Димитър Аврамов: Високообразованите се отдръпват от ГЕРБ, затова губи в най-престижния район на Пловдив

04.10.2022 13:34 Радко Паунов
Политологът Димитър Аврамов

 Местната власт е в регрес, не е изключено и този факт да е отблъснал пловдивчани, смята политологът

Като гледаме безобразния начин на поведение на първите две партии, с облекчение си казваме: "Добре, че не се хващат да направят съюз"

- Г-н Аврамов, защо ГЕРБ търпи загуба в пловдивския район "Централен", който винаги е подкрепял с мощен вот десни политически формации?

- Заради начина на политическо поведение на ГЕРБ започва отдръпване на високообразованите социални прослойки. В началото на предизборната кампания Бойко Борисов каза, че ако спечелят изборите, с намеса на правителството в работата на рафинерията бензинът щял да падне с 1 лев. Високообразованите хора разбират, че това е невъзможно. Или, ако е можело, е щяло да бъде направено. Политиците ни каквото и да обещават в България, все пак има пазарна логика на действие. Този модел на поведение - да се говори гръмко, по кратък простонароден модел и с популизъм, отблъсква голяма част от образованите.

Както в район "Централен" в Пловдив, същият проблем се наблюдава и в 24-и избирателен район в София. Там, където има ядро от хора с европейско прозападно мислене, ГЕРБ започва да губи позиции. В същото време трябва да подчертаем, че ГЕРБ дълбоко се е структурирала като народна партия в по-ниските образователни слоеве.

- Защо според вас в десен Пловдив ГЕРБ печели само с 0,3%, а преди години разликата беше доста по-голяма?

- Като говорим за Пловдив и центъра на града, човек като мине по ул. "Отец Паисий", ще види, че вече три месеца един кран стои накриво, от него тече вода и е облепен с някаква торбичка. Същата улица в едната си част е пешеходна, а точно там е вакханалия от коли. Неспособността на градските власти, представлявани от ГЕРБ в лицето на кмета и заместниците, му да управляват,

води до отдръпване на хората от тази политическа сила

В този мандат на общинската власт има нещо безспорно - видимо е, че има регрес и неспособност да се управлява и да се доразвива градът. Не бих се учудил, ако това е причината на част от хората в най-престижния район "Централен" да не са гласували за ГЕРБ.

- А как тогава ще обясните загубата на ГЕРБ, макар само със 17 гласа, в другия пловдивски район - "Източен"?

- Много просто. Когато имаш машинно гласуване, това изчиства вота и го прави по-малко корупционен. Очевидно там, където се купува вот, има страх от машинното гласуване. Това всъщност е много добре и е от най-разумните достижения в избирателната ни система от последните 2 г. Всички в България се възмущават от три неща - изборния туризъм, продажбата на гласове и кражбата на вот в избирателните секции. Машините елиминираха и трите неща. Вече не виждаме колони от автобуси да минават границата, намаляха до минимум и фалшивите бюлетини.

- Тази тънка победа на ГЕРБ в Пловдив ще се отрази ли догодина на местните избори?

- Да започнем с едно голямо но. Това не е победа, а първо място за ГЕРБ, което е с възможност за провал. След години на популизъм ГЕРБ остана без разумни партньори. Сега някакви хора им казват

"Вие сте в карантина с ДПС и не искаме да работим с вас"

Това е огромно наказание и повече от политическа присъда и вече се отвърждава като културен стериотип. Който не харесва ГЕРБ, не иска да се докосне до тях. Това е лошо за българската политика. За да сме справедливи, трябва да кажем, че "Продължаваме промяната" също са изключително арогантна партия. Заради тях в голяма степен се разпадна четворната коалиция.

ПП се изгражда като огледален образ на ГЕРБ - самодоволна, решителна и арогантна,

но с двама лидери. Резултатите показват, че ако ПП бяха способни на диалог, щяха да направят коалиция, която да им отреди първото място на изборите.

- Според вас има ли шанс ГЕРБ да запази кметското си място във втория град догодина?

- Всичко е възможно. Но начинът, по който управлява ГЕРБ в Пловдив - да не решава малките проблеми, да ги отлага, да прехвърля всичко, каквото може, занапред, националното лого "По-силни от хаоса" не важи за този град. За Пловдив важи "След нас е хаос". Това е много лошо за дясноцентристката общност в града.

- Ако обаче извадят силен кандидат - приемлив, диалогичен?

- От една страна, много зависи от личността на кандидата, от друга - проблемът е в начина на действие и политическо мислене на партията.

За съжаление към момента Пловдив е в лоша комбинация

Управленският стил в местната власт е ориенталски, няма поемане на отговорност, всичко става мъчително. От друга страна, всичките дефекти на ГЕРБ са претворени в местното ръководство на партията. Даже бих казал, че най-лошото от политическия стил на ГЕРБ - арогантният начин, по който партията се държеше с всички от времето на Цветан Цветанов, е останал в Пловдив. От тази гледна точка местната политическа структура ще е в много лоша позиция следващата година. Разбира се, възможни са политически техники. Например, да намериш човек, който да изглежда бял, добър и нов. Да убедиш големите икономически групировки в региона да го подкрепят - всичко е възможно. Но у хората обикновено се наслагват убеждения, стериотипи. И когато всичко това мине една линия и достигне критична точка, е много трудно нещата да бъдат обърнати.

- Никаква светлина ли няма за съставяне на правителство след тези избори?

- Първите инстикти на медиите бяха не е ли по-добре да се направи коалиция на националното съгласие между ГЕРБ и ПП. В момента, като гледаме безобразния начин на поведение на двете партии, с облекчение си казваме: "Добре, че не се хващат да направят съюз". Очевидно отиваме на следната ситуация - всички, участвали в управленията в последните 10 години, ще трябва да си "изручат жабетата". Ще има трудни разговори в Народното събрание за приоритети, а те са ясни - подготовка за Еврозоната, законодателни промени в други важни сфери. Около това вероятно ще има консенсус. Но няма да има такъв за управлението на страната. Единственият политически консенсус е възможен около много тънка и ограничена във времето рамка на приоритети. И буквално забранителен списък за управленски решения за евентуално правителство, което да е подкрепено от широко парламентарно мнозинство.

Не можем да говорим за никаква друга коалиция освен за ГЕРБ, ДПС и "Български възход",

която няма 121 гласа и тя би била вредна за всички. Включително и за партиите в нея. Топката е в парламента. Той трябва да се фокусира около това, което може да свърши - законодателна дейност, бюджет за 2023 г. и може би да изгради добър диалог между парламентарните партии и президента. За да се постигне съгласие какво би правило следващото служебно правителство, ако има такова. При този вариант, колкото и да не ни се ходи на избори, аз лично не искам, ще спре процесът на падане по стълби. Съзнавам, че звучи трудно. Но при сегашните нива на арогантност при водещите политически централи страната е стигнала до такава ситуация.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>