Имунните реакции към тежкия COVID-19 могат да предизвикат мозъчни проблеми

05.10.2022 13:56
Коронавирус

Имунните реакции към тежка форма на болестта COVID-19 могат да предизвикат проблеми с мозъка като делириум и мозъчна мъгла, показва британско проучване, цитирано от в. "Гардиън", пише БТА.

Тежките инфекции с COVID-19 могат да доведат до имунни реакции, които увреждат невроните в мозъка, причинявайки проблеми с паметта и объркване. Потенциално се повишава и рискът от дългосрочни здравословни проблеми, сочи изследването на специалисти от Кралския колеж в Лондон.

Учените са установили, че неуправляемата имунна реакция към вируса увеличава степента на смъртност на невроните и оказва "сериозно" въздействие върху регенерацията им в областта на хипокампуса, който играе важна роля в ученето и паметта.

Резултатите от изследването са предварителни, но предполагат, че COVID-19 може да предизвика неврологични проблеми при пациентите, без да е необходимо вирусът да заразява самия мозък. Смята се, че процесът е в основата на делириума при пациенти съд заболяването, но може да допринесе и за мозъчната мъгла и други проблеми, изпитвани от хора, страдащи от дълъг COVID-19.

"Тези неврологични симптоми са много тревожни за пациентите и техните семейства и надеждата е, че нашето изследване може да допринесе за определянето кое лечение би било най-подходящо за намаляването или предотвратяването им", казва Кармине Парианте от изследователския екип.

За целите на проучването са анализирани кръвни проби от 36 пациенти през първата вълна на пандемията. Анализът е показал, че нивата на протеин, наречен интерлевкин-6 (IL-6), отделян от имунните клетки като призив за сплотяване на други имунни клетки, са над 15 пъти по-високи от нормалното при заразените лица.

Още по-драстично покачване на нивата на протеина е установено при пациенти с COVID-19 с делириум - състояние на силно объркване, при което хората не знаят кои са и къде се намират. Близо една трета от пациентите с КОВИД-19, приети в болница, страдат от делириум.

След това учените са изследвали как високите нива на интерлевкин-6 могат да повлияят на невроните в хипокампуса, като са подложили лабораторно отгледани неврони на въздействието на кръвта на пациентите. Изследователите са открили, че кръвта на пациенти с делириум увеличава нормалната смъртност на невроните и намалява генерирането на нови мозъчни клетки. Смята се, че предизвиканите увреждания са причина за делириума.

Вредните ефекти са проследени до каскада от събития, при които интерлевкин-6 предизвиква освобождаването на два свързани имунни протеина, наречени интерлевкин-12 (IL-12) и интерлевкин-13 (IL-13).

Блокирането на протеините обаче предпазва мозъчните клетки от увреждане, пишат учените в сп. "Molecular Psychiatry".

Възрастните хора са особено уязвими към делириум след редица инфекции и операции. Състоянието на объркване води до значително повишаване на риска от деменция.

"Смятаме, че тези протеини са отговорни за симптомите на делириум при пациенти с тежък КОВИД-19 и като цяло при пациенти с продължителна форма на заболяването", изпитващи неврологични симптоми", казват изследователите.

Измерването на нивата на имунните протеини при пациентите може да помогне за персонализиране на лечението им.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>