Ципура на фурна със сос от киселец и сметана

05.10.2022 06:33

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Ципурата е изключително вкусна риба, но с добавката на този сос става още по-вкусна”, ни пише Димитър Димитров.

ПРОДУКТИ

За 2 порции:

2 бр. риба ципура

50 г олио

1 к.л. млян черен пипер

сол на вкус 

За соса:

1 връзка киселец

30 г краве масло

100 г течна готварска сметана

щипка млян бял пипер

За декорация и аромат:

листенца свежа мента

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Почистваме и измиваме ципурата. Подсушаваме я. Намазваме я отвътре и отвън с олио. Поръсваме я със сол и черен пипер. Завиваме всяка една в пекарско фолио. 

Слагаме рибата в предварително загрята на 220 градуса фурна и я печем в продължение на 30 минути. Отстраняваме фолиото напълно и продължаваме печенето до получаване на лека коричка. Изваждаме я от фурната и я оставяме настрани.

Разтопяваме в тиган маслото и в него запържваме до промяна на цвета нарязания на ситно киселец. Посоляваме леко. Изсипваме сметаната и бъркаме до нейното завиране. 

Подправяме с млян бял пипер и варим соса до получаване на желана гъстота. Ако го сгъстим повече от необходимото, можем да го разредим с малко гореща вода. Поливаме отчасти подредената в чинии ципура.

Гарнираме с листенца мента, която можем да нарежем върху соса за още по-свеж вкус.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>