Николай Събев се отказа да е депутат, преференции изхвърлят Георги Михайлов от БСП, май и зеления Борислав Сандов

05.10.2022 21:48
Част от депутатите ще отидат в парламента след разместване на листите с преференции. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Червените без представители от 8 области, ДБ - от 14. Младоженецът от ГЕРБ Георг Георгиев също няма да е в парламента

Александър Симов, проф. Георги Михайлов, Борислав Сандов, Георги Ганев, Антоанета Цонева. Тези и други знакови политически имена от БСП и от “Демократична България” вече няма да са в парламента. Това показват разпределението на мандатите по области и предварителните изчисления на преференциите преди обявяването им от ЦИК.

Бившият министър на транспорта Николай Събев пък сам се отказа от парламента, като подаде заявление пред ЦИК за това. Собственикът на куриерската фирма “Еконт” бе водач на листата на “Продължаваме промяната” в Русе. Там партията има два мандата и в НС влизат бившите депутати Рена Стефанова и Димитър Недялков. Адвокатката нашумя, след като получи условна присъда от 3 месеца, защото сключи споразумение с прокуратурата за катастрофа с пострадала жена. В парламента обаче не влиза един от отцепниците от ИТН - Светлин Стоянов, който сега бе четвърти при ПП.

От 9 области БСП няма да има депутати. Така освен журналиста Александър Симов, който бе водач в Перник, не влизат и Момчил Неков от Силистра и Филип Попов от Видин. Социалистите от Търговище, Кюстендил, Кърджали, Смолян и Разград също остават без свои представители в НС.

Друго от знаковите лица на левицата - проф. Георги Михайлов, също остава извън парламента. Той бе водач на листата в Кърджали, но и втори в Благоевград след лидерката Корнелия Нинова. Там имаше шанс за депутатско място, тъй като БСП взема един мандат в Пиринско, но е изместен с преференции от младия социалист Богдан Боцев. 42-годишният икономист бе пети в листата, но с 2102 лични гласа се изстрелва на второ място. Той е дългогодишен зам.-кмет на Гоце Делчев. През 2017 г. стана депутат в 44-ото НС отново с преференции. След разпускане на НС през март 2021 г. отново се върна като зам.-кмет.

Според запознати обаче е възможно Боцев да не стигне до парламента, ако Корнелия Нинова избере да е депутат от Благоевград. Така тя ще отстъпи мястото си в столичния 25-и МИР на коалиционния партньор Емил Георгиев от ПК “Екогласност”.

Разместване заради преференции в Благоевградски избирателен район има и в листите на ГЕРБ. Отличникът по личен вот Стефан Апостолов от Симитли за пети пореден път от последното 22-о място се изкачи до второто и влиза в парламента. Той получи 7357 лични гласа, което е повече от 20% от всички, гласували за партията в областта, и стана втори след водача Росен Желязков. Апостолов, който е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, има и друго сериозно постижение. На изборите през април м.г. получи 9498 лични гласа, като измести водача на листата, което се смята за трудно постижимо.

Третият в листата на ГЕРБ в региона - Костадин Стойков от Петрич, е с 4163 преференции, а четвъртият - Георги Георгиев от Сандански - с 3652. Те са и четиримата, които влизат в НС. Втората в листата Росица Димитрова има 2646 лични гласа, което ѝ отреди пето място и остава извън парламента.

Младоженецът Георг Георгиев няма да е депутат в 48-ото народно събрание. Той бе на второ място в Ловеч, но Иван Миховски го измести с преференции. Георгиев е четвърти в листата в 24-и МИР София, но там коалицията получава само три мандата. Миналия месец той каза “Да” на любимата си Виолета Манчева, а кум им стана лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бившият областен управител от ГЕРБ Стефан Мирев е фаворит по преференции в Пазарджик. За юриста от Панагюрище са гласували 4920 души. Така той измества втория в листата - областният лидер Найден Шопов, който събра 627 преференции. Освен водача Екатерина Захариева сигурен депутат в новия парламент ще е отново Димитър Гечев от Велинград.

“Демократична България” остава без депутати от 14 области, а много от депутатите на коалицията в 47-ия парламент отпадат за следващия.

Един от тях е лидерът на листите в София-област и Пазарджик Антоанета Цонева, която бе народен представител в трите кратки парламента.

Бившият министър на екологията Борислав Сандов пък е на ръба. Той е водач на листата на коалицията в Монтана. Там обаче ДБ не печелят мандат. Сандов е и втори в 24-и МИР в София, от който влизат трима души от коалицията. Изместен е и от колегите си Христо Иванов, Мартин Димитров и Елисавета Белобрадова по преференции. Така може да влезе в парламента само ако Иванов реши да влезе от Пловдив.

Д-р Александър Симидчиев изпреварва Бонка Василева в 25-и МИР с 1775 лични гласа. Разместване тук с най-много преференции - 2200, прави Елисавета Белобрадова, но тя май ще е депутат от 23-и МИР (също след размествания с 4831 гласа) и така отстъпва мястото си на известния доктор.

Този път до парламента няма да стигнат още и досегашните депутати Георги Ганев и Стоян Михалев.

Интересен казус има и в листите на ДПС в София-област. С 1218 преференции петият в листата Николай Аргиров измества водача Цветан Енчев. Въпреки това мястото на Енчев в Народното събрание най-вероятно е гарантирано, тъй като той оглавява листата на ДПС във Враца, където партията също получава един мандат. ДПС има принципно решение на Централния съвет, че не толерира преференциите. Така 44-ото народно събрание стартира с един независим депутат - Ангел Исаев. Той бе изключен от групата на ДПС, защото влезе в парламента с преференции. Исаев бе девети в листата на партията в Бургас, но стана депутат благодарение на феномена 9/9 и получи 3366 преференции. Така той измести Дурхан Мустафа от второто място. По същия начин в 43-ия парламент беше изключен Гюнай Хюсмен, който стана депутат по същия начин. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>