Д-р Красимир Попов: Като лекар разбирам колегите, като директор трябва да пазя болницата стабилна финансово

05.10.2022 11:11
Красимир Попов

Във вторник през обедната си почивка над 100 лекари и медицински сестри от търновската МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" излязоха на протест заради намалените им заплати с 500 лв. Те бяха ковид добавки към възнагражденията им, но след края на извънредната епидемична обстановка медиците спряха да ги получават.

"24 часа" разговаря с изпълнителния директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Красимир Попов:

“Днешният протест не е изненада за мен. Той беше очакван. До голяма степен е свързан с напрежението, което се натрупа в сектора на здравеопазването. Това е най-голямото лечебно заведение в областта. Тук ние посрещаме, приемаме и по презумпция сме длъжни да лекуваме всички пациенти, независимо от това дали са здравноосигурени, дали са в тежко състояние и каква ще бъде стойността на тяхното лечение. Казвам го, защото за НЗОК всички лечебни заведения по Търговския закон са равнопоставени”, коментира изпълнителният директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” д-р Красимир Попов.

Той уточни, че колегите му са наясно с проблемите, защото непрекъснато събеседват и търсят решение на въпроса. Проблемът е във финансирането на болниците. След спирането през април на субсидията за ковид добавките на медиците болниците са оставени сами да се справят с проблемите след пандемията.

Имаме отлив на пациенти, инфлационен натиск, поскъпване на консумативи и енергоизточници

Всичко това влошава финансовите показатели и комбинирано с намалените приходи от дейност води до този резултат. Бюджетът на болницата не може да осигури тези средно 500 лева като добавки към заплатите”, каза д-р Попов.

“Приходите на болницата за тази година се движат средно между 1,4-1,7 млн. лв. месечно. Ако спазим изискванията по КТД, които са заложени, за да получим 25% увеличение на клиничните пътеки, означава, че от 21 септември за фонд “Работна заплата” ще ни трябват 1,67 млн. лв., т.е. повече от парите, които изкарваме по здравна каса.

Като лекар разбирам колегите, искам по всякакъв начин да им съдействам и да помогна. Но като директор приоритет за мен е да запазя финансовата стабилност на болницата. Да осигурявам навременно изплащане на заплатите, които в момента раздаваме, и да не нарушаваме основната дейност на болницата - да помага на хората”, допълни д-р Попов. Според него до момента има един напуснал лекар от спешното отделение, който е преминал в ЦСМП, където му се осигурява по-висока заплата. При медицинските сестри обаче имало изключително голяма динамика.

“В началото на учебната година имахме вълна от напускащи сестри,

които отидоха да работят в училищното здравеопазване. Това освен професия е и призвание. Имаме вече завърнала се сестра, която смята, че парите не са всичко”, допълни д-р Попов. И заяви, че решението трябва да се вземе на политическо, държавно равнище в най-кратки срокове, а след това в дългосрочен план да се говори за промяна в здравната система.

“Решение трябва в рамките на няколко месеца, защото сега болницата е стабилна, но не знам дали март догодина ще мога да говоря със същата увереност”, предупреди д-р Попов.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>