

Миналата година над 100 компании обещаха да намалят метановите емисии с 30 на сто до 2030 г. Метанът е с около 80 на сто по-мощен при задържането на топлината в атмосферата от въглеродния диосид в рамките на 20-годишен период. "Стартирането на Глобалната метанова инициатива ще даде импулс и парите ще потекат", казва Перес.

Според оценки на Световната метеорологична организация от 2021 г. добивът на петрол и газ е отговорен за около 23 на сто от глобалните метанови емисии, депата за отпадъци отделят около 20 на сто от емисиите, а селскостопанският сектор – още 33 на сто.

Проблемът с метана, изпускан от петрола и газа, може да бъде решен до едно десетилетие, казва Жорж Тийбош, главен изпълнителен директор на Ем Ай Кю (MIQ), организация, издаваща стандарти за сертифициране на емисиите на метан.

Индустрията вече използва сензори, прикачени към самолети и сателити, за да засича течове на метан. Това дава възможност на петролните и газови компании да реагират бързо и отстранят проблема, казва Дийпак Ананд, главен финансов директор в "Джи Ейч Джи Сат" (GHGSat), компания за глобален мониторинг на емисиите.

"Метанът е гориво. Той може да бъде уловен и използван", казва Ананд. "Това, което ни е правим, е да помогнем на петролната и газовата индустрия да открият съкровище".

"Джи Ейч Джи Сат" измери метана, изпускан от повредения газопровод "Северен поток-2". Според оценките на компанията количеството на отделяните емисии се равнява на изгарянето на 300 тона въглища на час.

"Ако искаме да продължим да използваме газа като преходно гориво, трябва да се фокусираме върху намаляването на неговия климатичен отпечатък, особено що се отнася до метана", заключава Перес.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>